Šport

Anjin vikend na Pohorju

Maribor, 26. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

39. Zlata lisica se je končala z dvojnim zmagoslavjem Švedinje Anje Paerson, ki je na današnjem slalomu za 18 stotink premagala Hrvatico Janico Kostelić, tretje mesto pa je z zaostankom 34 stotink zasedla Avstrijka Nicole Hosp. Od slovenskih smučark je do novih točk prismučala le Špela Pretnar, ki je zasedla 27. mesto.

Najboljše "lisičke": Janica Kostelić, Anja Paerson in Nicole Hops (Foto: Reuters)
Najboljše "lisičke": Janica Kostelić, Anja Paerson in Nicole Hops (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Anja Paerson je Zlata lisica

Zlata lisica 2003 je Švedinja Anja Paerson, ki je v Mariboru opravila z vso konkurenco tako v veleslalomu kot v slalomu. Slalomski obračun Kostelić - Paerson pred 15 000 gledalci je bil pravi smučarski posladek. 21-letna Švedinja, ki v zadnjem obdobju kipi od samozavesti, je odlično izkoristila slabo počutje Hrvatice zaradi bolezni. Paersonova je ohranila vodstvo iz prvega teka in si prismučala osemnajst stotink sekunde prednosti pred Kosteličevo in ter štiriintrideset stotink pred Avstrijko Nicole Hosp ter zasluženo pobrala še slalomsko nagrado v višini 27 500 evrov.

Anja Paerson in Janica Kostelić
Anja Paerson in Janica Kostelić FOTO: Reuters

"Za mano je težak dan. Borila sem se s tekmicami, pa tudi s pritiskom hrvaških navijačev ob progi. V izteku je bilo megleno zaradi bakel, toda važno je, da sem zdržala. Zelo sem vesela zaradi fantastičnih rezultatov v Mariboru. To je moj teren," se je Anja sproščeno in kar nekoliko preskromno ozrla po lastnem zmagoslavju na Štajerskem.

"Zmagala sem, ker sem v dobri formi. Sedaj moram le še dobro trenirati. Skoncentrirala sem se na svoj nastop in lepo mi je uspelo. Zunanji dejavniki me niso motili, množica me ne vznemirja" je po zmagi dejala Anja Paerson.

Tudi iz ust gripozne Janice Kostelić, ki si je z današnjim drugim mestom že zagotovila slalomski kristalni globus, je bilo slišati kopico čestitk za Paersonovo: "Anja je učinkovito izkoristila moje težave. Lahko jo le pohvalim za odličen nastop. Glede na okoliščine sem zadovoljna z drugim mestom. Konec januarja je najnevarnejše obdobje, kar se tiče poškodb in bolezni. Sezona je dolga in naporna, pred nami pa je še svetovno prvenstvo. V prihodnjem tednu imam na urniku nekaj počitka doma in na morju." Počitek bodo potrebovali tudi številni hrvaški navijali, ki niso varčevali glasilk. Tokrat je bilo navijanje v glavnem v mejah normale, a popestreno z nekulturnimi vložki. Hrvati so prižgali nekaj bakel, ki jim jih na srečo ni uspelo zmetati na progo med zmagovito vožnjo Paersonove. Sicer pa so ves čas s snegom pridno obmetavali tekmovalke na sedežnici.

Po poročanju naše dopisnice si je današnjo tekmo ogledalo okrog 15000 gledalcev, od tega dobra polovica hrvaških. Tekmovanje je potekalo v odličnem vzdušju, k kateremu so poleg gledalcev pripomogli tudi kurenti in skupina hrvaških godbenikov. Čeprav so nekaj težav so povzročali hrvaški navijači, ki so na progo metali kepe, je letošnja lisica minila brez izgredov.

Z zmagoslavjem na Zlati lisici je Anja Paerson napovedala boj za najvišja mesta tudi na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu. "Seveda so moji zadnji rezultati briljantna napoved za največje letošnje tekmovanje. To je po eni strani dobro, po drugi pa tudi ne. Že je čutiti pritisk medijev in javnosti, da moram na svetovnem prvenstvu priti do zlatih kolajn. Moram ostati mirna, osredotočila se bom na kakovostni trening. Le tako bom ohranila odlično formo in dobro tekmovala v St. Moritzu." Njena najhujša slalomska tekmica Janica Kostelić je imela težave s poškodbami in boleznijo tudi pred lanskimi olimpijskimi igrami, v Salt Lake Cityju pa je blestela ter osvojila tri zlate in bronasto kolajno. Kako pa se počuti pred St. Moritzom? "Če gledam čas pred lanskimi olimpijskimi igrami, so lahko moje težave dobra napoved ali pa tudi ne. Morate upoštevati, da sta slalom in veleslalom prava loterija. Anja je premagljiva, tako kot sem premagljiva tudi jaz. Nič ne pomeni, če si na prejšnji tekmi dve sekundi pred vsemi. Vsaka tekma je zgodba zase. Na svetovnem prvenstvu bom dala vse od sebe."

Slavje dvojne zmagovalke pohorske lisice (Foto: Reuters)
Slavje dvojne zmagovalke pohorske lisice (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Slabi slovenski nastopi

Špela Pretnar je zaradi očitnih napak v obeh tekih na koncu zasedla 27. mesto, njena mlajša kolegica Lea Dabič pa v finalni vožnji kot 30. iz prvega teka ni zdržala in odstopila nekaj vratic pred ciljem.

Špela Pretnar: "Tudi v prvi vožnji nisem smučala slabo, toda napake se mi preveč ponavljajo in ne vem, kaj naj naredim, da se mi to ne bi dogajalo. S smučanjem sem zadovoljna, me pa napake stanejo visokih uvrstitev."

V senci previdnih napovedi za svetovno prvenstvo velikih favoritinj se je slovenska sedma sila pomenkovala o križih in težavah naše ekipe. Potihoma je bilo pričakovati dobra rezultata Špele Pretnar in Lee Dabič, a je šlo vse po vodi že na prvi progi. "Pred tekmo sem imela zelo dober občutek, prav tako je bilo moje smučanje na zadnjih treningih veliko boljše. Toda storila sem po eno veliko napako na obeh progah. Najraje bi se kar razjokala," je bila po tekmi razočarana Pretnarjeva. Tudi po preizkušnji na domačih tleh ostajamo pri dejstvu, da ima naša ženska reprezentanca kakovostno tekmico le v Tini Maze. Na svetovnem prvenstvu lahko računamo le na kakšen preblisk in obilo mero sreče pri naših dekletih, po osrednjem tekmovanju sezone pa bo bržčas najbolje pošteno zavihati roke pri načrtovanju naslednje sezone.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja