Borilni športi

VIDEO: Boksarski spektakel na VOYO: Kdo bo nesmrtni kralj srednje kategorije?

Lubjljana, Las Vegas, 16. 09. 2017 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1

Danes ponoči se bo pisala boksarska zgodovina. Zmagovalec velikega dvoboja si bo pribojeval status legende, poraženec bo izgubil ugled. Strokovnjaki so razdeljeni, a vsi pričakujejo "veliki drama šov". Enega najbolj težko pričakovanih obračunov v zgodovini srednje kategorije, med Genadijem Golovkinom in Saulom Alvarezom, si boste lahko ogledali v živo na VOYO. Prenos v nedeljo od 2.00 dalje.

Prenos dvoboja si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na Voyo.si. Uvodni dvoboji pričnejo ponoči ob drugi uri, medtem ko bosta Golovkin in Alvarez v ringu okoli pete ure zjutraj. Dvoboje bosta komentirala Gašper Jakomin in Mirko Vorkapić.
Star boksarski pregovor pravi: "stili naredijo borbo" in prav v spopadu med Genadijem Genadijevičem Golovkinom in Saulom Canelom Alvarezom lahko ob sintezi boksarskih slogov pričakujemo spontani vžig, na katerega so ljubitelji tega športa čakali tri leta. Vstopnice za "resnični obračun leta" so bile razprodane kmalu po začetku prodaje in medtem, ko se je pred očmi sveta odvijal, priznajmo, zabaven komercialni spektakel med Floydom Mayweatherjem in Conorjem McGregorjem, se je v ozadju pripravljala nevihta. Končno smo dočakali dvoboj, kjer bo eden od borcev dobil vse, drugi pa izgubil vse. Gre za spopad visokega rizika in velike nagrade. Napadlni kontraudarjač proti agresivnemu tehničarju. Takšne kombinacije že dolgo nismo videli. Na kocki sta ponos Mehike in Kazahstana. Nekdo bo lasvegaško T-mobile areno zapustil sklonjene glave, drugi pa bo nesporni kralj srednje kategorije in se bo še pred koncem kariere zapisal v legendo. Eno pa je jasno, v tem dvoboju je zmagovalec boks, saj je šport končno dal tisti obračun, ki ga je publika zahtevala. Dvoboj, kjer je zmagovalca težko napovedati in kjer sta vložek in tveganje velika. Kdo bo prvak srednje kategorije in bo nasledil Sugarja Raya Robinsona, Jakea la Motto, Marvina Haglerja, Sugarja Raya Leonarda, Bernarda Hopkinsa, Roya Jonesa? Poglejmo naprej faktorje, ki jih je pri napovedi zmagovalca potrebno upoštevati.

Borca sta uspešno prestala tehtanje. Obema je tehtnica pokazala 72,57 kilogramov.
Borca sta uspešno prestala tehtanje. Obema je tehtnica pokazala 72,57 kilogramov. FOTO:

Bliskovite kombinacije ali rušilna moč?

Starost: Pri 27-ih letih ima Saul Alvarez nedvomno prednost pred 35-letnim Genadijem Golovkinom. Canelov menedžment je pametno čakal dve leti in izbral idealen trenutek za spopad, saj jim nihče ne more ravno očitati, da je Golovkin prestar. Daleč od tega, kljub vsemu je Golovkin še vedno dovolj mladosten za borjenje na elitnem nivoju. Kazahstanec je sicer pokazal blag padec forme v zadnjih dveh dvobojih in nekateri ugibajo, ali bo ravno to noč prišel do točke, ko bo njegov zdrs očiten.

Razpon rok: V tem delu ima prednost Trojni G. Razpon rok je sicer zelo pomemben faktor v boksu, saj borcu ob omogoča določanje oz. izbiro distance, seveda pod pogojem, da je njegovo tehnično znanje dobro. Pri Golovkinu, ki ima za seboj skoraj 400 dvobojev, to seveda ni vprašljivo. Njegova prednost v razponu je 7,62 centimetrov.

Ring inteligenca: Oba borca posedujeta neverjetno visok borilni IQ. Canelo slovi po odlični sposobnosti racionaliziranja svoje aktivnosti. Ima odličen instinkt za napad in še boljši instinkt za obrambo. Na drugi strani ima Golovkin poleg agresivnosti in konstantnega pritiska na zalogi tudi boksanje z distance, saj trenutno poseduje najbolj učinkovit levi direkt v boksu. Ključ do njegovih dosedanjih uspehov pa je bila izumrla veščina zapiranja prostora v ringu. Kazahstanec namreč vsem žrtvam odreže prostor za umik in jih potiska proti vrvem. Na tem oddelku je odnos moči izenačen.

