Zimski športi

Alpsko smučanje - Kako (ne) postati formula ena

Maribor, 25. 02. 2018 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Jaša Lorenčič
Komentarji
81

Alpsko smučanje je klasika in tradicija. Potrebna sprememb. Jure Košir bi dal kamere na čelade, Alenka Dovžan bi vrnila ekipni duh, Tone Vogrinec bi tekme izpeljal v dveh urah, zmanjšal število tekmovalcev in tako časovno kot krajevno raztegnil sezono.

Marcel Hirscher je v 12ih letih v svetovnem pokalu dosegel 55 zmag.
Marcel Hirscher je v 12ih letih v svetovnem pokalu dosegel 55 zmag. FOTO: AP

Paralelni slalom. Paralelni veleslalom. Superkombinacija. Mestna tekma. Ekipna tekma. Alpsko smučanje išče načine, da se ne bi zlasti na olimpijskih igrah naposlušalo očitkov, da so jo deskanje, skoki, biatlon, smučarski kros prehiteli. Da so bolj zanimivi, atraktivni, dinamični. In v živo bolje obiskani, ker so pač v koraku s časom. "V Južni Koreji je bilo deskanje daleč najbolj popularno. Ni prvič," izpostavlja Tone Vogrinec. Ampak saj alpsko smučanje vedno lahko ponudi svoj ključni adut v klasikah in tradicijah. Kitzbühel. Wengen. Schladming. "Že, ampak na kaj pomislite, ko slišite Kitzbühel? Na smuk. Na slalom že precej manj," pravi Alenka Dovžan. Ni edina nekdanja alpska smučarka, ki se ji s kavča zdi njen šport manj atraktiven. Zato si, kot vsi trije naši sogovorniki, želi sprememb.

Jure Košir ima tri zmage v svetovnem pokalu.
Jure Košir ima tri zmage v svetovnem pokalu. FOTO: Damjan Žibert

Jure Košir: Kamere in radio povezavo

"Mogoče celo še preveč gledam," nam je med igrami dejal Jure Košir. Vstajal je za tekme v Pjongčangu, čeprav je imel zato na glavo obrnjene dneve. Pa je vredno, pravi, saj so olimpijske igre, na katerih je nastopil štirikrat, pač le enkrat na vsake štiri leta. "Vstanem tudi med finalom lige NBA in med Super Bowlom. Časovna razlika je za nas Evropejce v smučanju najbolj neugodna, če so igre v Aziji."

Bronasti slalomist iz Lilehammerja, tretji najboljši smučar v skupnem seštevku leta 1995, nikoli ni rangiral športov, zato tudi smučanja ne postavlja na nobeno mesto v slovenski hierarhiji športov. Smučanje po Koširjevem mnenju v Sloveniji dobi izrazitejšo pozornost takrat, ko so uspehi. Podobno kot drugi športi. Ga še vprašajo za avtogram, selfie? "Občasno, se pa lahko nemoteno sprehajam, haha. Zdaj sem v fazi, ko se ljudje sprašujejo, če sem jaz 'tisti'."

Na šporni upokojitvi Jureta Koširja sta bila tudi Alberto Tomba in Ingemar Stenmark
Na šporni upokojitvi Jureta Koširja sta bila tudi Alberto Tomba in Ingemar Stenmark FOTO: POP TV

Kot smučarski navdušenec ne more reči, da sta slalom in veleslalom, ko gleda doma na kavču, razvlečena. "Rad pogledam, kako se kdo iz ozadja prebija naprej. Lahko pa bi veliko več naredili z bolj začinjenimi prenosi in bolje postavljenimi kamerami." Zmagovalec treh tekem v svetovnem pokalu vseeno priznava, da se tudi prenosi smučanja razvijajo, zlasti počasni posnetki prinašajo večjo draž. "Ni pa to dovolj. Uvedel bi kamere na čeladah, sploh v hitrih disciplinah. Če jih lahko imajo v motošportu, ne vem, zakaj tega ne dovolijo v smučanju. Gledalci bi dobili veliko dobrih posnetkov."

