Borilni športi

Borci prestali tehtanje, danes gre zares!

Ljubljana, 19. 04. 2024 14.22 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec, Tadej Vidrih
Komentarji
9

Borci in borke, ki se bodo v soboto zvečer pomerili na borilnem spektaklu WFC 26 / BRAVE CF 81, so uspešno opravili z najbolj nevšečnim opravilom – uradnim tehtanjem. Sedaj imajo na voljo še približno 30 ur, da v telo povrnejo izgubljeno vodo, opravijo še zadnje medijske obveznosti in se osredotočijo na svoje tekmece, preden se bodo jutri odpravili v ljubljansko Halo Tivoli. Nekaj kart je še na voljo na Eventimu in bencinskih servisih Petrol.

Tako kot pred vsakim borilnim spektaklom so morali borke in borci tudi pred WFC 26 / BRAVE CF 81 prestati uradno tehtanje, ki so ga vsi uspešno opravili. Preden so stopili na tehtnico, so morali mnogi izgubiti kar nekaj kilogramov, česar borci ne počnejo po konvencionalnih metodah, temveč z izločanjem vode iz telesa, da lahko težo nato do borbe v veliki meri povrnejo. Učinkovito zbijanje kilogramov in nato vračanje teže namreč lahko pomeni odločilno prednost pred tekmecem.

Karte za WFC 26 / BRAVE CF 81 lahko kupite na Eventimu in bencinskih servisih Petrol!

"To izhaja iz rokoborbe, ki je zelo fizičen šport, in je velika prednost, če imaš nekaj kilogramov več od nasprotnika. In to je tudi v MMA-ju postalo nekaj, kar moraš početi, če nočeš, da te na primer rokoborec dominira na tleh tri runde in tako izgubiš borbo," je izvor tako imenovanega 'zbijanja' kilogramov pojasnil David Forster, ki mu tokrat ni bilo treba izgubiti toliko kilogramov kot običajno, saj se bo prvič pomeril v super lahki kategoriji: "Tako dobro se še nisem počutil na tehtanju. S tehtanjem sem opravil, ne da bi rabil v kad z vročo vodo, brez savne, dobro sem spal ponoči, tako da se že sedaj odlično počutim."

Kako borci sicer doživljajo izgubo kilogramov? "Mučno je, ker ne veš, kako hitro ti pada teža ... Ne veš, ali boš prišel do tiste želene točke ali ne, tako da bolj kot ne ugibaš in zraven trpiš. Je kar naporno," pojasnjuje Forster, ki bo v soboto zvečer težji kot na uradnem tehtanju, a razlika ne bo tolikšna kot običajno: "Ko se borim do 70 kilogramov, imam potem naslednji dan v kletki nekje 78, 79 kilogramov."

Disciplina pa se tudi po uradnem tehtanju ne konča, saj morajo borci poskrbeti za pravilno rehidracijo in regeneracijo. "Po tehtanju najprej pijemo izotonike in vodo, čez nekaj ur pa lahko začneš jesti, ko lahko želodec začne prebavljati hrano," nam je še pojasnil slovenski borec, ki se bo pomeril v predzadnji borbi večera.

Tehtanje pred WFC 26 / BRAVE CF 81
Tehtanje pred WFC 26 / BRAVE CF 81 FOTO: Darius Jović

Zato borci in borke z razlogom doseganju prave teže pravijo 'borba pred borbo'. "Meni osebno je ta borba pred borbo težja kot sama borba. Povsem si dehidriran,  tako da je to nekako najtežji del. Zbijanje teže v savnah, v vročih oblekah ... To je zagotovo najtežji del," je priznala najboljša slovenska borka v mešanih borilnih veščinah Monika Kučinič in dodala: "Jaz mislim, da se razlika v teži kar dosti pozna, predvsem v sami fizični moči."

