Zastoj srca: Bi znali ta hip pomagati svojemu bližnjemu? Ne? Po vsej Sloveniji bodo potekali brezplačni hitri tečaji

Kaj bi storili, če bi bili priča nenadnemu zastoju srca? "Čisto vsak od nas lahko reši življenje, celo otroci zmorejo," trdijo strokovnjaki, ki vas želijo ob približajočem evropskem dnevu oživljanja ohrabriti. V prihodnjih dveh tednih bodo po vsej Sloveniji potekali tudi povsem brezplačni hitri tečaji.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Srčni zastoj

Nikdar ne vemo, kdaj bo kdo potreboval našo pomoč, zato je prav, da smo na to pripravljeni. (Foto: iStock)

Evropa vsako leto 16. oktobra obeležuje "Evropski dan oživljanja". Nenaden srčni zastoj je namreč eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah. V Sloveniji vsako leto srčni zastoj doživi okoli 1600 ljudi, stotine pa jih umre, ker jim očividci, ki so sicer prisotni v 70 odstotkih primerov, ne znajo pomagati. Najpogosteje so ti očividci pravzaprav svojci, bratje, sestre, sinovi in hčere, ter tudi prijatelji in znanci, s katerimi žrtev srčnega zastoja preživi največ časa. Vsakomur bi morali pomagati, saj si gotovo tudi sami želimo, da bi nam v takšnem primeru nekdo rešil življenje.

Seznam brezplačnih tečajev oživljanja, ki bodo odprti za vse

'Strah me je pomagati, ker ne znam'

Oživljanje ni nikakršen “bavbav”, pravijo zbrani strokovnjaki s Slovenskega reanimacijskega sveta, ki s partnerji ob prihajajočem evropskem dnevu oživljanja pripravljajo vrsto aktivnosti. Že s čisto preprostim ukrepanjem lahko rešimo človeka. Še najbolj pomembno pri vsem skupaj je, da to storimo nemudoma in ne čakamo na ostale. Takojšen začetek oživljanja namreč celo do štirikrat poveča število preživelih po srčnem zastoju, pravijo.

5 dejstev o srčnem zastoju in pomenu takojšnjega oživljanja:

> Nenaden srčni zastoj je eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah, tudi v Sloveniji: v Evropi vsako leto doživi srčni zastoj med 350.000 in 400.000 ljudi, v Sloveniji okoli 1600 (oziroma štirje dnevno).

> Takojšen začetek temeljnih postopkov oživljanja s strani očividcev lahko celo do štirikrat poveča število preživelih po srčnem zastoju.

> Defibrilacija v času od 3 do 5 minut po kolapsu lahko poveča delež preživelih na od 50 do 70 odstotkov.

> Znanje oživljanja v laični javnosti v Sloveniji je zelo slabo. Glede na zadnje podatke je odstotek laikov, ki pričnejo oživaljati na terenu, v Sloveniji blizu 30 odstotkov, medtem ko v bolj ozaveščenih delih Evrope prične oživljati od 50 do 70 odstotkov laikov.

> Verjetnost, da oseba, ki je v srčnem zastoju, preživi, se vsako minuto, ko očividec ne oživlja, zmanjša za 10 odstotkov. Očividec, ki izvaja temeljne postopke oživljanja trikrat do štirikrat poveča verjetnost preživetja.

 

Čisto vsak od nas lahko reši življenje

Strokovnjaki poudarjajo, da lahko čisto vsak od nas reši življenje, sleherni očividec, tudi otroci. “Do 70 odstotkov vseh  srčnih zastojev, ki se zgodijo izven bolnišnice, se zgodi v prisotnosti družinskih članov, prijateljev in drugih očividcev. Vendar pa v zgolj redkih državah oživlja od 60 do 80 odstotkov očividcev, v večini držav pa je ta delež daleč pod 20 odstotki,” pravijo. Tudi v Sloveniji je zelo slabo. Glede na zadnje podatke le 30 odstotkov laikov začne z oživljanjem.

prva pomoč

Evropski dan oživljanja 2017 bo potekal pod geslom "Vsakdo lahko reši življenje", s katerim želijo poudariti ravno pomen slehernega očividca za preživetje sočloveka. (Foto: POP TV)

Podali pobudo za poučevanje oživljanja v šolah, a ministrstvo ne odgovarja

Odstotek bi lahko po njihovem mnenju spremenili z obveznim nacionalnim učenjem šolskih otrok. “Ob Evropskem dnevu oživljanja 2016 smo s sopodpisniki na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS naslovili pobudo »Otroci rešujejo življenja«, s katero pozivamo k uvedbi obveznega dvournega nacionalnega izobraževalnega programa  iz temeljnih postopkov oživljanja. Pobuda otroci rešujejo življenja. Nanjo do danes še nismo prejeli odgovora ministrstva, v Slovenskem reanimacijskem svetu pa smo v skladu s pobudo vložili tudi predlog dopolnitve Zakona o osnovni šoli.”

Pobuda "Otroci rešujejo življenja" je sicer osnovana na pobudi Svetovne zdravstvene organizacije in Evropskega parlamenta, še poudarjajo.

Do celotne pobude lahko dostopate TUKAJ

Kje bodo potekali brezplačni tečaji? 

Vsem, ki bi se radi na hitro, a temeljito naučili tehnik oživljanja, bodo v prihodnjih dveh tednih na voljo tečaji po številnih slovenskih krajih. Tečaji bodo večinoma potekali med 15. in 30. oktobrom. Predhodna prijava večinoma ne bo obvezna.

Seznam brezplačnih dogodkov, ki bodo odprti za vse

Glavni nosilec aktivnosti ob Evropskem dnevu oživljanja 2017 je Slovenski reanimacijski svet v sodelovanju s partnerjem Rdečim križem Slovenije in medijskim partnerjem Valom 202.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3
 
jankoslo 13.10.2017 17:04:46
Lahko bi napisali kje bodo potekali tecaji.
kao butalc 13.10.2017 18:13:42
A si to pričakoval od amaterjev ? :(
kRALJUjEDAN 14.10.2017 08:42:45
sj mata skor sred strani vlek svetlo moder link za seznam...ampak, da bi to opazla pa prtisnla se itak ne pričakuje od internetnih amaterjev, ki klobasajo v komentarjih....
Več komentarjev