Borilni športi

VIDEO: Schwarzenegger si želi revanše, boksarska mrzlica tudi med nogometaši, Joshua že izzval Tysona Furyja

London, 30. 04. 2017 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Največji boksarski spektakel v zadnjih 80 letih je za novega nespornega kralja težke kategorije okronal mladega Britanca Anthonyja Joshuo. Slednji je takoj po zmagi nad veteranom Kličkom že izzval Tysona Furya. Nepozabnega dvoboja niso zamudila tudi nekatera velika imena iz sveta filma in športa.

Več videovsebin
  • Vrhunci dvoboja med Joshuo in Kličkom
    01:21
    Vrhunci dvoboja med Joshuo in Kličkom
  • Vrhunci enajste runde, v kateri je Joshua položil Klička
    03:17
    Vrhunci enajste runde, v kateri je Joshua položil Klička
  • Prihod Joshue in Klička v ring na Wembleyju
    12:42
    Prihod Joshue in Klička v ring na Wembleyju

Wembley je v soboto zvečer slavil z ljubljencem domačega občinstva Anthonyjem Joshuo, ki je v razburljivem zaključku dvoboja z Ukrajincem Vladimirjem Kličkom po treh nokdavnih dolgoletnega prvaka težke kategorije slavil s predčasno prekinitvijo obračuna. Ta bi se lahko razpletel tudi drugače, če bi Kličko izkoristil nokdavn Joshue sredi dvoboja, a se je Britanec vrnil in z nekaj silovitimi udarci ubranil svoj šampionski pas ter si zagotovil še oba preostala, ki sta bila v soboto zvečer na voljo. Po škandalu z dopingom oziroma zlorabo drog jih je predal Tyson Fury, ki ga je Joshua nemudoma po zmagi na Wembleyju že izzval na nov obračun pred 90.000 gledalci. Fury je izziv prek spleta sprejel že po nekaj minutah. "Vedel sem, da ga je mogoče raniti, a učim se iz runde v rundo. Učim se pod svetlimi lučmi," je bil za BBC Radio 5 live po borbi poetičen Joshua. "Ne prihajam boksat, prihajam škodovat ljudem. Z vsem spoštovanjem: prišel sem mu škodovat. Na koncu dneva sem ugotovil, kaj moram storiti in ga pokončal. Vrnil se bom na Wembley. Veselim se že, da vas bom spet videl tukaj. Velikokrat gremo na treningih v enajsto rundo in utrujen sem, toda vem, da moram tako nadaljevati, ker moram iti do konca. Nocoj sem pokazal, da se borbe dobivajo v telovadnici. Postane težko in boks ni lahek. Moraš imeti celoten paket."

Joshua si je že izbral naslednjega nasprotnika.
Joshua si je že izbral naslednjega nasprotnika. FOTO: AP

Ni bilo dolgo, ko je Joshua vrgel rokavico Furyju, ki je ob koncu leta 2015 tako presenetljivo odvzel naslov Kličku, nato pa se osramotil z izmikanjem revanši. Joshua se je pred morebitnim dvobojem z rojakom z zmago nad Kličkom uveljavil kot vodilni boksar težke kategorije, svoji zbirki pasov pa je dodal tistega po verziji WBA. "Fury, kje si, 'baby'?" je še v ringu zaklical Joshua. "Ljubim bojevanje, Tyson Fury, vem, da je govoril, želim pa si dati devetdeset tisočim to možnost (da naju vidijo, op. a.), želim se le boriti," je bil vzhičen Joshua. Dvoboj s še nepremaganim nekdanjim svetovnim prvakom Furyjem bi morda še bolj odmeval, čeprav je kontroverzni borec neaktiven vse od zmage nad Kličkom, muči pa ga tudi depresija, a je zelo aktiven na družbenih omrežjih. "Izziv sprejet. Svetu bomo ponudili največjo borbo v 500 letih. Igral bom s tabo. Za vsakega boksarja si sanjski," je Joshui sporočil Fury. V prejšnjem tvitu je rojaka zbodel, da je šlo v sobotnem dvoboju "na življenje in smrt", medtem ko se je sam "poigral" z nekdanjim ukrajinskim šampionom. "Zaplešiva," je Joshuo po 19. zaporedni zmagi pozval Fury. Tudi Kličko je bil lahko na drugi strani zadovoljen z izvrstno borbo, čeprav mu kot prvemu po Georgeu Foremanu s 40 