Smučarska karavana je, ko gre za tekmovalce in trenerje, zelo odprta za novitete in spremembe, medtem ko je FIS zelo... Rigidna organizacija. Jure Košir

Košir razmišlja še dlje, znova bi uvedel nekoč že uvedeno, a hitro ukinjeno radijsko povezavo s trenerjem med samo vožnjo. Zveni blizu formuli ena, ki tako skuša približati svoj šport gledalcem. "Zanimivo bi bilo v hitrih disciplinah slišati, kaj bi tekmovalcem svetoval trener. V slalomu to ne bi imelo smisla, ker smučarski količki ves čas precej pokajo."

Jure Košir, Bojan Križaj, Alberto Tomba
Jure Košir, Bojan Križaj, Alberto Tomba FOTO: Damjan Žibert
Bojan Križaj, Alberto Tomba
Bojan Križaj, Alberto Tomba FOTO: Damjan Žibert

Sistem tekmovanja se bo v kratkem in na hitro težko spremenil. Zlasti ne Kitzbühel ali Wengen, Koširju se to ne bi zdelo niti smotrno. "Poskušajo s paralelnimi tekmami, ki so zanimive zato, ker je mamljiv faktor presenečenja, povrhu tekmovalci tekmujejo drug proti drugemu. Po drugi strani so pa te proge za zdaj zelo kratke in lahke. Pozdravljam, da je to v mestih, vendar to ni 'pravo' smučanje." Tople vode ne gre odkrivati, dodaja Košir, kar pa ne more biti razlog, da se ne bi tekmovalcev predstavljajo bolj dinamično. »Tukaj se vidi, da je smučanje malo okorelo. Biatlon se je izrazito prilagodil televiziji.«

Izpostavlja, da je oprema postala (pre)velik faktor, še posebej v hitrih disciplinah. Vendar ime serviserja, proizvajalec smuči, profil proge... Ne deluje pretirano zanimivo. Kdo potem zavira razvoj? "Smučarska karavana je, ko gre za tekmovalce in trenerje, zelo odprta za novitete in spremembe, medtem ko je FIS zelo... Rigidna organizacija. Tam so gospodje, ki so že krepko v letih in ne dopuščajo možnosti razvoja novim idejam. Prepričan sem, da bi se dalo narediti veliko."

Alenka Dovžan: V Mojstrani - brcajo

Alenka Dovžan je bila tretja na olimpijskih igrah leta 1994.
Alenka Dovžan je bila tretja na olimpijskih igrah leta 1994. FOTO: Damjan Žibert

Če vprašate Alenko Dovžan, prav tako bronasto v Lillehammerju, ki je nastopila na treh olimpijskih igrah, v svetovnem pokalu pa zmagala v superveleslalomu leta 1994, je treba slišati tudi drugo plat (bronaste) medalje. Da je smučanje trd, krut šport, pravi svoji hčeri. Sinu poudarja, da enako velja za nogomet. Dovžanova še vedno spremlja smučanje, ne pa več toliko, še manj, da bi ponoči redno vstajala med olimpijskimi igrami. »Rezultate spremljam površno, ne morem reči, da bi me smučarija prikovala na zaslon... Smučanje je, če vprašate mene, postalo manj zanimivo.«

Takrat je bil večji uspeh, če so bile štiri med deset, kot pa ena med deset in potem dolgo nič. Alenka Dovžan

Zanjo se čar smučanja bolj kot v televizijskem smislu izgublja že v osnovni miselnosti. "Pričakovano je, da se zdaj vrti več denarja, vendar hkrati potem vidimo, da zmagujejo tekmovalci z individualnimi, svojimi ekipami, čeprav tekmujejo še vedno primarno za državo. So pa tisti z boljšimi pogoji razred zase."Pa najsi gre za Avstrijce ali Tino Maze in Ilko Štuhec. Skoraj ni več pomembno, od kod si, če le imaš najboljše pogoje in opremo. "Vidim, da se FIS resnično trudi s paralelnimi tekmami, ampak to je, ugibam, za tekmovalce precej nezanimivo, ker je tudi manj zahtevno."

Alpsko smučanje se po njenem mnenju ni znalo odzvati na konkurenco, ki sta jo najprej prinesla deskanje in biatlon, nato pa še smučanje prostega sloga. "Seveda bi!" nam je odgovorila na vprašanje, če bi kot tekmovalka uporabljala družabna omrežja. Za globalno popularizacijo potrebuje po njenem mnenju alpsko smučanje več tekmovalcev tipa Bode Miller in Lindsey Vonn, čeprav poudarja, da je slednja postala globalno znana šele, ko je bila partnerica Tigerja Woodsa.

