V ZDA bodo na prosto izpustili 20 milijonov okuženih komarjev, podobne načrte imajo tudi v Evropi

Ameriško podjetje za bioznanost namerava na prosto izpustiti okoli 20 milijonov komarjev, okuženih z bakterijo, ki naj bi iztrebila komarje vrste Aedes aegypti. Prvo skupino komarjev so že izpustili v kalifornijskem mestu Fresno. Podobne načrte pa imajo tudi v Evropi v boju proti tigrastemu komarju.

Ameriško podjetje za bioznanost Verily, ki tako kot Google sodi pod okrilje giganta Alphabet, namerava na prosto izpustiti okoli 20 milijonov komarjev okuženih z bakterijo, ki naj bi iztrebila komarje vrste Aedes aegypti. Prvo skupino komarjev so že izpustili v kalifornijskem mestu Fresno, poroča ameriški portal Techcrunch.

Komarji

V ZDA bodo na prosto izpustili 20 milijonov okuženih komarjev. (Foto: Thinkstock)

Komarji Aedes aegypti so se v Fresnu pojavili šele leta 2013 in se hitro razmnožili. Letos so tudi zabeležili prvi primer okužbe z virusom zika, ki naj bi ga prenašala ta vrsta komarjev.

Virus, ki ga prenašajo komarji, po dosedanjih dognanjih lahko povzroči resne nevrološke probleme, zlasti pri še nerojenih otrocih. Virus naj bi bil tako odgovoren za povzročanje mikrocefalije, bolezni, zaradi katere se otrok rodi z nenormalno majhno glavo in posledično številnimi motnjami.

Verily pa želi s svojim načrtom potencialno iztrebiti populacijo komarjev, ki naj bi prenašala virus zika, s tem pa tudi širjenje virusa med prebivalstvom.

Podjetje je samce komarja okužilo z bakterijo wolbachia, ki ni škodljiva za človeka. Samci se nato parijo s samicami, ki se okužijo z bakterijo, ki onemogoči, da bi se iz jajčec razvili novi komarji.

Verily bo na teden izpustil okoli milijon komarjev v razponu 20 tednov. Prvi del komarjev so na prosto izpustili prejšnji teden.

Podobne načrte pa imajo tudi v Evropi v boju proti tigrastemu komarju. Po poročanju portala nemškega tednika Der Spiegel znanstveniki v Nemčiji že testirajo vpliv izpuščenih steriliziranih samcev komarja na populacijo.

Komarje ulovijo v Nemčiji in jih na sterilizacijo pošljejo v Bologno, nato pa se vrnejo v Nemčijo, kjer jih enkrat tedensko izpustijo na prosto v bližini mesta Heidelberg. Samci tigrastega komarja se lahko nato še vedno parijo, vendar so pri tem 99-odstotno neučinkoviti, je pojasnil biolog Norbert Becker, ki sodeluje pri projektu.

Podobno akcijo so izvedli že lani avgusta, ko so ugotovili, da se je število komarjev, ki so se izlegli, zmanjšalo za 15 odstotkov. Letos so s projektom pričeli že maja, povečali pa tudi število izpuščenih komarjev s 1000 na 3000 na hektar.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
TistoPravo 20.07.2017 14:00:30
Z pomočjo komarjev lahko spustijo nad ljudstvo, kar si pač zamislijo...kaj pa nam lansirajo preko javne objave kot informacijo, pa je tudi po njihovi zamisli oz.nareku "reklama po nareku" v stilu "rešujemo vas"....v bistvu pa večino bolezni zakuhajo namenoma! Dejstvo je, da dokler dobimo davčno in emšo ob rojstvu, je vse v rokah bogatih....ki si pomagajo obdržati vpliv in bogastvo z krajo in lažjo, in naredijo vse da revni živijo v še večjem strahu in bojazni!
Več komentarjev