oziroma več leti ni uspelo osvojiti naslova svetovnega prvaka. Njegovi direkti so zadevali cilj, trikrat se je tudi pobral iz nokdavna, a je sodnik nato ustavil dvoboj. Še lažje mu bo poraz preboleti z okoli 35,5 milijona evrov, kolikor naj bi si z Joshuo razdelila po enem najodmevnejših športnih dogodkov tega leta. "London, ljubim te. Najboljši mož je nocoj zmagal," je bil v porazu velik Kličko. "Dva gospoda sta se borila drug z drugim. Anthony je bil nocoj boljši od mene. Res je bilo žalostno, da mi ni uspelo. Ljubezen in spoštovanje pa vam (gledalcem, op. a.), izjemni ste. Želel bi si, da bi lahko dvignil roke, ne pa, da mi ni uspelo ponovno osvojiti naslova. Da bi se še enkrat pomerila? Najprej moram ugotoviti, kaj za vraga se je tu zgodilo." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kličko ima s televizijsko hišo RTL še veljavno pogodbo, ki bojda predvideva še tri borbe. "Ena najrazburljivejših borb, kar sem jih kadarkoli videl. Čestitke Anthonyju Joshui za zmago in Vladimirju Kličku za izjemno bitko. Upam, da bo prišlo do revanše," je z roba ringa sporočil upokojeni filmski igralec, Avstrijec Arnold Schwarzenegger. Po tem, kar smo lahko zvečer videli na Wembleyju, bi temu nasprotoval le malokdo, strinjali bi se zagotovo tudi številna zveneča imena iz sveta nogometa, ki je izkoristila večer za ogled boksarskega spektakla. Nekateri izmed njih so držali pesti za velikega ukrajinskega borca, spet drugi za mladega Joshuo, vsi pa so se soglasno strinjali, da tako spektakularnega obračuna v ringu že dolgo ni bilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

McGuinness
30. 04. 2017 23.55
+1
Sem si ogledal ta spektatel. To je res bil boks desetletja če še ne kaj več. Kapo dol obema borcema!! Vladimirju vsa čast da se je takole držal in bil več kot enakovreden nasprotnik. AJ-ju pa zaslužena zmaga in njemu bo pomojem še veliko uspelo! :)
TheSmartHead
30. 04. 2017 22.42
+5
AJ se je fenomenalno skozi celo borbo izogibal Klitchkotovem levem hooku, kar ni uspelo še nikomur do sedaj v zadnjih 10 letih (razen Fury-ju, ampak takrat Klitchko sploh ni poskušal kaj resnega zaradi njegovega gibanja). Oba sta bila na tleh in se pobrala, oba sta pokazala več kot dober chin in ogromno srce ter voljo po zmagi. Klitchko bi lahko pokončal AJ-ja, ampak se mi zdi da je v zadnjih letih izgubil tisti ubijalski finishing ki ga je imel, tako da je AJ lahko okreval in dokončal tisto kar je začel v 5. rundi. Prav srečen sem bil za Klitchkota kakšen aplavz je dobil po borbi. Zdaj ko je izgubil je se mi zdi dobil več fenov po svetu, kot prej v celi karieri. Sicer pa KLASIKA od dvoboja, to kar smo videli včeraj je bila ZGODOVINA in resnično upam na rematch!
Erik Volk
01. 05. 2017 08.31
+2
Dobro bi blo videt povratni dvoboj. Ma se bojim, da Kličko boljši ne more bit...AJ pa ja...še se lahko razvija. Razen, če bi malo zaspal po tem uspehu...ker vemo, da tudi branjenje ni enostavno...Če se Kičko čuti biti še boljši, pa si želim videt še eno borbo...
00009
30. 04. 2017 22.41
-1
Borba vrhunska za pogledat. Kličko se je za to borbo pripravil res vrhunsko in naštudiral nasprotnika. Ne morem pa enako rečt za AJ-ja, ki je prišel v to borbo za moje pojme pretežek, slabo kondicijsko pripravljen in v obrambi totalno nedozorel Kličku. Ampak Vladimir kljub vsemu ni mogel premagat Joshue, kar nekaj pove o tem mladem šampionu. Mislim, da bo AJ v vseh pogledih prekosil Klička. Potrebuje pa še nekaj kilometrine in še kakšnega nasprotnika v rangu Klička. Joshua je boljši boksar kot Kličko kadarkoli.
