Virusna obolenja na pohodu: bolnišnice s težavami, kam namestiti bolnike

Smo v obdobju, ko razsaja gripa in druga virusna obolenja. Ambulante so polne, tudi hodniki na urgencah. Stanje je bilo ponekod katastrofalno, ministrica pa je z odzivom odlašala več dni. Zdaj sporoča, da pomagajo že ves čas, ljudi pa je pozvala, naj se najprej posvetujejo z osebnim zdravnikom. Številne bolnišnice imajo zaradi povečanega števila bolnikov velike težave, kam jih namestiti.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V zadnjih dneh odmevajo nevzdržne razmere na ljubljanski urgenci, nastale tudi zaradi porasta okužb v zimskem času, ter se vrstijo pozivi ministrici Milojki Kolar Celarc k ureditvi razmer v zdravstvu. Tudi v koaliciji so danes ponovili pričakovanja do ministrice, ki naj bi jim prihodnji teden predstavila projekt skrajševanja čakalnih vrst.

V ljubljanskem kliničnem centru so v zadnjih dneh opozorili na porast števila bolnikov in pomanjkanje bolniških postelj. Minuli konec tedna so bolnike z okužbami dihal na urgenci obravnavali v roku šestih ur, tisti, ki so morali ostati v bolnišnici, pa so na prosto posteljo čakali več kot 16 ur. Da imajo dvakrat več virusnih obolenj kot v običajnih razmerah, pa danes poročajo tudi iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Za gripo so zboleli tudi nekateri zdravstveni delavci, a zagotavljajo, da še obvladujejo situacijo.

Kaj pravijo na ministrstvu?

Milojka Kolar Celarc

Milojka Kolar Celarc (Foto: Aljoša Kravanja)

Na ministrstvu za zdravje so danes v pisnem sporočilu pojasnili, da so seznanjeni z izrazitim povečanjem pacientov z okužbami dihal in obolelih z gripo, predvsem med starejšo populacijo, med katero ima večina že primarne težke kronične bolezni, kar še posebej povečuje priliv pacientov v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Zagotavljajo tudi, da so v stiku z vodstvom, ki je prostorsko stisko, ki je nastala zaradi večjega števila nenadno obolelih, začelo reševati že minuli teden.

Ministrstvo ob tem priporoča obolelim, da se o svojem zdravstvenem stanju najprej posvetujejo s svojim izbranim zdravnikom, da ne bi po nepotrebnem čakali v urgentnih ambulantah.

Ob prostorski stiski na ljubljanski urgenci je sicer ponovno v ospredje prišlo vprašanje dolgoletne gradnje novega urgentnega bloka.

Na ministrstvu so danes zagotovili, da se ministrica Milojka Kolar Celarc zaveda težav, zato je v proračunu za leto 2015 in letošnje leto zagotovila 23 milijonov evrov za dokončanje druge faze gradnje urgence. Z gradnjo in rekonstrukcijo urgentnega bloka UKC Ljubljana je predvidena predvsem premestitev oddelkov interne prve pomoči in splošne nujne medicinske pomoči, so navedli.

Dela po navedbah ministrstva potekajo po načrtu in bodo predvidoma končana marca 2017. Sredstva za nadaljevanje projekta so planirana in potrjena tudi v proračunih za leti 2017 in 2018, v višini približno 35 milijonov evrov za naslednje faze.

Na razmere so se danes odzvali tudi v nekaterih strankah. Po besedah poslanca NSi Jerneja Vrtovca je ministrica na položaju že dve leti in pol, a se v tem času ni "nič naredilo, da bi imeli pacienti zagotovljeno varnost in bili hospitalizirani kot ljudje". Nenormalno je, da so hospitalizirani na hodnikih, je opozoril poslanec in ministrico pozval k ureditvi razmer. Z ljudmi, zlasti bolnimi, je treba delati na bolj človeški način, je dodal.

Tudi v stranki Zavezništvo, ki jo vodi poslanka Alenka Bratušek, se sprašujejo glede dogajanja v večjih bolnišnicah, kjer ljudje na obravnavo čakajo tudi več kot 10 ur. Po ocenah Zavezništva gre za alarmantno stanje, zato od ministrice pričakujejo, da bo storila vse za zdravje državljanov ter predstavila obljubljene ustrezne reforme. Spomnili so, da so bili na interpelaciji do ministrice ostri tudi v koalicijskih strankah DeSUS in SD, zato tudi od njih pričakujejo ukrepanje.

Reformne ukrepe nestrpno pričakujejo tudi v koaliciji, ki se bo z ministrico sestala prihodnji teden.

V SMC po besedah vodje poslanske skupine Simone Kustec Lipicer od ministrice pričakujejo, da jim zelo jasno predstavi projekt za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu ter rešitve, zagate in dileme pri reformni zakonodaji. Pričakujejo tudi, da bo koalicija poenoteno nadaljevala obravnavo predlogov.

V javni razpravi je sicer zakon o pacientovih pravicah, ne pa v skladu z napovedjo tudi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ministrica je sicer napovedala, da bo to storila do konca lanskega leta.

Po besedah Kustec Lipicerjeve so se odprle nekatere dileme in pomisleki, ki so bili ocenjeni kot upravičeni, zato so ministrici z ekipo naložili, da jih razreši.

V koalicijski SD izjav danes niso dajali, so pa v DeSUS ponovili, da težko pričakujejo ključne zakone. Njihov poslanec Tomaž Gantar meni, da so se o njih doslej premalo vsebinsko pogovarjali. Pogovori pa bodo po njegovem mnenju tudi dobra osnova za razmišljanja, ali se zagotavlja dovolj sredstev za javno zdravstvo, ter razmislek glede organizacijskih sprememb.

Po njegovem mnenju brez dodatnega denarja ne bo rešitve, saj so le čakalne dobe "težke" preko 100 milijonov evrov. A je težav po njegovem mnenju še veliko, zato v DeSUS zagovarjajo celovito zdravstveno reformo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 7
 
cevor 10.01.2017 21:58:32
Sramota od države! Za naknadno dokapitalizacijo propadlih in pokradenih bank je vlada jeseni brez da bi trenila z očesom vrgla 50 milijonov evrov. Ministrica pa se hvali s 25 miljoni za urgenco. Ljubljana nujno rabi vsaj 200 M investicijo v nov KC!!! Ampak to je problem! Ena milijarda za cerkvene eskapade ni bil...?
Več komentarjev