Znanstveniki naredili nov korak, da bi bili lahko prašiči darovalci organov za ljudi 

Znanstveniki ustvarjajo gensko spremenjene živali, da bi bile primerne tudi za darovalce organov. A imunski sistem človeškega telesa marsikdaj zavrne darovani organ že od sočloveka, kaj šele od živali. Zato se trudijo, da bi iz živalskega DNK izločili vse potencialno nevarne viruse.

Pujsi

Prašiči bi bili lahko primerni darovalci, ker so njihovi organi podobno veliki kot človeški. (Foto: AP)

Gensko spremenjene živali ustvarjajo tudi za to, da bi pomagali ljudem, ki potrebujejo presaditev organov. Ameriški znanstveniki, kot navaja BBC, so naredili korak naprej, saj so iz 37 prašičev uspešno odstranili viruse, ki se skrivajo v njihovem DNK. 

Največja bojazen ostaja, da bo človeško telo zavrnilo darovane organe, se zaveda ekipa eGenesis. A z uničenjem virusov so preskočili veliko oviro na poti darovanja živalskih organov človeku. 

V študiji so preučili kožne celice prašičev in v njih identificirali različne retroviruse, ki so se skrivali v genetski kodi. Med mešanjem človeških in prašičjih celic so ugotovili, da bi ti virusi lahko ušli in okužili tudi druga človeška tkiva. A z genskimi spremembami so te viruse odstranili in s tehnologijo kloniranja so ta spremenjeni genetski material dali v celice prašičjih jajčec in ustvarili zarodke, 

Gre za izjemno zapleten proces, a končni rezultat je bil 37 zdravih pujskov, ki teh virusov niso več imeli, je za BBC dejal Luhan Yang, eden izmed raziskovalcev pri Harvardu in podjetju eGenesis. So pa glede na število sprememb tudi najbolj gensko spremenjene živali, je še dodal. 

Prašiči so še posebej obetavni darovalci organov, saj so njihovi organi podobno veliki kot človeški. A dejstvo je, da človeško telo oziroma imunski sistem zavrača že organe, darovane od drugega človeka. Tako ameriška ekipa nadaljuje z genskimi spremembami, da bi bili prašičji organi čim bolj primerni. 
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 24
 
smallfly 12.08.2017 13:43:01
Vem za najmanj enega Slovenca in njegovo Slovensko, ki ju odkritje ne razveseljuje.A kdo bi vedel,najbrž trenutno ne bereta novic in sta ravno včeraj odrinila na dopust,kjer snujeta nove poti.
Več komentarjev