rcarlos
30. 04. 2017 22.26
+6
Bom še js mal pametoval iz kavča :D ... Ob takem dvoboju ti je res lahko vseeno kdo je na koncu zmagovalec ker temu se dejansko reče BOKS (ne pa tisto s Furyjem, ko nisem vedel da se ni slučajno ovi v ringu zmoto ko je iz norišnice bežal). Čeprav sem privošču zmago Kličkotu da bi ga še mogoče kako partijo vido odboksat ampak povsem zasluženo je zmagal tudi Joshua. Upam da bo rematch (čeprav so možnosti nične) pa tut če bi tam spet Joshua zmagal, važno je da še enkrat vidimo pravi spopad. Pač tako kot je bilo nekaj časa obdobje bratov Kličko, mislim da sedaj prihaja obdobje Joshua, Wilder. Upam pa da še vidimo Kličkota v kaki borbi preden zaključi kariero :)
attack
30. 04. 2017 22.59
+0
Kličko je ubil boks s svojim stilom....uničil ta šport ki je postal dolgočasen zaradi njegovih predstav. Ostalo o mentalni črti sem povedal spodaj. Tako da time is ower.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
30. 04. 2017 22.02
+0
Kličko je zgodovina, Joshua je prihodnost..... To je DEJSTVO!
babicagrenajug
30. 04. 2017 22.19
+3
Čeprav Kličko se bo vpisal, tale drug nikakor.
zimerman
01. 05. 2017 11.42
Babica kako ne, vpisal se bo kot eden redkih ki je premagal Klička
attack
30. 04. 2017 20.58
-8
Kličko kot boksar uničil ta šport zadnjih 20 let, kot človek zadnjih 5 pomagal uničiti Ukraino. Destroyer nedvomno:) Res pa je, da je vse to delal smart, če se temu lahko tako reče . Človek je le dr.:) In diplome ni kupil na Kosove:) Če ostanemo pri športu -inteligenten dolgočasnež, če se dotaknemo mentalnega sklopa ritoliznik zahoda, kar njegovo borbenost postavi v drug kontekst, ima pa prav gotovo fane pri večini naših politikov..:)Naš Dejan Zavec je celostno gledano zame veliko večja faca, kakorkoli se bokomu zdela ta primerjava...
attack
30. 04. 2017 21.01
+0
Če povzamem - ja vesel sem da je odšel iz prizorišča...Skupna analiza nagiba v to smer, navkljub zadovoljivi včerajšnji športni predstavi.
nesre?ko
30. 04. 2017 21.22
-3
selecao
01. 05. 2017 10.22
-1
HA, HA, HA, HA, ... NEKAJ OMENJAŠ ZAVCA V POVEZAVI S KLIČKOM. MI VSAJ NI BILO POTREBNO PREBRATI VICA DNEVA !!!
adorn
30. 04. 2017 20.37
+6
dober boks smo gledali včeraj, pa ne zato ker je kličko zgubo, ampak ker je dejansko bil boks tak kot se spodobi, škoda da je odpadel tisti rematch z furyjem, to bi še blo zanimivo.
zimerman
30. 04. 2017 20.14
+0
Zanimivo kako vedno samo Kličkotu odštevate leta, Joshui jih pa ne prištejete. Ne ne Joshua pa pri 35 letih(seveda v kolikor bo še boksal) ne bo imel več izkušenj in ne bo tudi bolj vzdržljiv. Nene hjoj, on bo kar zaostal v razvoju. Zraven tega pa je tudi Kličko pri 27 letih bil čisto povprečen boksar in niti približno v ligi kjer je že sedaj Joshua. z agresivnim stilom boksanja na dolgi rok ni imel neke velike prihodnosti, zato ga je trener vpeljal v defenzivni način boksanja. Te vaše teze so takšne kot lanski sneg. Pa še za vse tiste, ki pravite kakšen as je, ker je zdržal dva tri močne udarce. Dajte si pogledat match Stiverne vs Wilder ali pa Joshua vs Whyte. Kaj sta šele potem ta dva za ena junaka, ko sta v eni borbi prejela toliko močnih udarcev, kot jih Kličko par let skupaj ni in sta še kar stala in stala?
99jure
30. 04. 2017 19.49
+2
komi čakam na borbo joshua vs luiz ortiz
selecao
30. 04. 2017 19.32
+5
Kličko je v 5. in 6. rundi premagal samega sebe, ker ni šel do konca !!!
t2gator
30. 04. 2017 18.28
+15
Borba je bila sicer na oko videti zelo dobra in poštena, pa vendar... Kličko je izgubil v 7 ali najkasneje 8 rudni, ker je Joshua pustil, da je po težkem nokdavnu postopoma okreval vse tja do 10 runde. Zato mi vse skupaj kar malo smrdi, ker skoraj ne verjamem, da bi kateri koli borec z takšnimi izkušnjami samovoljno izpustil takšno priložnost, oziroma mu njegov štab ne bi dal pravih napotkov. V 7 in 8 rundi sem sam dobil občutek, kot da Kličko enostavno ne želi predčasno zaključiti dvoboja in glede na to, da se je borba razvila in končala v popolnoma diametralnem nasprotju od napovedi strokovnjakov predvidevam, da so nekateri "poznavalci" na stavnicah vse eno dobro zaslužili. No sicer pa v dobro boksa upam, da gre samo za moje napačne občutke in je bilo vse čisto in da so le strokovnjaki, ki so napovedovali kako naj bi se dvoboj odvijal, tokrat popolnoma brcnili v temo.
