Borilni športi

FOTO in VIDEO: Mladi lev pokončal izkušenega lisjaka, Joshua po povratku v zgodovino

London, 29. 04. 2017 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Stadion Wembley je dočakal enega najspektakularnejših dogodkov v zgodovini boksa. V ringu sta se za naslov pomerila domači favorit Anthony Joshua in dolgoletni vladar težke kategorije, Ukrajinec Vladimir Kličko, ki pa je bil dostojen tekmec vse do enajste runde, v kateri je moral priznati premoč mlademu Angležu.

Več videovsebin
  • Prihod Joshue in Klička v ring na Wembleyju
    12:42
    Prihod Joshue in Klička v ring na Wembleyju
  • Vrhunci enajste runde, v kateri je Joshua položil Klička
    03:17
    Vrhunci enajste runde, v kateri je Joshua položil Klička
  • Vrhunci dvoboja med Joshuo in Kličkom
    01:21
    Vrhunci dvoboja med Joshuo in Kličkom

Boksarski spektakel leta med Vladimirjem Kličkom (64-4-0, 53 KO) in Anthonyjem Joshuo (18-0-0, 18 KO) je na razprodani Wembley privabil kar 90.000 razgretih gledalcev, številni pa so se morali zadovoljiti s prenosom na malih zaslonih, kjer so lahko spremljali tudi hladnokrvna borca, brez kančka nervoze, ki je sicer napolnila sloviti angleški stadion. "Sedaj sem nekoliko bolj samozavesten. Veliko sem se naučil od zadnjega dvoboja, zato sem modrejši," je pred obračunom poudaril Joshua, ki je bil pred odhodom v ring popolnoma sproščen. "Lahko bi bilo slabše. Uživam v boksu, brez živčnosti. Mislim, da se bo dvoboj odvijal iz runde v rundo. Nisem Muhammad Ali. Ne bom napovedoval dogajanja. V ring grem po zmago," je za konec še zagotovil mladi boksarski as. Tudi njegov tekmec v nasprotnem kotu je bil pred dvobojem povsem sproščen. Kličko je priznal, da uživa v vsakem trenutku dogodka, zato težav z živci vsekakor nima. "V ring se bom sprehodil z visoko dvignjeno glavo," je zagotovil Ukrajinec, ki se je prikazal ob zvokih rokovskih ritmov Red Hot Chili Peppersov, z veliko mero samozavesti pa mu je sledil tudi nekaj let mlajši Anglež. Prav posebno energijo je Ukrajincu v kri vlila tudi ukrajinska himna, ki jo je pred začetkom dvoboja izvedla soproga Vitalija Klička, Natalija, vendar pa so melodije naletele na oster odpor publike, ki je glasno izžvižgala himno. Zato pa so gledalci glasno prepevali domoljubno britansko himno, ki je vzpodbudila Joshuo.

Anthony Joshua vs. Vladimir Kličko
Anthony Joshua vs. Vladimir Kličko FOTO: AP

Ob začetnem zvoncu je v ring napadalneje krenil Kličko, vendar pa se je mladi Anglež kmalu zbral in začel uspešno deliti udarce. Ukrajinec se je skušal braniti in se vračal s svojim znamenitim udarcem. V drugi rundi je zapela Kličkova desnica, medtem ko je Joshua še nekoliko preizkušal nasprotnika. Ukrajinski boksar je poskušal tudi z levico in se izkazal s svojimi udarci. V bližnjih obračunih je prevladoval Joshua, ki pa je imel levico postavljeno dokaj nizko s čimer je omogočal močne udarce nasprotnika. Če smo bili v prvih dveh runda priča okušanju terena pa sta se v tretji borca spopadla z nekaj močnejšimi udarci. Anglež je postregel z dobrim direktom, saj se je dobro zavedal, da potrebuje hitro zmago. Kličko je namreč s svojo 'kilometrino' izkusil mnogo več zadnjih rund, ki pa jih Joshua do tedaj še ni okusil.Skupni seštevek po treh rundah je tako pripadel mlademu boksarskemu upu, medtem ko je četrto obetavneje pričel Kličko.

