Znanstveniki: Z lažjo, da je treba piti športne pijače, so zaslužili dve milijardi, vi pa se redite

Že več let tudi rekreativnim športnikom dopovedujejo, da je treba piti še pred občutkom žeje, še najbolje športne napitke, izdelane posebej za športnike. Znanstveniki so zdaj te trditve postavili na laž. Trdijo, da so te pijače pravzaprav škodljive.

Športnica

Znanstveniki trdijo, da je za občasno aktivne rekreativne športnike dovolj, če se zanašajo na žejo in pijejo vodo. (Foto: Thinkstock)

British Medical Journal (BMJ) je objavil raziskavo, ki je pod drobnogled vzela blagodejne učinke športnih pijač. Njihovo oglaševanje se je namreč v času pred olimpijado, ki bo marsikoga vzpodbudila k športni dejavnosti, močno povečalo.

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli tako trditve industrije športnih pijač o dobrih učinkih na moč in regeneracijo telesa kot tudi denarni tok med to industrijo in znanstveniki, ki so v zadnjih letih vzpodbujali pitje tovrstnih pijač. Ugotovili so, da je bil problem dehidracije telesa obravnavan pretirano ter da je bolj kot za promocijo znanstvenih odkritij šlo za marketinško potezo.

Širjenje lažnega strahu

Urednica priloge Deborah Cohen je zapisala, da je preiskava BMJ pokazala, da so družbe, ki proizvajajo športne napitke, same financirale znanstvenike, ki so nato širili strah o dehidraciji. "Ameriški inštitut za športno medicino je leta 1992 prejel donacijo v višini 250.000 dolarjev, ki jo je prispeval proizvajalec pijače Gatorade. Štiri leta pozneje so začeli promocijo teorije, da mora biti dehidracija telesa ničodstotna, in športnikom svetovali, da ves čas pijejo."

Gatorade je seveda v oglasni kampanji kmalu ponudil odlično rešitev – ob pitju njihove pijače bo hidracija telesa vedno zadostna.

Obljube večje od dejanske učinkovitosti

V eni od študij BMJ so na univerzi Oxford preverili 431 oglasnih obljub o 104 športnih izdelkih, vključno s športnimi pijačami.
Za več kot polovico navedb niso s testiranji našli nobenih potrditev. GlaxoSmithKline je bilo edino podjetje, ki je bilo pripravljeno posredovati študije, na podlagi katerih so dokazovali učinkovitost svojih športnih pijač, a je bilo ugotovljeno, da je bilo v metodologiji storjenih več napak.

Zaključek raziskave je tako bil, da 85 odstotkov študij, na katerih naj bi temeljila oglasna sporočila, pretirava s potrditvami o odličnih učinkih testiranega produkta, da so testi večkrat nezanesljivi, predvsem pa, ker jih financira kar proizvajalec, rezultati ustrezajo njegovim željam, pa če zato obstaja znanstvena podlaga ali ne.

Telo nima pojma

Med newyorškim maratonom leta 1970 so tekačem po pisanju Cohenove svetovali, da ne pijejo veliko, da ne bodo prepočasni. V nekaj letih je industriji športnih napitkov uspelo vzgojiti povsem drug mit. Največji uspeh Gatoradovega športnega inštituta je zagotovo, da so prepričali ljudi, da občutek žeje – homeostatični mehanizem telesa za zaznavanje in odzivanje na dehidracijo, v resnici ne deluje dobro. In na podlagi tega je industriji športnih pijač samo v ZDA uspelo zgraditi več kot dve milijardi dolarjev vredno industrijo.

Čeprav proizvajalci obljubljajo, da bodo tisti, ki pijejo športne pijače, na tekih in maratonih uspešnejši, pa je raziskava BMJ ugotovila, da tisti, ki med tekom pijejo le, ko so žejni, in ne pijejo športnih pijač, niso nič počasnejši.

"Ideja, da telo žejo sporoči prepozno, je navaden marketinški trik industrije športnih pijač," meni Tim Noakes, soavtor študije BMJ.

Športne pijače niso za otroke, poleg tega redijo

BMJ je preiskal tudi vpliv športnih pijač na zdravje otrok. Industrija oglaševanje namreč usmerja tudi v otroke in starše z opozorili, da otroci med gibanjem enostavno pozabijo piti, zato je pomembno, da jih starši opremijo z njihovimi napitki.
Ker so te visokokalorične pijače oglaševane kot del vadbe, torej nečesa zdravega, jih starši in otroci nato vidijo kot nepogrešljiv del zdravega načina življenja in kot odlično nadomestilo za klasične sladke pijače.

Ameriško združenje pediatrov je že pred nekaj časa opozorilo, da je najboljša tekočina za športno aktivne otroke voda. V športnih pijačah je namreč ogromno sladkorja, ki prispeva k debelosti in zobni gnilobi.

Strokovnjaki tako pravijo, da bi otrok 2,5 dl športne pijače lahko spil šele po intenzivni vadbi in potenju, ki traja vsaj 90 minut.
K športnim pijačam se vse pogosteje zatekajo tudi ljudje, ki menijo, da jim "primanjkuje energije", a strokovnjaki opozarjajo, da bodo tisti, ki dan večino presedijo, a vseeno pijejo te pijače, s tem le nakopičili kilograme, saj pol litra športne pijače običajno vsebuje okoli 150 kalorij, poleg tega nekatere od teh pijač vsebujejo sestavine, ki so povezane s srčnimi boleznimi in vedenjskimi motnjami. Športni napitki naj bi bili tako primerni le za športnike, ki potrebujejo dodatne kalorije, sladkorje in soli, česar pa običajnim obiskovalcem fitnesov in rekreativnim športnikom ob pravilni prehrani ne primanjkuje.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 122
 
Sonyboy 25.07.2012 13:20:25
gatorade in ostala podobna s-ranj-a, to je samo CUKER! ljudje božji. ko da bi cedevito al pa sok z vodo zmešat pil! jok! *
Več komentarjev