Smučanje v Sloveniji za (še) večjo popularnost v prihodnosti nujno potrebuje dobre rezultate, do teh pa se danes pride drugače kot v času vražjih Slovenk. "Nas je bilo štiri, pet punc, ki smo bile talentirane in imele potencial, ni pa bila nobena usmerjena v invidualni rezultat. Takrat je bil večji uspeh, če so bile štiri med deset, kot pa ena med deset in potem dolgo nič. Je pa res, da z individualno obravnavo prideš do boljših rezultatov."

Boji se, da bo tekmovalno smučanje pri nas nazadovalo, ker je dvomilijonski trg komercialno manj zanimiv in slovenski smučarji že zdaj zaostajajo v opremi. "V devetdesetih smo imeli po osamosvojitvi prednost, ker smo bili nov, četudi majhen trg. Ponujali so nam vozila, opremo, podporo. Danes pa je trg nasičen, naši smučajo na proizvajalcih, ki jih drugi nočejo, ker je ta material nekonkurenčen. Boli me, ko vidim, kako nekdo ne more, ne ker ne bi znal ali zmogel, ampak ker nima dovolj dobre opreme. Potem pa berem te komentarje... In me zaboli. Treniraš dan in noč, kri ščiješ, potem pa vidiš, kako se Hirscher pelje s helipktoperjem na trening in je ob enih doma, ti pa se šele voziš na trening."

Čeprav je Ilka Štuhec dokazala, da se po Tini Maze ni zgodil rezultatski pogrom - enako nakazujejo Meta Hrovat, Ana Bucik, Boštjan Kline in Žan Kranjec -, daje Dovžanova kot primer Finsko, kjer je smučarska zveza propadla. Po drugi strani je pritisk rezultata prisoten mnogo prezgodaj, kot mama dveh osnovošolskih otrok vidi, kakšen vpliv imajo mediji. V šoli njenega sina v Mojstrani, alpski vasici, vseh sedem fantov igra - nogomet. "Že tu lahko vidite, kje je smučarija pri nas. Ni vse nujno povezano z denarjem, čeprav vidim, ko peljem hčerko na smučanje, da starši kupujejo otrokom resnično drago opremo, cene vstopnic so pa tako ali tako noro previsoke."

Skrbi jo, ker to področje ni urejeno ne v smučanju ne v nogometu in so starši po njenem izgubili kompas. Izpostavlja kričanje staršev na nogometnih turnirjih, pa otroke, ki jih premlade vozijo na ledenike, plačujejo fizioterapevte pri enajstih, na turnirjih osemletnikov že izbirajo najboljšega nogometaša. "Potem sem šla pa v Skandinavijo in videla, da se tam otroci še vedno igrajo. Ne rečejo, da trenirajo, temveč da igrajo. Svojim otrokom pravim, da je super, ker se ukvarjata s športom, naj uživata, a naj se zavedata, da bosta 'kri scala', če bosta mislila resno. Nočem biti pesimistka, ampak vsi vidijo Kopitarje, Mazejeve, Dragiće in Dončiće... Kje pa so vsi tisti, ki niso končali šol ali ki so se poškodovali?"

Tone Vogrinec: Tekma v dveh urah

Tone Vogrinec
Tone Vogrinec FOTO: Damjan Žibert

Če kdo, potem Tone Vogrinec priznava, da ima smučanje težave s popularnostjo v novem tisočletju. Še je v izvršnem odboru mednarodne smučarske zveze FIS, v Grčiji se bo letos poslovil po petindvajsetih letih. Predlani je v Cancunu še pripravil predloge na petih straneh. "Sem eden tistih, ki je zadnjih dvajset let rogovilil in svaril, kaj se bo zgodilo. In zdaj smo tukaj. Verjamem, da bodo nekatere predloge in spremembe slej ko prej sprejeli. Žalostno pa je, da o vsem odločajo tri države: Avstrija, Švica in Nemčija. Ki pa zadovoljno pravijo, da je vse okej."

Če bi smučanje rado doseglo večjo gledanost in popularnost, bo moralo gledati izven teh treh trgov. Zelo izven, poudarja Vogrinec. "Alpsko smučanje je eden redkih športov, ki se trenira devet mesecev, tekmuje pa samo tri. Bolje bi bilo obratno. Ampak zato bo moral svetovni pokal imeti tekme tudi v Južni Ameriki ter v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Saj se že zdaj pripravljajo tam, ko je tukaj poletje. Če bi imeli tam tekme, bi bili stroški lažje pokriti."