Anthony Joshua vs. Vladimir Kličko - 4
Anthony Joshua vs. Vladimir Kličko - 4 FOTO: AP

Slednji je namreč zadel nasprotnika direktno na oko in presenetil 27-letnika. Ta je poravnal ravnovesje z direktom in podelil nekaj udarcev v telo, ob tem pa serviral tudi močno desnico, ki je presenetila Ukrajinca. Uvod v peto rundo je pripadel Joshui, ki si je z nekaj močnimi in lepimi udarci prislužil nokdavn. Mladi boksar je spravil Ukrajinca v hude težave, saj ga je pokosil še s krošejem, vendar pa se je počasi že pokazala prva utrujenost. Prav to je izkoristil Kličko, ki je preživel peto rundo in poškodoval Angleža. Slednji je bil vidno utrujen in v šesti rundi je po nokdavnu pristal na tleh. Kličko je namreč ustvaril silovit udarec in pokosil Joshuo. Ukrajinec je prevzel vajeti dvoboja v svoje roke in šesta runda je tako pripadla že izkušenemu boksarju. V nadaljevanju je bil nevarnejši gost iz Ukrajine, kljub temu pa je sedmo rundo zaznamovala previdnost iz obeh strani. Joshua je skušal z besedami vplivati na tekmeca in s tem kupoval čas, ob koncu pa zbral nekaj moči za dober napad. Sledila je osma runda, prva v karieri Joshue. Slednji se je vendarle zbral in 'podaril' nekaj dobrih udarcev, vendar pa mu Kličko ni ostal dolžen.

Anthony Joshua vs. Vladimir Kličko - 2
Anthony Joshua vs. Vladimir Kličko - 2 FOTO: AP
Deveto rundo je bolje pričel boksar v belih hlačkah, ki se je zagnal v nasprotnika, vendar pa mu je Kličko vrnil tako z levico kot desnico. Kljub temu je bil Joshua bolj aktiven v ringu in si tako pridobil deveti del. Tudi naslednjo rundo je siloviteje pričel domačin, ki je delil udarce, vendar se je Kličko uspešno izmikal. Deseta runda je bila vnovič izenačena, proti koncu pa jo je zaznamovala močna desnica Klička. V enajsti rundi je z močnim udarcem Ukrajinca presenetil Joshua, zaradi česar je imel gostujoči boksar kar nekaj težav. Mladi boksar je podelil drugi nokdavn, po katerem se je Kličko le s težavo pobral, potem pa je sledil že tretji. Ukrajinec je bil popolnoma na dnu, le udarec stran od konca. Potem pa je sledil zgodovinski konec, Anthony Joshhua je z močnimi udarci pokončal Klička in s tem postal novi svetovni prvak po treh različicah IBF, WBA in IBO. Joshua je torej spisal nepozabni povratek in pokazal, da ga čaka še bogata kariera ter da na poti proti vrhu ne vidi nikakršnih ovir.

Anthony Joshua vs. Vladimir Kličko - 3
Anthony Joshua vs. Vladimir Kličko - 3 FOTO: AP

"Kot sem že povedal, nisem popoln vendar pa se trudim. Svoj ego moraš pustiti pred vrati in spoštovati nasprotnika. Vladimi je veliki vzornik, tako v kot tudi izven ringa," je čustveno priznal Joshua, ki je s tem utišal vse dvomljivce, ob tem pa s stiskom roke čestital tudi slovitemu ukrajinskemu borcu. Slednji je priznal, da je rezultat upravičen: "Zmagal je najboljši. To je bil čudovit dogodek. Anthony je bil boljši in žalostno je, da mi danes ni uspelo. Upal sem, da mi bo uspelo, vendar temu ni bilo tako. Z vsem spoštovanjem do Anthonyja. Užival sem v večeru in želim si, da bi bil jaz na kocu tisti, ki bi dvignil roko. Vstal je in se boril vse do konca." Kot je priznal se bo sedaj posvetil analiziranju napak, številni pa so že pred začetkom dvoboja namigovali, da bo le ta, v primeru poraza, zanj zadnji.

