Veljati so začela nova pravila pri uvozu zdravil iz krvi

Začele so veljati spremembe pravilnika, ki opredeljuje uvoz zdravil za uporabo v humani medicini. Za uvoz tujih zdravil iz krvi ne bo več potrebno potrdilo Zavoda za transfuzijsko medicino. Posledica novega pravilnika je tudi nižja cena humanih imunoglobulinov.

Začele so veljati spremembe pravilnika, ki opredeljuje uvoz zdravil za uporabo v humani medicini. Ena izmed sprememba je ta, da za uvoz tujih zdravil iz krvi ne bo več potrebno potrdilo Zavoda za transfuzijsko medicino. Posredna posledica novega pravilnika pa je tudi nižja cena humanih imunoglobulinov, po kateri ta zdravila kupuje UKC Ljubljana.

Darovanje krvi - 5

(Foto: Reuters)

Dovoljenja je za uvoz zdravil iz krvi, med katere spadajo tudi humani imunoglobulini, to so zdravila za bolnike z zmanjšano odpornostjo, je tudi doslej izdaja Agencija za zdravila in medicinske pripomočke, a mora uvoznik agenciji predložiti mnenje Zavoda za transfuzijsko medicino (ZTM). Ta je moral izdati potrdilo, da je zadevni vnos oziroma uvoz v skladu z načelom samozadostnosti, a je hkrati tudi ponudnik teh zdravil.

Ta dvojna vloga ZTM se je kot problematična izkazala predvsem v zadnjem javnem naročilu Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana za nakup humanih imunoglobulinov. UKC Ljubljana je namreč izbral ponudbo dobavitelja Kemofarmacija, ki zastopa proizvajalca CLS Behring, saj je ponudila zdravila za 866.221 evrov, ZTM pa je ponudil zdravila iz slovenske plazme, ki jih izdeluje avstrijska Octapharma, za 1.024.426 evrov. ZTM je na to vložil revizijski zahtevek, državna revizijska komisija pa je odločitvi kliničnega centra pritrdila, a na koncu Kemofarmacija ni mogla uvoziti teh zdravil, ker ni dobila pozitivnega mnenja oziroma potrditve od svojega konkurenta.

Ker pa je bil konec avgusta v uradnem listu objavljen spremenjen pravilnik, veljati pa začne danes, je UKC konec prejšnjega tedna povabil oba ponudnika k pogajanjem glede zdravil iz krvi. V pogajanjih je Zavod za transfuzijsko medicino ponudil nižjo ceno, po neuradnih podatkih za 670.000 evrov, kar je za tretjino manj kot prvič. Ponudba Kemofarmacije naj bi bila tokrat od ponudbe ZTM dražja za okoli 100.000 evrov.

A v UKC Ljubljana poudarjajo, da to še ne pomeni, da je ta ponudnik tudi dokončno izbran, ker bo treba obe ponudbi še pregledati v pravno formalnem in strokovnem smislu ter izdati odločbo o dodelitvi tega javnega naročila. Tudi do petka dokončna odločitev še ni bila znana.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 15
ZagrebRocks 26.09.2012 00:45:35
PROBAA
Več komentarjev