Erik Volk
30. 04. 2017 20.30
+1
Tudi meni je bilo in je še vedno uganka, zakaj ni Kličko v 6 rundi končal dvoboja. Veliko bolj je on načel nasprotnika, kot obratno v 5 rundi. Tudi meni ni jasno, ker Kličko je jasno vedel, da se še ena priložnost ne zna več ponovit. Njegov izraz na obrazu v 6 rundi jasno kaže fokusiranost...AJ je pa opletal in imel v glavnem roke zelo nizko. Dejansko bi se samo naslonil nanj in z lahkimi udarci spravil AJ na tla...kaj šele z močnim direktom...Takrat bi ga lahko zadel na polno in končal borbo sebi v prid. Kar je pač je...Zdaj je pozno in druge priložnosti ne bo več...
rcarlos
30. 04. 2017 22.17
+2
Mogoče je odgovor ravno v tem da je Kličko bil eno rundo pred tem na tleh in ga niti ni mogu pokončat ker je še sam bil mal omotičen :)
inside1
30. 04. 2017 18.02
+0
Bom samo to napisal, da je bila zelo dobra partija boksa, tudi Kličko je imel svojo šanso za zmago, samo bi moral malo več agresivnosti pokazat, tako pa ga je nasprotnik z "presenečenjem" na začetku runde dobesedno pokončal. Malo je bilo smešno za videt, ko se Kličko pobere ves omotičen in gre z svojim gibanjem levo, desno...... Po eni strani škoda, ker je mnogo spremenil v pristopu, drugače pa prihaja menjava generacije, ki se ji ne da ubežati..... Mavrovič na hrvaški RTL, pametuje, da je že za bruhat.....enkrat navija za enega drugič za drugega.... Mislim, pa da se po nokavtu Kličko tudi z obrambo ne bi pobral, saj je bila še cela minuta do konca..... Zdravje pa je tudi nekaj vredno........
DebelaBedra
30. 04. 2017 16.18
-28
vesel sem,da je tega Klička razbil ta Joshua,zdal se lahko gre jokat Vladimir čokoladarju v Ukrajino...škoda,da ga ta Anthony še ni bolj razbil še za tisto,ko je v Ukrajini pumpal ljudi proti prejšnji oblasti...če pride do revanše upam,da ga razbije do neprepoznavnosti...
attack
30. 04. 2017 18.04
-4
Lajnaa
30. 04. 2017 18.07
+2
+++ zaradi takih so naši ćaleti izgubili službe. Kaj je bil tvoj ćale, carinik?
JTM-admin
30. 04. 2017 21.59
+5
debela bedra pa ti veš katera oblast je bila prej. Januković kriminalec da ni večjega. Nakradel miljarde, Putinov človek. Zakaj je prebežal v Rusijo, zakaj ga rusi ne izročijo ? Le zakaj, bimbo en ne vem kje vi ljudje pobirate informacije... tepček...
PPrevc
30. 04. 2017 15.12
+6
Samo nekaj.... moj pogled na obrambo... AJ se res ni branil z rokami se je pa z premikanjem.... poglejte kolikokrat je Klicko zamahnil v prazno... Lp
Mejduš
30. 04. 2017 13.16
-1
Kličko ima stari sistem Joshua ima novejši ki ga ni Klički bil znan,samo mi je vseeno kateri zmaga,borba je bila zaslužena od obeh.
Borec21
30. 04. 2017 13.34
+7
kakšen star sistem, v boksu ima vsak svoj stil definitivno pa je osnova Kubanski in glede na hitrost in izmikanje gre za utrujanje nasprotnika izčrpavanje in to je bil po mojem mnenju iz taktničnega vidika in serviranja udrcev ter razbijanja garda na koncu s starani Joshue najboljši težkokategorni meč vseh časov....na polno vseskozi
murkecc
30. 04. 2017 13.55
+2
ggargamell
30. 04. 2017 14.53
+3
Mejduš
30. 04. 2017 19.02
+0
Nisem napisal tako da bi razumeli Kličko že dosti več let boksa in jim je bol znano kaj misli,če bi Kličko za njegove poteze v bol bil znan,lahko bi zmagal nisem pa prepričan.
