Z novo metodo lahko po prvih rezultatih odpravijo disleksijo

Slovenski psihologi so predstavili novo metodo za odpravo disleksije, motnje učenja in pisanja. Pri novi metodi se poleg črk kot simbol za glasove uvajajo tudi številke, kar bralca prisili, da bere analitično.

Otroci pišejo

Dislektiki pri branju ne sestavljajo besed iz posameznih črk, ampak jih kot celoto povezujejo s slikami v svojem spominu. (Foto: Reuters)

Pri novi metodi, ki sta jo na današnji novinarski konferenci predstavila psihologa Maša Blaznik in Matic Munc, pa se poleg črk kot simbol za glasove uvajajo tudi številke, kar bralca prisili, da bere analitično. Nova metoda je nastala na podlagi knjige [psi] neznanega slovenskega avtorja.

Kot je pojasnila Blaznikova, dislektiki pri branju zajemajo cele besede oziroma korene besed kot posamezne simbole in si morajo tako zapomniti nekaj tisoč nadvse podobnih slik namesto 25 simbolov – črk, ki zaznamujejo glasove. Do težav pride pri besedah, ki jih ne prepoznajo, ki si jih zaradi njihove abstraktnosti ne morejo slikovno predstavljati, ali pri besedah, ki imajo dvojni pomen.

Nova metoda za odpravo disleksije pa po njenih besedah vnaša dvojne simbole za posamezne glasove – poleg črk tudi številke. Besedo lahko zapišemo s črkami, s številkami ali s kombinacijo poljubnega števila črk in številk. Isto besedo lahko tako zapišemo na več različnih načinov, s čimer dobimo več različnih podob. Za dislektika je nerešljivo težka naloga, da bi se te podobe učil na pamet, zato je prisiljen brati analitično.

Po tej metodi, ki je od danes dostopna tudi na spletni strani www.psi.si, se mora bralec najprej naučiti številčnih simbolov, ki predstavljajo posamezne črke, in branja vsakega simbola posebej. Nato bere besedila z dvojnimi simboli – sestavljena iz kombinacije črk in številk, pozneje pa preide na branje besedila, zapisanega s črkami, ki pa ga sprva sestavljajo nesmiselne besede.

Matic Munc

Po mnenju Munca gre za veliko odkritje, saj specialni pedagogi trdijo, da je disleksija motnja, ki se je ne da odpraviti. (Foto: Mia Media)

Otrokom z disleksijo se poskuša branje olajšati, po omenjeni metodi pa se jim branje najprej oteži, da razvijejo sposobnosti, potrebne za branje, pojasnjuje.

Munc, ki po tej metodi dela z nekaj otroki, je dejal, da se po nekaj mesecih intenzivnega dela kaže velik napredek pri njihovem branju. Poudarja, da gre pri učenju branja za procesno zadevo in da končen rezultat še ni znan, "trenutni vmesni rezultati pa so revolucionarni". Stroka sicer po njegovih besedah za zdaj deluje skeptično.

Po besedah Blaznikove do rešitve za odpravo disleksije niso mogli priti, ker ni bil poznan izvor teh motenj. Metoda je namreč nastala na podlagi teorije REI, opisane v knjigi [psi], ki pojasnjuje, da vse miselne procese opravljamo s tremi različnimi miselnimi procesorji. To so racio, emocio in instinkt. Do disleksije najpogosteje prihaja pri ljudeh, ki imajo močnejši emocio, saj ta razmišlja s slikovnimi predstavami in jih umešča v svoj miselni prostor. Omenjena metoda, katere avtor javnosti ostaja neznan, pa tako krepi racio, ki je primeren za branje

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 4
Lidija Grumerec 24.11.2011 10:28:09
Na žalost je veliko že odraslih ljudi ,ki imajo verjetno disleksijo a jim jo ni v otroštvu nihče ugotovil,ker se pač o njej takrat na žalost ni toliko govorilo .Ravno ti imajo s to zadevo cel kup težav v življenju , če pa ima ta oseba močno voljo ,da v svojem življenju nekaj spremeni in naredi nekaj zase a se mu da pomagati
ali ne in kam naj se sploh obrne !
Več komentarjev