Tehtanje pred WFC 26 / BRAVE CF 81
Tehtanje pred WFC 26 / BRAVE CF 81 FOTO: Darius Jović

Moniko smo pred tehtnico tudi spremljali pri procesu izgube zadnjih nekaj kilogramov. Skakanje s kolebnico, oblečena v t. i. sauna suit, savna in počitek pod kupom debelih odej ter brisač so jo pripeljali do želene teže. "Moj proces je tak, da pet dni pred tehtanjem začnem v telo nalagati vodo, potem pa jo vsak dan postopoma spuščam iz telesa, potem zadnji dan ne pijem nič več in sledi samo še trening, savna, savna obleka, torej veliko švicanja in to je to," nam je pojasnila borka iz Senovega.

Z neprijetnim opravilom je slovenska borka opravila brez težav. "Tokrat se mi zdi, da je šlo še nekako najlažje, tako da super," je zadovoljno povedala in o pripravah na borbo dodala: "Vse je šlo po načrtih: treningi in zbijanje kilogramov, tako da ni nobene prepreke, da ne bi zmagala."

Tokrat bo izkušeni slovenski kikboksarki nasproti stala Gruzijka Sofiia Bagishvili, ki ima v profesionalni karieri že 10 zmag in štiri poraze.

Seznam vseh borb dogodka WFC 26/BRAVE CF 81:

Glavni del:

Poltežka kategorija: Erko Jun – Mohamed Said Maalem

Super lahka kategorija: David Forster –  Christian Mach

Težka kategorija: Pavel Dailidko – Valdrin Istrefi

Slamnata kategorija: Monika Kučinič – Sofiia Bagishvili

Uvodni del:

Težka kategorija: Haris Aksalič – Baki Sahin

Težka kategorija: Kasim Aras – Patryk Dubiela

Super velterska kategorija: Domen Drnovšek – Andrian Murug

Mušja kategorija: Gerard Burns – Danijel Špoljarić

WFC 26 / BRAVE CF 81
WFC 26 / BRAVE CF 81 FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Primož Rus
19. 04. 2024 17.48
-7
Kdor ne ve,kako je,ko uživaš v treningih borilnih veščin......NI KOMPETENTEN komentirat karkoli v zvezi s tem.... kako"nasilje"?????.....tole je idealen šport vsakega posameznika za izgradnjo samopodobe.....ne govorim o eventih....govorim o borilnih športih NASPLOH....Iz lastne izkušnje lahko povem,da so treningi borilnih veščin NEKAJ VRHUNSKEGA ZA TELO IN DUHA.....
Gutenberg
19. 04. 2024 19.33
+9
Torej imajo ti 'borci' v štartu vsi nizko samopodobo in naj bi jo s treningi in pretepi nasprotnikov zvišali? Tako sam praviš ...
Primož Rus
19. 04. 2024 20.01
-8
GOVORIL SEM NA SPLOŠNO.....Tudi TI BORCI tko naši kot tuji so začeli v klubih in se udeleževali različnih lig,kjer so jih potem njihovi trenerji bodrili in vpeljevali v malo večje stvari in sedaj so tu......tu gre bolj kot za oblikovanje samopodobe za ukvarjanje z nečim KORISTNIM ZA TELO IN DUHA,kar borilni športi so.....Sicer pa,čemu o tem razlagat nekomu,ki tega sveta ni okusil......oziroma si sam sebi niti ne dovoli,da bi ga.....
Rožice so zacvetele
19. 04. 2024 20.03
+7
Jaz sem si zgradil SAMOPODOBO s tem, ko sem študiral in na koncu diplomiral.
IHateItHere
20. 04. 2024 08.47
-4
Če bi bil res tako izobražen bi vedel, da to ni "ali ali" situacija. Tako formalna izobrazba, kot tudi fizična pripravljenost in veščine samoobrambe lahko močno pripomorejo k grajenju samopodobe.
devlon
19. 04. 2024 16.51
+4
Za češnje zobat bi bli v redu
Strenght coach
19. 04. 2024 15.49
-2
Najbolj koristno bi bilo, če bi ti utihnil.
periot22
19. 04. 2024 15.21
+8
Bolj koristni bi bili če bi šli delati gozdarska dela ne pa meglo!
tom74
19. 04. 2024 14.26
+5