Zimska depresija: ko bi hladne mesece najraje predremali

Dnevi se krajšajo, oblačnih dni v jesensko-zimskih mesecih je več kot sončnih, temperature se spuščajo pod ledišče ... December vse skupaj vsaj malo polepša s prazniki, sicer pa sivi in megleni zimski dnevi mnogo ljudi pahnejo v sezonsko depresijo.

Jesensko depresivno vreme

Se v jesensko-zimskih mesecih tudi vi počutite slabše? (Foto: iStock)

Sezonska razpoloženjska motnja ali sezonska oziroma zimska depresija, ki jo v angleščini imenujejo Seasonal Affective Disorder (SAD), je motnja razpoloženja, ki jo povezujemo z zmanjšano količino sončne svetlobe med zimskimi meseci. Po navedbah Inštituta za razvoj človeških virov se simptomi zimske od tipične depresije razlikujejo po večji potrebi predvsem po sladki hrani in spanju. Sezonska depresija se ponavlja skoraj izključno v zimskih mesecih. Zaradi pomanjkanja hormona melatonina se povečata utrujenost in brezvoljnost. Saj vam je znan občutek, ko bi ves dan najraje preležali v topli postelji? Skandinavci in Kanadčani pa bi zaradi večjega pomanjkanja dnevne svetlobe spali še dlje.

Po mnenju psihologov zimska depresija doleti skoraj tretjino svetovnega prebivalstva, približno dva odstotka severnih Evropejcev pa je depresivna zaradi slabega vremena. Kot poroča Guardian, so k ''zimski žalosti'' večinoma nagnjene ženske, vendar se tudi moški ne izognejo občutkom občasne potrtosti.

Najbolj razširjen naj bi bil med ženskami, starimi od 40 do 55 let. ''Ljudje, ki trpijo za zimsko potrtostjo potrebujejo podobno pomoč kot tisti, ki jih muči običajna depresija. Gre za resno bolezen, ki zahteva zdravljenje,'' je prepričana danska psihiatrinja Brenda McMahon.

Raziskave so pokazale, da se zimski potrtosti najuspešneje izogibajo na Islandiji. ''Zdi se, da so Islandci že genetsko zaščiteni pred tovrstno depresijo,'' pravi Robert Levitan, ameriški univerzitetni profesor.

Kako se spopasti z zimsko depresijo? 

Obstaja kar nekaj ukrepov, ki lahko pomagajo k boljšemu razpoloženju in poskrbijo, da zimska potrtost ne bo prešla v bolezen. Kakovostno preživljanje prostega časa, druženje s prijatelji, telesna aktivnost, zdrava prehrana, dovolj trdnega spanca in smeh bodo zagotovo pravi recept za uspešno prebroditev hladnih dni. Naj bo december - ta 'veseli' mesec - raje nasmejan, poln zabave, iskrenih misli in pozitivnih dejanj.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 14
 
Jožajoža 01.11.2017 18:16:35
vi revčeki ,navadni ljudje ste lahko v depresiji.nekoč ste bili ponosen narod,cenjen po svetu, danes ste narod hlapcev in psihičnih bolnikov.vrašam vas,navadni ljudje iz podna,kaj se vam zgodi ko zbolite, ali ko ostanete brez sredstev.nepremičnine so vam tako in takože pobrale banke,ki so prodane. samo obesite se lahko,kajti pot do zdravja in lepšega življenja je za 80% prebivalstva nedosegljiva.hvala bogu,hvala zemlji da sem javni uslužbenec. tako spadam med elito.
Več komentarjev