Transmaščobe se skrivajo v piškotih, ki jih vsi poznamo

Čeprav so v nekaterih državah prepovedane, je na slovenskih trgovskih policah čedalje več živil z zdravju nevarnimi transmaščobami. Največ je pakiranih piškotov, vafljev, rogljičkov in čipsov znanih balkanskih proizvajalcev, ki uporabljajo cenene surovine in zastarele tehnologije.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Na Danskem, v Avstriji, na Madžarskem in drugod je prepovedano prodajati živila, kjer količina transmaščob presega določeno mejo.

V Sloveniji ni obvezno označevanje transmaščob, ki med drugim povzročajo srčno-žilne bolezni, diabetes in visok holesterol. Celo več - medtem ko so v številnih evropskih državah prepovedane, jih je pri nas čedalje več, je opozoril Steen Stender z univerzitetnega klinilnega centra Copenhagen.

Med piškoti in napolitankami na slovenskih prodajnih policah, ki jih vsebujejo, je večina proizvedenih v balkanskih državah, največ na Hrvaškem, v Srbiji in BiH, kjer še vedno uporabljajo cenene surovine in zastarele tehnologije, manj je slovenskih proizvajalcev. Gre pa za velike in znane proizvajalce.

Ker imajo transmaščobe le negativne učinke, se jih je priporočljivo čim bolj izogibati oziroma jih zaužiti manj kot odstotek glede na celodnevne energijske potrebe po maščobah. Vsebujejo jih mastna živila živalskega izvora, ocvrta hrana, krofi, čips, ocvrto meso, krompirček, sladkarije, namazi in podobno. Celo v polivkah za solato so.

Nezdrava hrana

Živila, ki bi se jim morali izogibati. (Foto: Thinkstock)

Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko priporoča izogibanje predpakiranim živilom, ki imajo v seznamu sestavin navedene (delno) hidrogenirane rastlinske maščobe. Svetuje omejitev uživanja predpripravljenih izdelkov iz testa, piškotov, vafljev, rogljičkom in drugih živil, za katere ni mogoče ugotoviti, ali vsebujejo transmaščobe. V gostinskih obratih vprašajte, ali se pri pripravi živil uporablja delno hidrogenirana rastlinska olja, in se izogibajte ocvrtim jedem.

Transmaščob telo dejansko ne potrebuje in imajo le škodljive učinke. Prekomerno uživanje lahko poleg bolezni srca in ožilja povzroča tudi zmanjšano funkcijo in krčenje možganov, kar je povezano z Alzheimerjevo boleznijo.

Na zdravstvenem ministrstvu upajo, da bo Evropska komisija kmalu prepovedala prodajo živil s transmaščobami po celotni Evropski uniji. V nasprotnem primeru je potrebno sprejeti zakonodajo na nacionalnem nivoju, vendar je potrebno prej opraviti raziskavo, koliko je tovrstnih živil na slovenskem trgu. Zato so podprli raziskovalni projekt za oceno vnosa transmaščob v Sloveniji in sprejeli potrebne ukrepe, je pojasnila Marjeta Recek z zdravstvenega ministrstva.

In zakaj jih proizvajalci sploh še uporabljajo? Ker je cenejše. A Stender je še poudaril, da ni odvisnosti od transmaščobe, da potrošniki ob umiku iz živil ne bi opazili razlike pri okusu. Bi pa bila proizvodnja dražja za proizvajalce, saj so transmaščobe za polovico cenejše kot boljše maščobe, malenkost pa bi se verjetno podražila tudi živila za potrošnika.

Prenesi v

Povezani članki

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 116
 
PonovnoRojen 17.06.2015 07:52:12
Po logiki, bolj kot je zastarel princip predelave, bolj zdrava hrana je ker morajo uporabljati NARAVNE SESTAVINE. Edina prednost sodobne tehnologije ki pa ni tako sodobna je šok zmrzovanje svežih živil.. ostalo je samo kemija ki nam v goltanec tišči sladkor, E-je in okuse po nečem.... To je to... A se spomnite sadnih pijač... Jagodni sok, nato pa je to nadomestil sok z okusom jagode... In to je to kar vam sodobna tehnologija prinaša hrano in pijačo z okusom po nečem. Jaz sem zagovornik svinjske masti, cvirkov, domačega vinskega kisa, bučnega olja in masla. Če so naši predniki s tem preživeli in takrat ni bilo nekega etiketiranja in je bil 80 letni dedek močen kot vol, potem je očitno dobro ali???? :)
jani331 17.06.2015 07:58:55
Bravo za komentar! Kritizirali so svinjsko mast in nam podtaknili margarino in razna cenena industrijska olja. Ali se spomniš Fructalovega gostega soka breskve ali marelice v 2dcl flaški,ki si jo moral kar krepko pretresti da si sok sploh dobil ven?
Več komentarjev