Tone Vogrinec je smučarski trener od leta 1972 in je bil oče uspehov Bojana Križaja.
Tone Vogrinec je smučarski trener od leta 1972 in je bil oče uspehov Bojana Križaja. FOTO: Damjan Žibert

Vogrinec si želi predvsem sprememb pri sami izvedbi tekme. "Iz osebne izkušnje vam povem, da po številki 25 ne gledam več prenosa tehničnih disciplin. Kar je narobe, ampak tako je. Sploh pa zaradi natrpanega zimskega urnika televizije ne prenašajo tekmovalcev po številki trideset. Ki imajo tako ali tako malo možnosti, da se prebijejo naprej. Vem, vsi so se morali, vendar letos sem bil znova v Schladmingu, nočna tekma, 50 tisoč ljudi. Po številki 20 se je v prvem tekmu v ciljni areni vse izpraznilo! V VIP prostoru in na tribunah smo ostali mogoče trije, počakali smo še na našega Štefana Hadalina. Če bi bil na vrsti prej, bi tudi sam odšel. Moj predlog je bil, da se v slalomu izpelje prvi tek, takoj zatem sledi drugi, brez ogleda proge."

Iz osebne izkušnje vam povem, da po številki 25 ne gledam več prenosa tehničnih disciplin. Kar je narobe, ampak tako je. Tone Vogrinec

Prav ogled proge je očitno tisti, ki ga tekmovalci nočejo dati. Vogrinec tega ne razume, saj si na treningu, kot izpostavlja, nihče ne ogleduje prog. Morda si jih ne, ker se pač na treningu po enako zakoličeni progi večkrat peljejo? "Ne gre zato. Poglejte mestne tekme, kjer si prog ne ogledujejo tako podrobno. Ampak te tekme nimajo perspektive, živ dolgčas. Alta Badia je letos imela sicer zanimivo paralelno tekmo, vendar je bila proga prelahka."