Erik Volk
30. 04. 2017 13.09
+24
Ne vem kako si eni predstavljajo težko kategorijo. Očita se Kličku, da je vso kariero boksal na distanci in pazil, da ni prejemal udarce...bolj obrambno in nelepo za gledat. Vendar se je treba zavedat, da, če se borci z takimi udarci počijo na čisto brez branjenja in taktiziranja...bi borbe imele samo prvo rundo. Ker vemo, da ima Kličko strahovito močan udarec...vsaj toliko kot AJ...Prepričan sem, da bo AJ padel, prvič ko se sreča za podobnim kalibrom kot je sam...govorim o telesnih preddispozicijah...in ta bo imel še obrambno taktiko...Takrat AJ pogori...že proti mlajšemu Kličku bi...V težki kategoriji se ne boksa odprto...Vsi radi kažejo Tysona, kako je v 80 butal na tla vse...pa je velikokrat tudi sam padel kot pokošen...Brez obrambe ne moreš dominirat desetletje kot je Kličko...
zimerman
30. 04. 2017 16.31
-3
Ne vem kako ti ni jasno, da ne moreš 15 let tako močno dominirat brez da v ozadju nekaj ne smrdi. Morda ni Kličko direktno nič kriv, a to kar smo gledali zadnja leta ni bil noben boks ampak natančno naštudirana igra. In kaj ima veze ali bo Joshua padel proti enakovrednemu nasprotniku? Kar bi potemtakem tako pomenilo, da je samo še en kandidat več , ki je sposoben podreti Klička. In obrambo lahko imaš dobro le do takrat, ko te nekdo parkrat dobro ne poči, kot se mu je zgodilo včeraj. Če imaš 10 let dobro obrambo pa samo pomeni, da si se vsaj večkrat izogibal kompetentnim nasprotnikom in si se boril samo proti takim, ki te v celotni borbi niso bili sposobni niti enkrat pretresti. Saj tukaj ni nobene znanstvene fantastike, se je pač skupaj z odgovornimi za finančni del boril za imperij in tukaj so bili sprejeti "kompromisi". Vse ostalo je navadno nakladanje.
BigBoss
30. 04. 2017 13.03
+8
Joshua v vsaki rundi po 1 minuti totalno zmatran. Se bo našel en mlajši kmalu, ki ga bo zmlel tu ni dvoma.
Mejduš
30. 04. 2017 13.21
+2
ggargamell
30. 04. 2017 13.29
+1
Altejeva plamenica
30. 04. 2017 13.01
+16
Uff, borba za v anale, ki bi se lahko končala že prej - v peti rundi je bil Joshua blizu zmage, proti koncu runde je bil že močno utrujen in nato šesta runda, kjer je Kličko pokazal, zakaj je bil toliko let v samem vrhu težke kategorije. Obema poklon do tal za izjemno borbo, aperkat v enajsti rundi je odločil borbo, kot je že nekdo napisal. 11 runda, aperkat, utrujenost borcev in še par močnih udarcev, to je težko zdržat. Če se borba nebi končala, je težko napovedat, kdo bi zmagal po dvanajstih rundah.
mastaflash
30. 04. 2017 12.51
+24
ne, borbe si ne bomo ogledali na placljivem voyu, ampak na n razlicnih straneh, ki to ponujajo zastonj, kapis ;)
ggargamell
30. 04. 2017 12.55
+7
babicagrenajug
30. 04. 2017 12.47
+15
Joshua je fizično 30% močnejši, kot boksar 30% slabši.
babicagrenajug
30. 04. 2017 12.48
+7
Kličko se mi ne zdi ni v najboljši formi. Manjka mu 3-5 kg.
Mejduš
30. 04. 2017 13.26
+3
problem je Kličko ima skoz en sistem ki ga že kar poznajo in se znajo mu umikati,težko bo za Kličkota če bo še bxs
Erik Volk
30. 04. 2017 13.42
+12
Vsak od boksarjev razvija svojo tehniko. AJ stavi na svojo višino, razpon rok in na moč. Če bi Kličko imel do 37 let in se tako pripravil, bi AJ izgubil...v 6 rundi ne bi več šel naprej. Sploh se ni bil zmožen branit, ko ga je Kličko načel. Če pa pogledamo Klička v 11 rundi po dveh padcih se še vedno brani...tudi ko je sodnik prekinil borbo se je branil. To AJ ni počel..imel je spuščene roke in enostavno je imel srečo, da je pred tem poškodoval Klička...Tam je manjkal en udarec in 41 letnik bi presenetljivo slavil!!!