Zmagoslavja domačih borcev za uvod v veliki dvoboj

Uvodni obračun večera med Joeom Cordino in Sergejem Vibom je pripadel domačinu, ki si je že v prvi rundi z udarcem z levico  pokosil nasprotnika. S tem si je Cordina zagotovil drugo zmago v profesionalni karieri v super peresno lahki kategoriji.

V drugem dvoboju večera za medcelinski naslov v lahki kategoriji po verziji WBA sta se spopadli Katie Taylor in Nina Meinke. Olimpijska prvakinja je v sedmi rundi z udarci dominirala nasprotnico, zaradi česar je sodnik dvoboj prekinil in zmago dodelil domačinki.

V tretjem večernem obračunu sta se v ringu spopadla Luke Cambell in Kolumbijec Darleys Perez. Domačin iz angleškega Hulla se je veselil zmage po poškodbi nasprotnika, slednji je namreč v deveti rundi končal dvoboj zaradi težav z ramo. Obračun si je ob ringu ogledal tudi Jorge Linares, ki bo najverjetneje novi Cambellov nasprotnik.

Četrta borba večera je že pred kraljevim obračunom postregla z nekaj težkimi in čistimi udarci. V ringu sta si jih izmenjala Scott Quigg in Romun Viorel Simion, ki sta se izkazala za dokaj enakovredna tekmeca. Po sodniški odločitvi je zmaga pripadla Angležu Quiggu, ki se je po krvavih dvanajstih rundah veselil napredovanja in tako naredil korak bližje k naslovu svetovnega prvaka v peresno lahki kategoriji po verziji IBF.

Spored borb:

Borba v super peresno lahki kategoriji:
Joe Cordina (VB) vs. Sergej Vib (NEM): zmaga v prvi rundi

Borba za medcelinski naslov v lahki kategoriji po verziji WBA:
Katie Taylor (VB) vs. Nina Meinke (NEM): zmaga po tehničnem nokavtu

Borba po verziji WBA v lahki kategoriji:
Luke Campbell (VB) vs. Darleys Perez (KOL): zmaga po sodniški odločitvi zaradi poškodbe nasprotnika

Borba za naslov v peresno lahki kategoriji po verziji IBF:
Scott Quigg (VB) vs. Viorel Simion (ROM): zmaga po sodniški odločitvi

Borba za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji po verziji WBA, IBF in IBO:
Anthony Joshua (VB) vs. Vladimir Kličko (UKR): zmaga v enajsti rundi po tehničnem nokavtu