Vogrinec ima pomisleke glede superveleslaloma, ker je preveč podoben smuku, tekme bi omejil na 45 tekmovalcev ter šest na državo, veleslalom in slalom pa izpeljal v dveh urah. Pogoja sta, med drugimi, ravno odprava ogleda proge in krajši premor med tekoma. "Tako kot imajo to smučarski skoki. Če ljudem ponudiš dogajanje in dinamiko, bodo polna tudi prizorišča. Biatlon je spremenil ogromno pravil, da se je približal gledalcem in zdaj cela Nemčija gleda ta šport, ljudje se vozijo na tekme kot navijači v nogometu! Tudi v smučarskem teku so se prilagodili, več skupinskih štartov je in štafet. Alpsko smučanje pa se ne zaveda, da ljudje ne bodo več stali štiri ure na hladnem, da bodo videli, kako se dvakrat po progi peljeta Hirscher in Kristoffersen."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bmwgs
12. 03. 2018 19.03
+2
Sam sem smučal na amaterski ravni in vam povem če si hotel biti na vasi prvi si moral zelo dobro in veliko trenirat ,tako da če si v svetovnem pokalu moraš dat vse od sebe ne pa samo jeziček gonit tak kot Tona ki se je dobro šlepal skozi smučarijo .
AS1983
27. 02. 2018 21.49
meni je všeč gledat smučanje, medtem ko sam nisem nikoli smučal in nikoli ne bom
7466
25. 02. 2018 21.01
+5
Paralelne tekme so kr neki,pa kombinacija isto.Pa to me spominja na igre brez meja.Pa naj pol zakoličjo progo ,ki bo imela vse prvine,od smuka,veleslaloma,slaloma ,sg,pa da jih potem vidmo s keriimi dilami se bo pelal po progi
penintheass
25. 02. 2018 19.54
+0
No. Glavni problem pa je, da ni v smucanju nobene konkurence.
penintheass
25. 02. 2018 19.54
+6
Se bolje bi pa bilo, da bi najboljsi startali po stevilki 15 ali 20 ali celo 30. Tako bi slabsi imeli progo, ki bi jim omogocala boljse case. Najboljsi se pa ne bi mogli slepat na boljse pogoje..
penintheass
25. 02. 2018 19.52
-1
Ne vem, a Vogrinc ni nikol gledal atletike? Kdo pa tam gleda vse te kvalifikacijske tekme? Ce bi bile proge normalno pripravljene bi proge dlje zdrzale in omogocale boljse case.
macek_garfield
25. 02. 2018 15.32
+13
tapravi trije so pametovali, se posebej ta fogrinec slinasti pa to
den456
25. 02. 2018 19.39
+2
Ni še dovolj uničil slovenskega smučanja. Take zajedalce težko odpraviš.
dadinho10
25. 02. 2018 15.28
+0
no ja, spremembe mogoce res, ampak ne v to smer paralelnih tekem od 30 sekund..... na koncu se ne strinjam z vogrincem...pravi schladming......ok, po 20 tekmovalcu se je arena spraznila...ker med prvih 5 ali 7 pride mogoce 1 ali dva tekmovalca...tu pa tam.... ampak je tu se potem druga voznja, ki pa je napeta, predvsem zadnjih 10 ali pa 15... takrat pa je arena nabita in nihce ne gre proc...isto bi lahko rekli, zakaj je recimo v luknji med lisickami in tino maze na zlati lisici bilo tako malo gledalcev....takrat se lahko zahvalimo janici, ker so hrvati prihajali masovno z vlaki v mb,...... skoki, biatlon, nimajo enakih pogojev kot smucanje.....da bi recimo v slalomu hirscherji in krisoferseni startali od stevilke 20 dalje v prvi voznji..... potem so kaznovani ker so dobri....v skokih se smucina ne obrabi, tudi v biatlonu ne.... edino s cem se strinjam je zmanjsevanje stevila nastopajocih in pa jaz bi naredil spremembo v drugih voznjah....ne vec 30, ampak 20 npr...mogoce bi lahko celo razmislili, da tocke ne dobijo vsi...recimo prvih 20 (ce jih nastopa 30) ali pa 15 (ce jih nastopa 20 ali 25)...tako ne bi bilo tistih, ki potem ekstra ugodne startne stevilke izkoristijo samo za varno pot do cilja.... ce naredimo danes analizo letosnje sezone, koliko tekmovalcev s stevilko visjo od 45 je doseglo vidnejsi uspeh (top 15) bi videli da je od vseh tekem takih tekmovalcev le par...
Le vkup uboga gmajna
25. 02. 2018 16.03
+1
