Borilni športi

Andreja Leški premagala vse tekmice in postala evropska prvakinja

Montpellier, 04. 11. 2023 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
18

Slovenska judoistka Andreja Leški je na evropskem prvenstvu v judu pokorila konkurenco v kategoriji do 63 kilogramov in postala evropska prvakinja. Za 26-letno Koprčanko, ki je letos drugič v karieri postala svetovna podprvakinja, je to druga medalja na evropskih članskih prvenstvih. Uspeh Koprčanke sta s petima mestoma dopolnili Maruša Štangar v kategoriji do 48 kilogramov in Anka Pogačnik v kategoriji do 70 kilogramov.

Andreja Leški, ki je do sedaj najboljši rezultat na članskem evropskem prvenstvu dosegla leta 2021, ko je bila tretja. V prvem krogu se je aktualna svetovna podprvakinja pomerila s Španko Cristino Cabana Perez in njen odpor strla šele po dobrih treh minutah zlate točke.

V drugem krogu je 26-letnico čakala Rusinja (ki se je, tako kot vsi ostali Rusi, borila pod nevtralno zastavo) Kamila Badurova. Andreja je bila tekom borbe precej aktivnejša, a čeprav tekmice ni uspela vreči, je z dominantno borbo sodnika prisilila, da je tekmici pokazal tri kazni, ki v judu pomenijo konec borbe.

Andreja Leški
Andreja Leški FOTO: EJU - Emanuele Di Feliciantonio

V četrtfinalu se je Leški nato pomerila z nekaj let mlajšo Madžarko Szofi Ozbas, bronasto z letošnjega svetovnega prvenstva in četrto nosilko kategorije v Montpellierju. Andreja je izkoristila izkušnje in tekmico najprej vrgla, nato pa jo zadržala še v končnem prijemu in si tako prislužila napredovanje v polfinale, kjer jo je pričakal boj s prvo nosilko kategorije Lauro Fazliu.

Predstavnica Kosova je že v četrtfinalu pokazala svojo moč, ko je premagala aktualno olimpijsko in svetovno prvakinjo Clarisse Agbegnenou, a v polfinalu ni bila kos slovenski predstavnici. Andreja je izvedla izjemen protimet, s katerim je dosegla ipon in se tako uvrstila v veliki finale.

Andreja Leški
Andreja Leški FOTO: EJU - Emanuele Di Feliciantonio

Za naziv najboljše na stari celini se je tako Leški pomerila z drugo nosilko kategorije Izraelko Gili Sharir. Po previdnem uvodu v borbo, je Slovenki 39 sekund pred koncem borbe uspel met za wazari, prednost pa je nato pametno zadržala do konca borbe, ko je lahko z velikim nasmeškom na obrazu zmagoslavno dvignila roke v zrak.

Andreja Leški
Andreja Leški FOTO: EJU - Emanuele Di Feliciantonio

"Sploh ne morem verjeti, kje sem in kaj sem danes dosegla. Po tihem sem si želela in ciljala na ta vrh. S tem naslovom sem dokazala, da sem med top tekmovalkami v Evropi in svetu. Res sem presrečna. Počutila sem se dobro že od ponedeljka, imela sem res dobro in pozitivno motivacijo ter miselnost. To vse skupaj sem dobro izkoristila, da mi je uspelo zmagati tukaj, na evropskem prvenstvu," je misli po izjemnem dnevu strnila novopečena evropska prvakinja.

Pred Andrejo Leški sta bili evropski prvakinji v kategoriji do 63 kilogramov že Urška Žolnir (2009) in Tina Trstenjak (2016, 2017, 2021).