Saul Canelo Alvarez je tik pred tem, da upraviči prerokbe in postane najpopularnejši boksar na svetu po končni upokojitvi Floyda Mayweatherja.
Saul Canelo Alvarez je tik pred tem, da upraviči prerokbe in postane najpopularnejši boksar na svetu po končni upokojitvi Floyda Mayweatherja. FOTO:

Veščina: Kljub temu, da ima Kazahstanec veliko več izkušenj v ringu, pa ne smemo pozabiti, da ima Mehičan več profesionalnih dvobojev (51). Alvarez slovi po izjemni kombinatoriki udarcev. Njegov napad lahko sestoji iz serije petih ali šestih izstrelkov, ki končajo tako na telesu kot na glavi. Poti njegovih udarcev so ožje, kar pomeni, da je manj ranljiv za kontra napade. Čeprav premikanje njegovih nog ni najhitrejše, pa je zato Canelo zelo gibljiv v zgornjem delu telesa, kar mu omogoča dobro izmikanje pred udarci. Genadij Golovkin je na prvi pogled manj kompleksen boksar, vendar se pod površjem "morilca" skriva tehnična prefinjenost, kar je dokazal v svoji triumfalni borbi proti Davidu Lemieuxu. Njegovo ravnotežje in položaj nog sta praktično vedno pravilna in levi direkt, kot že omenjeno, je najmočnejše orožje boksa. Tukaj je situacija zelo izenačena, vendar gre vseeno blaga prednost Alvarezu.

Hitrost: Kljub temu, da je Alvarez večji kombinatorik pa so Golovkinovi udarci prav tako bliskoviti. Njegov direkt namreč v le 0.125 sekunde razvije hitrost 45 kilometrov na uro. Canelovi podatki sicer niso na voljo, vendar lahko zaključimo, da je Mehičan hitrejši, ko razvije kombinatoričen napad, medtem ko je hitrost pri posameznih udarcih - če upoštevamo še statistiko iz dvobojev - na strani  Kazahstanca.

Moč: Na tem področju ni velikega dvoma. Številni sparing partnerji Trojnega G-ja, med njimi tudi svetovni prvaki, so povedali, da udari močneje od nekaterih težkokategornikov. Njegovi nasprotniki iz ringa odhajajo z zlomljenimi ličnicami, rebri, nosovi in ostalimi hujšimi poškodbami. Res je, da tudi Alvarezova moč ni mačji kašelj, vendar 979 kilogramska sila desnice Genadija Golovkina daje precejšnjo prednost prvaku kategorije.

Obramba: Tako kot pri moči, tudi v tem pogledu ni večje razprave, le, da je situacija obratna. Canelovo izmikanje udarcem, čeprav ne na nivoju Floyda Mayweatherja, je vrhunsko. Saul Alvarez se lahko izmakne trem zaporednim udarcem in se vrne s svojo bliskovito kombinacijo. Golovkin nima Alvarezove prožnosti, vendar luknje v obrambi zapira z dobrim gibanjem nog (tudi nazaj, če je potrebno) in včasih tudi z eskivažami in blokiranjem z ramenom. Vseeno pa je njegova najboljša obramba napad, zato gre na oddelku obrambe prednost Canelu.

Genadij Golovkin danes ponoči prihaja v ring z identično statistiko kot Mike Tyson pred njegovim prvi porazom. 37 dvobojev, 37 zmag (33 z nokavtom). A Genadij ne zaupa v vraževerja, pač v svoje kamnite pesti.
Genadij Golovkin danes ponoči prihaja v ring z identično statistiko kot Mike Tyson pred njegovim prvi porazom. 37 dvobojev, 37 zmag (33 z nokavtom). A Genadij ne zaupa v vraževerja, pač v svoje kamnite pesti. FOTO:

Trpežnost in kondicija: Ne Golovkin ne Alvarez med profesionalci še nista okusila tal. Golovkinova čeljust je granitna. V nekaterih dvobojih se je celo zgodilo, da je Kazahstanec spustil gard in dovolil nasprotniku, da ga zadane z najmočnejšim udarcem. Tudi proti Jacobsu in Lemieuxu, borcema z rušilno močjo, ni niti pomežiknil. Golovkin se praktično že celo kariero bori v srednji kategoriji, medtem ko je Canelo večino časa preživel v nižji kategorija. Vseeno pa ne gre dvomiti v fizično moč in trpežnost rdečelasca. Zaradi nore sposobnosti dehidracije, bo na dan dvoboja Alvarez verjetno celo težji od Golovkina, ki ponavadi ne hujša veliko. Vseeno, večina boksarskih strokovnjakov je složnih, da ima tu prednost Golovkin. Canelo je tudi že večkrat pokazal, da je njegova kondicijska pripravljenost, verjetno zaradi močnega hujšanja, vprašljiva.

Konkurenca in forma: Če primerjamo rezime borcev, lahko ugotovimo, da je Alvarez stal v ringu z boljšimi nasprotniki, vendar se mu je Golovkin v zadnjih nekaj dvobojih (Lemieux, Murray, Brook in Jacobs) močno približal. Še več, v zadnjih treh dvobojih ni imel adekvatnih nasprotnikov, medtem ko je Golovkin šel čez večje preizkušnje, brez kakršnihkoli posledic. Vseeno pa je kazal rahel padec forme, zato je razmerje na področju konkurence in forme praktično izenačeno.