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sentis
30. 04. 2017 08.20
+4
Svaka čast Joshuau, v 5 rundi sem bil prepričan, da je konec z njim. Komaj je še stal na nogah, potem pa se je zbral in končal vladavino Klička. Pa končno je bil odličen boks, kar je ob Kličku redko za videt.
ronaldinho_10
30. 04. 2017 08.15
+12
Čestitke Kličku in Joshuau, zame sta obadva zmagovalca. Dober boks sta pokazala, Kličko pa car, res je še v vrhunski formi, to mora bit rematch.
Barbarezo
30. 04. 2017 08.07
+1
Odlicen boks..Kapo dol Kličkotu sa je zdrzov do 11-te runde presenetu me je..sploh pa Anthony Jousha..on se ni pripravljov za 12 rund ampak samo za zadnje tri !
mike1968
30. 04. 2017 08.00
+18
žalostno, da ob s svojih velikih zaslužkih POP TV ne more zastonj prenašati takih dvobojev. za vzor si vzemite naše južne sosede, ki so prenašali dvoboj praktično brez reklam. drugače lep dvoboj, škoda pa za Klicka
bakiras
30. 04. 2017 08.14
+5
bakiras
30. 04. 2017 08.14
+4
Neprilagodljiv
30. 04. 2017 08.20
+0
Sentis
30. 04. 2017 08.21
+3
255 kanalov imam in sem komaj našel program ki je predvajal boks. To je žalostno.
ehjaehja
30. 04. 2017 00.00
+157
svaka čast kličku da pri 41ih zada prvi knockaut boksarju ki ga še ni doživeu pa tudi če je pol zgubu
JbmTiMt
29. 04. 2017 23.47
-70
klicko padel kot stara jablana
vajdas
29. 04. 2017 23.48
+0
motorist_mb
29. 04. 2017 22.47
+7
Lepa scena okoli Wemblya...upam da bo box isti!
ehjaehja
29. 04. 2017 22.39
-8
vlado ga bo izšolau
FesterAdams
29. 04. 2017 22.16
+50
VOYO? Ko yebe VOYO....
mastaflash
29. 04. 2017 22.28
+26
tedoVV2HCmedo
29. 04. 2017 22.35
+5
Tudi na internetu. poglej na livetv pika sx in išči box.
Gašper Rozenstein
29. 04. 2017 22.16
ob kolkih se bosta borila?? na rtl hr še ni prenosa je samo oddaja kako sta se pripravljala..
marston
29. 04. 2017 22.17
+5
23 00 bosta začela, pet minut prej pa pivo odpret
marston
29. 04. 2017 22.18
+9
RTL prenos, zvok pa vojo, jeclanje komentatorja, ne zna niti stavkov delat
Gašper Rozenstein
29. 04. 2017 22.20
mastaflash
29. 04. 2017 22.59
+5
JbmTiMt
29. 04. 2017 22.07
+6
na rtl je prenos
ho?emVšolo
29. 04. 2017 21.50
+3
ziveprenosy .cz in napiši ime obeh
YiuYiu
29. 04. 2017 21.56
+6
1ddenis1
29. 04. 2017 21.37
+1
a mogoče ve kdo za kako stran kjer lahko gledam livestream ?
ho?emVšolo
29. 04. 2017 21.51
ho?emVšolo
29. 04. 2017 21.52
marston
29. 04. 2017 21.17
zakaj ni slika v HD?
marston
29. 04. 2017 21.18
+1
Kun_Aguero
29. 04. 2017 20.53
+0
ljudje prenos u živo bo na RTL :) tole bo atraktiven konec dolgočasnega klička. Čeprav se Joshua ni še boril s top borcem pač mogoče zato ker jih sploh ni takih, wlad ki je bil šampijon je daleč od top borca je le taktičn borec ki iskorišča višinsko premoč in se naslanja na njih ob možnem napadu in nedobi minus toćk za takšno dejanje, zdej višinske premoči nebo imel tako da ga tuki čaka še neki hujšga kot proti furyju ki je wlada taktično premagal joshua ga bo poču u prvih parih rundah #teamjoshua
bigboss82
29. 04. 2017 20.58
+0
Kun_Aguero
29. 04. 2017 21.07
+3
22:00 s začne uvodna odaja in pol ob 22:45 se preselijo na wembley tkrt enkrt je načertovan kličko-joshua če se nezavleče
26277
29. 04. 2017 20.40
+5
To bo lep konec kariere Klič.....1000 funtu na tipa, ki je zaspal na plazi.
?asjeza
29. 04. 2017 20.35
+0
prenos bo na eurosport
YiuYiu
29. 04. 2017 20.31
+19
Kje boste kaj gledal prenos? Ker za voyo ne dam niti centa..hvala.
Spalec
29. 04. 2017 21.10
+1
ochi
29. 04. 2017 20.29
-6
še en dolgočasen 12 rund dolg taktičen boj.
Borec21
29. 04. 2017 20.41
+3
fredericofelini
29. 04. 2017 20.24
+1
joshua ge ne bo udaru on ga bo zabou