"Zdaj, ko sem nanizala že toliko dobrih rezultatov, je na teh rezultatih dobro graditi motivacijo in dajo dodaten zagon. Najboljše je, ko si želiš nekaj, kar še nisi dosegel, ciljaš še stopničko višje od preteklih rezultatov in na koncu se to uresniči. Ugotovila sem, da ti dobra pripravljenost da samo enako izhodišče, kot ga imajo ostali, ker so tukaj vsi zelo dobro pripravljeni in na to moraš graditi še vse ostalo. Priprave so šle po načrtu, tako kot smo si zamislili. Poleg tega je potrebno imeti vse urejeno v glavi in tokrat sem imela vse na mestu. Po prvih dveh borbah sem bila malo razočarana, saj sem morala jaz taktično gnati ti dve tekmovalki. Razlike med nami so res majhne, odloča res vsaka malenkost. Vesela se, da mi je danes uspelo prikazati dober judo,"  je po osvojeni zlati kolajni dejala Leški, ki je bila evropska prvakinja nazadnje v kadetski konkurenci leta 2014.

"Če gledamo po lestvici, so vse današnje nasprotnice bile odlične tekmovalke in tudi Evropa je na splošno zelo močna v svetu juda. Danes sem prišla sem z enajstim mestom na svetovni lestvici in kot peta nosilka tekmovanja in sem bila tako rekoč zasledovalka, ampak vsak, ki malo pozna stvari, ve, kako nevarni so lahko zasledovalci," je za konec še dejala Koprčanka.

Andreja Leški
Andreja Leški FOTO: EJU - Carlos Ferreira

Andrejin uspeh je v finalnem bloku poskusila dopolniti še Anka Pogačnik, ki se je proti dvakratni svetovni prvakinji, Hrvatici Barbari Matić, borila za tretje mesto v kategoriji do 70 kilogramov. A Matićeva je bila v njunem devetem medsebojnem dvoboju še šestič boljša, s čimer je osvojila še svojo četrto bronasto medaljo na evropskih prvenstvih.

Po porazu v boju za bron je dvoboj in celotni dan Anka opisala takole: "V boju za bron s Hrvatico sem vedela, kaj me čaka, je le dvakratna svetovna prvakinja. Nobene nasprotnice ni za podcenjevati, ampak danes je bila žal premočna zame. Izraelka je naredila stoje vzvod na komolec, kar ni dovoljeno, zato je bila tudi diskvalificirana. Na žalost pa je to ta roka, katero imam že od prej poškodovano in jo nameravam sanirati decembra, in upam, da zdrži do takrat. Vsaka tekma je nekaj posebnega, vsaka borba je pomembna, je veliko presenečenj, ampak Matićeva je trenutno res konstantna tekmovalka, z njo sem se pomerila tudi v Zagrebu. Težko se je z njo boriti, saj je zelo nevarna iz vseh situacij, ampak mislim, da bom tudi zanjo našla rešitev. Polleresova je nosilka olimpijske medalje in zelo nevarna nasprotnica, ampak očitno ji moj judo ne paše, moja leva roka ji dela preglavice in na srečo še ni našla rešitve za mene. Nekaj kvalifikacijskih točk sem vseeno osvojila, ampak sem prišla sem z višjimi cilji, zato sem rahlo razočarana. Ko prespim, bom verjetno ugotovila, da je današnji rezultat vseeno zadovoljiv, sicer pa dva tedna zapored peto mesto, kar mi daje optimizem, ampak želela bi si več."

Anka Pogačnik
Anka Pogačnik FOTO: EJU - Emanuele Di Feliciantonio

Drugi tekmovalni dan evropskega prvenstva v Montpellierju sta sicer Slovenijo zastopala še Martin Hojak v kategoriji do 73 kilogramov in Juš Mecilošek v kategoriji do 81 kilogramov. Slednji je v uvodnem boju proti ukrajinskemu predstavniku kljub zelo aktivnemu začetku nato dvakrat padel in turnir zaključil v prvem krogu. 

"Vedel sem, da je nasprotnik zelo dober v parterju, in vedel sem, da ga bom lahko prehiteval v tehnikah stoje. Malo sem bil začuden, ker sem imel v prvih dveh minutah pet napadov, pa nasprotnik ni prejel nobene kazni.  Na žalost sem potem padel na kontra tehniko in bil v zaostanku, ki ga je zelo težko nadoknaditi. Bi pa rekel, da sem se boril dobro in sem zadovoljen. Čez dva tedna imam še eno evropsko prvenstvo do 23 let in upam, da tam pokažem še kaj več," je po svojem tretjem članskem evropskem prvenstvu povedal Mecilošek.