Da samo prvih 15 dobi točke, je bilo že videno. Takrat je v obratnem vrstnem redu štartalo le prvih pet. Mogoče bi bilko spet potrebno uporabiti žreb za prvih 15, kot je že bilo, in ne prvih sedem in potem do petnajstega. Mogoče...mogoče bi morali voziti s smučmi kupljenimi v trgovini, mogoče.
dadinho10
25. 02. 2018 16.47
-1
ja, vse je mogoce....meni je pac sistem taksen kaksen je....realno, meni so bolj nore te paralelne tekme in vsiljevanje te superkombinacije......
penintheass
25. 02. 2018 19.55
+0
Za paralelne tekme se strinjam. Za kombinacijo pa ne. Pomoje bi morali vsi vozit vse discipline. Kdor pac ne bi vozil smuka, ga pac ni v SP.
Sidr
18. 03. 2018 10.17
Vsi vse vozit, to pa ne. Zakaj bi treniral smuk, če si v slalomu specialist,v smuku ti pa ne gre. Če bi tebe poslušal, tudi Križaj ne bi dosegel, kar je dosegel. Niso vsi kot Tina Maze in še nekateri.
gizmo28
25. 02. 2018 15.08
+30
TONA JE EDINO SKRAJŠAL KARIERO MATEJE SVET, IN ČE JE DEC IN IMA KAJ MED NOGAMI NAJ SE SOOČI Z RESNICO.
butalistan
25. 02. 2018 18.10
+3
penintheass
25. 02. 2018 19.57
-3
Ti ocitno nimas nic med nogami. Se manj pa v glavi.
JohnsonJohnson
25. 02. 2018 14.47
+7
Vogrinčeva o skrajšanju smučarskih dirk ni slaba. Vsega mora bit konec v uri in pol, kdo bo tam stal 4 ure??
penintheass
25. 02. 2018 15.01
+3
Koga briga koliko je ljudi tam na tekmi. Vazno je koliko ljudi gleda to po tv. Vogrinc nima pojma. Vogrinca je ze zdavnaj cas povozil.
Le vkup uboga gmajna
25. 02. 2018 15.22
-2
Briga tistega, ki tekme organizira. Pojdi enkrat v Kranjsko Goro in boš videl, da je potrebno vstop plačati. Plačaš pa s takim papirjem, ki mu pravimo denar. Veš, to je tista stvar, ki jo tvoja starša stežka zaslužita in nekaj, kar ti ne boš nikdar. Ker res ne vem, kdo bi koga kot si ti, zaposlil.
Našvasan_zob
25. 02. 2018 13.15
-8
Tale alpska smučarija je z izjemo Deskanja kompletno passe... Dons se gleda Bordanje in MMA... Najhitreje rastoči šport na svetu... Sam predno pride do te podalpske kotanje bo trajalo... Slovenčki za narejeni za sneg in dile po hribu dol metat..
brezcasni
25. 02. 2018 13.29
+10
MMA gledajo večinoma tisti ,katerih starši so včasih po obisku kina ,ko je bil Bruce Lee izkazovali ne- znanje na kantah za smeti....in pa tisti ki si kupujejo 1 številko manjše majice da bi se videl efekt....napihnjenosti.....
Našvasan_zob
25. 02. 2018 13.37
-8
Včas ste to govoril za vse borilne veščine.. Dons so pa Taekwondo, Boks. Rokoborba in Judo na olimpijskih igrah... Ko vse te športe zmešaš dobiš MMA... tko,da tvoja logika pade v vodo..
Le vkup uboga gmajna
25. 02. 2018 13.53
+12
Alpsko smučanje z izjemo deskanja!? Se ti zavedaš kakšne neumnosti trosiš!? MMA je pa za potomce priseljencev iz jugorepublik. Kot je napisal brezcasni, za kantomrzneže :)
penintheass
25. 02. 2018 15.03
+2
Pojma nimas. Bordanje je v evropi pase. Ze zdavnaj. Ti mas podalpsko kotanjo predvsem v glavi. In se mimogrede.. bordanje ni alpsko smucanje. Pa se to. Bordanje je najbolj popularano na Kitajskem ti pametnjakovic
big brother
25. 02. 2018 13.11
+13
Sami Asi komentirajo. Vsaj 2 sta uničla 20 let smučanja v Sloveniji, Vogrinec in Košir in si nabrala dnarja za veke vekomaj.
Našvasan_zob
25. 02. 2018 13.15
+16
A se bo Košir kej usedu za finančno prevaro Luxuris?? ..Sam prašam...
Redžepi
25. 02. 2018 13.27
+10
Tine mediji niti povohajo ne ...čeprav je bila ona formula 1 svetovnega smučanja...
lodz68
25. 02. 2018 13.39
+4
Točno tak !! Zaradi neke higiene bi morali Vogrinca medijsko ignorirat,on je passe tako v trenerskem tako v komercialnem smislu.Če bi kaj veljal bi ga že kje angažirali.Lep primer je naš trener Zmago Sagadin.Razen Olimpije ni pustil nobenega omembe vrednega pečata v trenerskem smislu.
penintheass
25. 02. 2018 15.04
+0
To seveda ni res. To lahko trdi samo nekdo ki pojma nima.
penintheass
25. 02. 2018 13.02
-1
