Borilni športi

Andreja Leški bronasta na grand slamu v Taškentu

Taškent, 02. 03. 2024 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska judoistka Andreja Leški je na grand slamu v Taškentu osvojila bronasto odličje. Aktualna evropska prvakinja je v glavnem mestu Uzbekistana premagala štiri tekmice, klonila pa je le v polfinalu. V borbi za tretje mesto je tako kot lani v finalu evropskega prvenstva v Montpellieru premagala Izraelko Gili Šarir.

Andreja Leški je bila kot ena izmed nosilk kategorije do 63 kilogramov v prvem krogu prosta, nato pa je s prvimi tremi tekmicami opravila z odlično borbo v parterju, saj je vse tri premagala s končnim prijemom. Ena za drugo so proti aktualni svetovni podprvakinji klonile Indijka Himanši Tokas, Hrvatica Katarina Krišto in Izrelka Inbal Šemeš.

Andreja Leški v borbi proti Inbal Šemeš
Andreja Leški v borbi proti Inbal Šemeš FOTO: IJF - Ekaterina Polejaeva

27-letna Koprčanka se je nato v polfinalu pomerila z Japonko Momo Tatsukavo, ki jo je širša judo javnost spoznala lani, ko je osvojila veliko nagrado v Linzu. Tatsukavi je po minuti borbe uspelo vreči Andrejo, a je judoistka ljubljanskega Bežigrada minut pozneje lepo izvedla nizki tai-otoshi in izenačila. Sledil je podaljšek, v katerega se je Leškijeva podala s kaznijo, v nekaj manj kot štirih minutah pa je dobila še dve kazni in borbo posledično izgubila.

V borbi za tretje mesto se je Slovenka pomerila s staro znanko, Izraelko Gili Šarir, s katero sta se do sedaj srečali trikrat, vse tri borbe pa je dobila slovenska predstavnica. Po dobrih dveh minutah in pol borbe je Leškijevi uspelo s protimetom vreči tekmico, s čimer je dobila waza-ari, ki se je na koncu izkazal dovolj za zmago in bronasto medaljo, ki ji prinaša pomembne kvalifikacijske točke za letošnje olimpijske igre v Parizu. Te si je Slovenka, ki se je kvalificirala že na OI v Tokiu, a je nato Slovenijo v kategoriji do 63 kilogramov predstavljala Tina Trstenjak, praktično že zagotovila.

Andreja Leški meče Gili Šarir
Andreja Leški meče Gili Šarir FOTO: IJF - Tamara Kulumbegashvili

"Danes je bil super dan, že zjutraj sem bila srečna in vesela, ker sem končno spala celo noč po par preteklih dneh brez spanca, zaradi časovne razlike. Z rezultatom sem zadovoljna, bila sem zelo samozavestna in suverena. Japonko sem lepo vrgla v polfinalu, potem sem si pa vzela malo preveč časa za napad in bila kaznovana. Pri judu je ključna vsaka sekunda. Mislim, da bomo sedaj lahko kmalu končali s pogovori o točkah za kvalifikacije in možnosti za nastop, ampak kar že o zagotovljenem nastopu na olimpijskih igrah v Parizu," je po tekmi za spletno stran Judo zveze Slovenije povedala Leški.

Medalistke v kategoriji do 63 kilogramov Taškentu
Medalistke v kategoriji do 63 kilogramov Taškentu FOTO: IJF - Tamara Kulumbegashvili

Drugi slovenski predstavnik danes v Taškentu je bil Martin Hojak, ki se je v kategoriji do 73 kilogramov najprej v drugem krogu (v prvem je bil tako kot Andreja prost) pomeril z Nemcem Alexandrom Berndom Gablerjem in po najprej uspešnem metu na koncu slavil zaradi izključitve nasprotnika, ki se je reševal z nevarnim lovljenjem na glavo. V osmini finala pa je Slovenca pričakal nekdanji azijski prvak Danijar Šamšajev, ki se je izkazal za pretrd oreh. Kazahstanec je po dobri minuti borbe uspešno izvedel telesno tehniko ura-nage, po dveh minutah borbe pa je bil za še drugi waza-ari uspešen s tehniko kata-guruma.

Martin Hojak
Martin Hojak FOTO: EJU - Gabi Juan

V Taškentu sta že v petek nastopili Maruša Štangar, ki je v prvi borbi izgubila proti Turkinji Tugce Beder, ter Kaja Kajzer, ki je dveh dobljenih in dveh izgubljenih borbah na koncu zasedla sedmo mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Judoisti bodo svetovno serijo Mednarodne judo zveze (izvirno IJF World Tour op. a.) prihodnji teden nadaljevali v Linzu, kjer bodo poleg Hojaka in Kajzerjeve nastopili še Kaja Schuster, Anka Pogačnik, Nace Herkovič, Enej Marinič in Vito Dragič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SREBRNIBREG.
02. 03. 2024 16.41
+3
Rožice so zacvetele
02. 03. 2024 15.03
+5
Zakaj pa ta novica ni višje?
Podlesničar
02. 03. 2024 14.03
-3
Bravo, vsekakor večji uspeh, kot ženski smučarski skoki.