Hojak pa je bil v prvem krogu prost, v drugem pa se je pomeril proti srbskemu predstavniku Filipi Jovanoviću in ga premagala z vazarijem. V osmini finala pa se je 25-letni Ljubljančan pomeril proti nekdanjemu olimpijskemu prvaku Laši Šaudatuašviliju. Kljub zelo izenačeni borbi je bil Gruzijec nekoliko aktivnejši, zaradi česar je Hojak prejel tri kazni in borbo posledično izgubil.

"Včasih odloča dnevna forma in trenutek nezbranosti. Nasproti mi je stal človek, ki je v judu osvojil vse in je v zadnjih 15 letih eden najboljših. Na žalost me je taktično danes premagal, a razlika je bila res majhna. Na tem nivoju, da nasprotnika vržeš na hrbet, je skoraj čudež, zato je borba izjemno taktična in v taktiki zmagujejo na žalost izkušnje, vsaj danes je bilo tako," pa je po tekmovanju povedal Hojak.

Martin Hojak in Lasha Shavdatuashvili
Martin Hojak in Lasha Shavdatuashvili FOTO: EJU - Emanuele Di Feliciantonio

Že prvi dan tekmovanja so bili na blazinah v Montpellierju na delu trije člani slovenske reprezentance. Najbolje se je odrezala Maruša Štangar, ki je po treh zmaganih borbah in dveh izgubljenih na koncu zasedla peto mesto. V borbi za tretje mesto je 25-letna Slovenka, ki je v tej sezoni osvojila kar dva grand prixa, klonila proti Rusinji (oziroma nevtralni tekmovali) Sabini Giljazovi.

"Mogoče se zdi, da je bila medalja blizu, sama vem, da so bile vse možnosti zanjo, zato sem zdaj tudi zelo razočarana. Ampak dokler nisi v finalu ali dokler ne zmagaš borbe za tretje mesto, je medalja še zelo daleč. Trenutno sem razočarana nad izidom zadnjih dveh borb, ker sta pri obeh borbah bile premagljivi nasprotnici, in iz tega vidika sem razočarana. Če pogledam pa celoten dan, pa tudi peto mesto na evropskem prvenstvu je dober rezultat in mogoče bom jutri malo bolj pozitivno gledala na današnji dan. Giljazova je zelo dobra tekmovalka, nekaj časa zaradi prepovedi ni tekmovala in je padla po svetovni lestvici, ampak vseeno je zelo dobra in močna tekmovalka, zato tukaj uvrstitev na svetovni lestvici ne pove vsega. Prve tri borbe so bile zelo zahtevne, ampak sem zdržala psihično kot tudi fizično. Vse današnje nasprotnice so bile nevarna, saj tukaj na evropskem prvenstvu slabih nasprotnic tako ni. Skozi današnji dan sem potrdila, da sem dobro pripravljena in tudi proti Azerbajdžanki, ki je pred mano premagala prvo nosilko. Skozi borbo sem ji uspešno onemogočala njene močne tehnike, in tako sem uspešno šla skozi to borbo. V polfinale sem vložila vse, na žalost se ni izšlo, zavedala sem se, da moram dati zdaj vse od sebe, tako sem šla danes tudi v vsako borbo, ker že prvo borbo moraš iti na sto procentov in vsako nadaljno enako. Poznalo se je, da so bile za mano že tri zelo zahtevne borbe. S tem tekmovanjem je letošnja sezona zaključena. Za mano je zelo uspešna sezona, uspela sem nabrati dobrih šest rezultatov za to prvo kvalifikacijsko obdobje. Sem na zelo dobri poti do Pariza prihodnje leto, naš cilj je, da bi se prebila med osem nosilk na olimpijski lestvici. Sedaj me čaka malo rehabilitacije po tem prvenstvu in potem gremo nabirat nove točke," je po petem mestu dejala Maruša.

Maruša Štangar in Sabina Giliazova
Maruša Štangar in Sabina Giliazova FOTO: EJU - Emanuele Di Feliciantonio

S porazom v prvi borbi pa sta tekmovanje zaključila David Štarkel v kategoriji do 60 kilogramov in Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kilogramov.

