Več kot užijete predelanega mesa, večje je tveganje za raka

Prehranjevanje s klobasami, šunko in drugim predelanim mesom, verjetno pa tudi rdeče meso, povzroča raka na debelem črevesu. To so sveže objavljene ugotovitve Mednarodne agencije za raziskave raka, ki deluje pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Prehranjevanje s klobasami, šunko in drugim predelanim mesom, verjetno pa tudi rdeče meso, povzroča raka na debelem črevesu, je danes objavila Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ena od vej Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). O teh ugotovitvah smo poročali že v petek, ko so se britanski mediji razpisali, da se obeta prava mala vojna mesu in mesnim izdelkom.

Suhomesni izdelki

Med predelano meso med drugim spadajo hrenovke, klobase in konzervirano meso, načini predelave pa vključujejo soljenje, prekajevanje, fermentacijo ali dimljenje. (Foto: Thinkstock)

IARC je svarilo utemeljila na pregledu več kot 800 študij, ki so raziskovale povezave med prehranjevanjem z mesom in rakom. "Spričo velikega števila ljudi, ki uživajo predelano meso, ima njegov globalen vpliv na pojavnost raka pomen za javno zdravje," je poudaril predstavnik IARC Kurt Straif.

Kot so pojasnili v agenciji, je za posameznika, ki uživa predelano meso, tveganje, da zboli za rakom, statistično majhno, a narašča s količino zaužitega tovrstnega mesa. "Vsaka 50-gramska porcija predelanega mesa, ki se jo poje dnevno, za 18 odstotkov povečuje tveganje za kolorektalni rak," so poudarili v agenciji.

slanina

Za posameznika, ki uživa predelano meso, tveganje, da zboli za rakom, statistično majhno, a narašča s količino zaužitega tovrstnega mesa, opozarjajo strokovnjaki. (Foto: Thinkstock)

Poročilo je pripravilo 22 strokovnjakov iz 10 držav. V njem so razkrili močne dokaze, ki podpirajo trditve o karcinogenih učinkih uživanja rdečega mesa, predvsem ko gre za raka debelega črevesa in rektuma, pa tudi slinavke in prostate, so še zapisali v agenciji, ki ima sedež v francoskem Lyonu.

Med rdeče meso se štejejo govedina, teletina, svinjina, jagnjetina, ovčetina, kozje in konjsko meso.

Ko gre za predelano meso, pa po navedbah IARC obstaja dovolj dokazov, da njegovo uživanje povzroča kolorektalni rak.

Agencija je predelano meso uvrstila v isto kategorijo povzročiteljev raka, v kateri so tudi tobačni dim in azbest, je pa hkrati poudarila, da to ne pomeni, da je enako nevarno. Strokovnjaki v študiji pa niso ugotovili, ali kuhanje mesa vpliva na tveganje za raka.

V poročilu je sicer IARC še poudarila, da bi morale ugotovitve strokovnjakov vladam in regulatorjem pomagati najti ravnovesje med tveganji in koristmi uživanja rdečega mesa, ki je pomemben del človekove prehrane.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 315
Nauders 30.10.2015 17:08:56
pridelava mesa je megapotratna zadeva, 70% obdelovalnih površin na zemlji je namenjeno živinoreji zato verjetno svarijo za potrebo po zmanjšanju zaužitja
Več komentarjev