Psihologija: Malo je znano, da sta borca že stala en proti drugemu v ringu. To je bilo pred petimi leti in takrat naj bi jih po zanesljivih virih Alvarez precej skupil. Vmes je Mehičan precej napredoval in Golovkin ne bo imel pred seboj istega rdečelasega dečka kot takrat. Vseeno pa ne gre pozabiti Alvarezovega izmikanja Golovkinu v zadnjih letih, zato v ta dvoboj Kazahstanec prihaja bolj samozavesten.

Sodniki: Sodniki ob ringu nikakor niso zanemarljiv faktor, še posebej v dvobojih Canela Alvareza. Znano je, da so mu bili vedno zelo naklonjeni. Kako je C.J. Ross 10 ali 11 izgubljenih rund Alvareza proti Mayweatherju točkoval z neodločenim izidom 114-114, še vedno nikomur ni jasno. In to ni bil edini primer v Alvarezovih obračunih. Golovkin tako ne sme računati na sodniško odločitev. Prednost: Saul Canelo Alvarez.

Publika: Tudi na tribunah se pričakuje prava navijaška vojna. Mehičani so znani po tem, da pridejo v velikem številu in fanatično podpirajo svoje junake. Toda tokrat so vseeno v dilemi. Golovkin se namreč bori "po mehiško", kot njihov največji junak Julio Cezar Chavez st., hkrati pa številni zamerijo Canelo, da je pred letom in pol predal pas Trojnemu G-ju brez boja. Tako bo del Mehičanov nedvomno podpiral Kazahstanca, ki ima v ZDA rastočo vojsko oboževalcev. Mehika vseeno ni daleč in zid še ne stoji. Blaga prednost: Alvarez.

Golovkin in Canelo sta sicer stara znanca. Pred leti je Alvarez obiskal pripravljalni kamp Kazahstanca v Kaliforniji.
Golovkin in Canelo sta sicer stara znanca. Pred leti je Alvarez obiskal pripravljalni kamp Kazahstanca v Kaliforniji. FOTO:

KAJ SO TOREJ KLJUČI DO ZMAGE?

Genadij Genadijevič Golovkin:
- učinkovita uporaba levega direkta
- zapiranje prostora in konstanten pritisk
- napasti Alvarezovo telo
- uporabiti t.i. "kroše z neba" in z vrha razbijati gard nasprotnika

Saul Canelo Alvarez:
- kontrirati Golovkinov levi direkt
- napasti Kazahstančevo telo
- izogibati se vrvi
- blokirati napade s posamičnimi udarci in z bliskovitimi kombinacijami potisniti Golovkina proti sredi ringa, morda celo na vrvi. 

Canelov menadžer »Zlati deček« Oscar De La Hoya je nasmejan do ušes. Vse vstopnice so že zdavnaj razprodane, za vse vpletene v dvoboj pa se obetajo veliki dobički.
Canelov menadžer »Zlati deček« Oscar De La Hoya je nasmejan do ušes. Vse vstopnice so že zdavnaj razprodane, za vse vpletene v dvoboj pa se obetajo veliki dobički. FOTO:

NAPOVED:
Na stavnicah je blagi favorit Genadij  Golovkin, medtem ko so strokovnjaki razdeljeni na dve enaki polovici. V začetku dvoboja gre pričakovati preizkušanje nasprotnika, ki bo kasneje preraslo v odkriti spopad. Vsekakor tudi divji začetek ni izključen. Glede na kombinatoriko in natančnost kontranapadov, bo v prvi polovici dvoboja imel prednost Alvarez. Vendar ga bo ob tem Golovkin prisilil v največjo možno aktivnost, sam pa bo uspešno prestal udarce. Po šesti rundi lahko pričakujemo več lukenj v Alvarezovi obrambi, zato bo dvoboj začel postajati bolj dramatičen in močni udarci Golovkina bodo začeli učinkovati. Alvarez nima hitrega premikanja nog, zato bomo gledali vojno v jarkih, kar bi moralo ustrezati Golovkinu, ki bo po krvavem obračunu slavil pozno, s prekinitvijo, v 10. ali 11. rundi. Vsekakor ni izključena tudi Alvarezova zmaga po točkah. Staviti hišo na kogarkoli bi bilo skrajno tvegano dejanje in ravno to je tisto, kar ta dvoboj dela za enega najbolj zanimivih v zadnjih dvajsetih letih. V pogodbi obstaja tudi klavzula povratnega dvoboja, kar še dodatno veseli pristaše borilnih veščin.

Oba šampiona bosta odkorakala iz T-mobile arene s polnimi žepi, a samo eden bo osvojil neprecenljivo nagrado. Samo eden bo postal nesmrten.

Prenos dvoboja si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na Voyo.si. Uvodni dvoboji pričnejo ponoči ob drugi uri, medtem ko bosta Golovkin in Alvarez v ringu okoli pete ure zjutraj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TitCankar
16. 09. 2017 15.58
-1
Nobeden ne bo nesmrten vsi smo mi smrtniki, spet novinarski slaboumnež, pameten človek bi rekel kdo bo naprimer absolutni zmagovalec.