Najlažji borec v slovenski reprezentanci je po tekmi povedal sledeče: "Današnje borbe je bilo res hitro konec, malo sem zaspal in nasprotnik je to izkoristil. Levo roko sem držal preveč izpostavljeno, vedel sem, da je eksloziven in da dela te tehnike, ampak me je presenetil in ni bilo več rešitve iz tega. Poskusil sem se obrniti in rešiti, ampak nisem uspel in bil je čisti ippon. Italijana dobro poznam, v preteklosti sem se že boril z njim v Zagrebu in tudi tam me je žal premagal. Vedel sem, da dela te nizke tehnike, saj je tudi manjše rasti in je eden najnižjih v kategoriji. Izkoristil je podano priložnost in me premagal. Tudi tokrat je eden od razlogov za današnji poraz moja glava, ampak tokrat se mi je zdelo, da sem dobro pripravljen mentalno in tudi kondicijsko. Žal danes tega nisem moral pokazati, saj je bila borba konec v slabi minuti. Vsak si želi priti na olimpijske igre, ampak s tem evropskim prvenstvom se mi čedalje bolj zapirajo vrata in vem, da bo uvrstitev na prihajajoče olimpijske igre zelo težka."

Kajzerjeva, ki je leta 2021 že osvojila srebrno medaljo na članskem EP, pa je svojo predstavo opisala z naslednjimi besedami: "O tej borbi nimam veliko za povedati. Skozi celoten dvoboj mi je leva noga drsela, saj sem imela povit gleženj in me je to malo oviralo. Naredila mi je tudi vzvod na komolec in potem nisem v levi roki sploh imela moči. Bila mi je zelo neugodna nasprotnica. Težavo z vratom sem odpravila v ponedeljek po obisku fizioterapevta. Gleženj sem imela že od prej poškodovan, vedela sem, da ga bom morala imeti povitega, nisem pa vedela, da bo blazina tako drsela, kar me je malo presenetilo med samo borbo. Ko sem poskušala vleči za sabo, tega nisem uspela, ona je poskušala enako in mi je konstantno drselo, pa še zbijala mi je levo nogo, ki se ni obdržala na blazini. Levo roko sem pustila preveč odprto in ona je to izkoristila in šla na vzvod. Dvoboj je postal zahteven po vzvodu dalje, ko je videla, da me roka boli in je silila vame in nisem imela priložnosti, da bi komolec razmigala in sprostila mišice, ki so se zakrčile."

Kaja Kajzer
Kaja Kajzer FOTO: EJU - Emanuele Di Feliciantonio
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petb
05. 11. 2023 12.15
+1
Že mlatimo Izraelce.
kryptix
04. 11. 2023 21.29
+0
dobro jih je pometav.
Lombardo
04. 11. 2023 20.43
+3
Bravo 👍💪
mr.poper
04. 11. 2023 19.38
+6
Bravo punca --ne daj se !
Ali63
04. 11. 2023 18.28
+9
Bravo Andreja!!! Bravo!!!
slimy12
04. 11. 2023 18.10
-7
Definbahija
04. 11. 2023 17.59
-6
Se ve čigavo pasto je jedla in upam da še
Definbahija
04. 11. 2023 18.00
+10
slovenka62
04. 11. 2023 17.53
+7
Anion6anion
04. 11. 2023 17.26
+9
Bravo! Čestitke!
bohinj je zakon
04. 11. 2023 17.18
+8
Andrejka jih je vse zlomila. Čestitke. Še naprej tako.
MiLjBo
04. 11. 2023 17.18
+6
Izjemno, bravo!
graf
04. 11. 2023 16.58
+6
Tadi 1973
04. 11. 2023 16.54
+13
Le še zaradi športnikov sem ponosen, da sem slovenec!!!
sambalatino
04. 11. 2023 17.31
+5
Boris Kavčič
04. 11. 2023 17.53
+4
pa zaradi prenosa na RTV .....nacionalka...kao???
INAZ
04. 11. 2023 16.39
+11
Bravo👋👋👋
natmat
04. 11. 2023 16.38
+12
Bravooo...čestitke!!!