Jaz bi dovolil nastop samo tistim, ki tekmujejo v vseh disciplinah. Ne pa da se kombinacija ukinja...
penintheass
25. 02. 2018 13.00
+7
Men se zdi, da pojma nimajo kaj naj bi vleklo. Pa kaj ce nihce ne gleda po stevilki 20. Skupaj z drugim tekom je skoraj dve uri prenosa, kaj bi se radi??? Da o brezveznih paralelnih tekmah sploh ne govorimo.
den456
25. 02. 2018 19.48
+3
Vogrinec že ve kaj (kdo) naj bi vleklo. Problem je nastal, ko ni hotelo vleči. V vsaki normalni državi bi ta zajedalec že zdavnaj sedel v kehi.
wertex
25. 02. 2018 12.47
+27
Tona naj bo raje tiho, dokler ne opere svojega imena, kako je spolno nadlegoval smučarke v 80ih!
penintheass
25. 02. 2018 12.57
-10
Pazi da ti policija ne pozvoni na vratih zaradi takih nebuloz
wertex
25. 02. 2018 13.00
+22
..pa o provizijah na račun križaja, svetove in drugih in bančnih računih v avstriji v katere je pretakal denar iz Smučarske zveze
Le vkup uboga gmajna
25. 02. 2018 13.46
+13
To niso neresnice ampak javna skrivnost. Si Vogrinčev sorodnik ko ga tako vneto braniš?
flum
25. 02. 2018 14.01
+3
TOVO firma je pobrala velik dnarja z računov SZS
JohnsonJohnson
25. 02. 2018 14.45
-1
ze mogoče, sam tole je prevelika folklora nekoga obsojat za taka huda dejanja, dokler ni dokazano. Zaenkrat je vse po sistemu rekla kazala. Premalo!
penintheass
25. 02. 2018 15.06
Javna skrivnost. Kot to da americani niso pristali na luni? A ti si pa od Krizaja pancar?
Le vkup uboga gmajna
25. 02. 2018 15.17
Nižje sem ti poskušal dopovedati, da tvoja inteligenca ne zmore dojemati mojega pisanja. Pozdravi Janeza.
Le vkup uboga gmajna
25. 02. 2018 12.42
+22
Nemci se še 20 let v trumah vozijo na biatlonske tekme Tone. Škoda, da biatlon spremljaš šele zadnja leta. pa še ena neumestna zate. Prej ali slej bo Svetova spregovorila in ni kraja na svetu kamor se boš lahko skril!
penintheass
25. 02. 2018 12.58
-12
Ti se skrij. Pametnjakovic, ki ves vec kot sama Mateja. Ni potrebno sploh ugibat kaksno mas mnenje o gejih migrantih in tovarisici iz kamnice
Madeni
25. 02. 2018 13.10
+11
Le vkup uboga gmajna
25. 02. 2018 13.45
+2
Lahko ti povem kakšno imam mnenje o tebi. Nimam ga. Nisi vreden tega.
penintheass
25. 02. 2018 15.07
-1
penintheass
25. 02. 2018 15.07
-2
Le vkup uboga gmajna
25. 02. 2018 15.15
+0
Glej dečko, iz tvojega pisanja mi je povsem razvidna tvoja inteligenca. Roko na srce, zelo boga in prekleto nizka.Pozdravi Janeza.
tedoVV2HCmedo
25. 02. 2018 12.41
+0
Meni so smučarski skoki najbolj potrebnih sprememb. Nastop enega skakalca traja 10 sekund, potem se še vsaj 2 minuti čaka na naslednji nastop. Pri alpskem smučanju mu je super-g brezzvezen, ker tisti, ki smučajo v smuku, smučajo tudi v veleslalomu, Tisti, ki so specialci za slalom, smučajo samo še veleslalom. Pri skokih in alpskem smučanju v drugem polčasu jaz imel teniški sistem, torej tisti na 30. mestu bi imel dvoboj proti tistemu na 1. mestu in tako naprej. S tem bi to trajalo več časa in bi bilo bolj zabavno.
endva
25. 02. 2018 12.46
-2
nasploh so vsi našteti športi dolgočasni, pri nas pa prenapihnjeni!
Le vkup uboga gmajna
25. 02. 2018 12.48
+3
Meni osebno zgrešen sistem. V smučariji nemalokrat smučar s 30.mesta veliko napreduje, v tvojem sistemu bi izpadel takoj. Si predstavljaš, da bi Hadalin premagal Hirscherja? Jaz si ne. Kako bi bili uvrščeni na koncu? Po času, ali bi pač moral zmagovalec v tistem dnevu petkrat prevoziti progo? 30:2=15, kdo bi bil 16.? Najhitrejši izpadli?
KREN49
25. 02. 2018 12.38
+3
Kaj a KOŠIR bi pa rad samo kasiral 20% hahhaha
Našvasan_zob
25. 02. 2018 13.18
+1
avgustina
25. 02. 2018 12.37
+5
Za začetek bi lahko začeli postavljat malo bolj zavite slalome.
haaaahahahaha
25. 02. 2018 12.34
+9
Če bi radi naredil smučanje spet zanimivo , ga lahko edin tko , da začnete smučat v rikverc.
tarzan13
25. 02. 2018 12.38
-1