Borilni športi

Canelo Alvarez: Rdečelasi bojevnik iz oči v oči s trojnim G-jem

Ljubljana, 09. 09. 2017 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Le še teden dni nas loči od 16. septembra in boksarski navdušenci že nestrpno pričakujejo razplet velikega obračuna dveh najboljših borcev srednje kategorije Genadijem Golovkinom in Saulom "Canelom" Alvarezom. Sloviti Mehičan se je tako znašel na pragu prelomnega dogodka.

Dvoboj si boste lahko ogledali v nedeljo, 17. septembra, v neposrednem prenosu na Voyu. Uvodni dvoboji se bodo pričeli ob tretji uri zjutraj po srednjeevropskem času, Canelo in Golovkin pa bosta stopila v ring predvidoma ob petih.
Saul Alvarez se je kot najmlajši, osmi otrok v družini Alvarez rodil 18. Julija 1990, v mehiškem mestu Guadalajara. Že v otroških letih se ga je zaradi rdečih las prijel vzdevek Canelo, kar v dobesednem prevodu pomeni cimet. Vseh šest starejših bratov se je profesionalno preskusilo v ringu in tudi Canelo je sledil temu zgledu. Boksarske rokavice si je navlekel na pesti pri trinajstih letih in kot mladinski amater začel nizati zmage. Ker mu je v deželi boksa zmanjkalo nepoklicnih nasprotnikov, sta se njegova trenerja Chepo in Eddy Reynoso odločila, da 15-letni Canelo zaključi amatersko kariero s statistiko 44 zmag in 2 poraza ter prestopi med profesionalce.

Canelo Alvarez je svojo profesionalno pot začel pri komaj petnajstih letih.
Canelo Alvarez je svojo profesionalno pot začel pri komaj petnajstih letih. FOTO: AP
Pegasta senzacija

V prvem letu in pol je Saul Alvarez nokavtiral 11 od 13 nasprotnikov in prav vsi so bili krepko starejši od njega. Na svetovni oder je stopil prvega maja 2010, ko se je v uvodnem dvoboju pred velikim obračunom Mosley-Mayweather v Las Vegasu pomeril z Josejem Cottom (bratom Miguella Cotta) in ga ugnal s tehničnim nokavtom v deveti rundi. S to predstavo je Alvarez opozoril nase in si zagotovil nova povabila na velike boksarske dogodke. Leto dni kasneje, ko je po soglasni sodniški odločitvi ugnal Britanca Matthewa Hattona, se je pri dvajsetih letih že veselil prvega naslova svetovnega prvaka. Sledile so pomembne zmage proti Cintronu, Lopezu, ostarelemu Mosleyju in v tesen obračun proti Austinu Troutu, kjer pa je suverena odločitev sodnikov za Canela dvignila kar nekaj obrvi. Toda prav ta zmaga je Alvarezu omogočila, da se je lahko pomeril z najboljšim boksarjem zadnjega desetletja, Floydom Mayweatherjem. V dvoboju, ki je sledil je neizkušeni Alvarez izbral povsem napačno strategijo in poskušal Mayweatherja nadvladati na razdalji. Rezultat je bila rutinska zmaga še neporaženega ameriškega boksarja. Canelo se je vrnil z nokavtoma proti Angulu in Kirklandu, medtem ko mu je tehnično dovršeni Zavčev znanec Erislandy Lara povzročil hude preglavice in del javnosti je znova negodoval zaradi sumljive sodniške odločitve v korist Canela. 

Izmed 51 nasprotnikov, je le velikemu boksarskemu čarovniku Floydu Mayweatherju uspelo ugnati rdečelasega bojevnika iz Guadalajare.
Izmed 51 nasprotnikov, je le velikemu boksarskemu čarovniku Floydu Mayweatherju uspelo ugnati rdečelasega bojevnika iz Guadalajare. FOTO: AP
Kraljevič Canelo

Po Mayweatherjevi upokojitvi leta 2015, je bil boksarski svet mnenja, da je Alvarez tisti, ki bo zasedel položaj številke ena, tako po uspešnosti kot popularnosti. Konec leta je sledil veliki obračun tradicionalnega mehiško-portoriškega rivalstva med Canelom Alvarezom in Miguelom Cottom za naslov v srednji kategoriji (kljub temu, da je Genadij Golovkin takrat že kontroliral večino pasov, je bil Cotto tisti, ki je premagal splošno priznanega prvaka srednje kategorije Sergia Martineza). V dvoboju je do izraza prišla Alvarezova mladost, moč in hitrost, in čeprav je bil odpor izkušenega Cotta izjemen, je sodniška odločitev tudi tokrat pripadla mlademu Mehičanu. Po zmagi je javnost zahtevala boj, ki bo določil resničnega prvaka srednje kategorije. Alvarez je napovedal spopad z drugim pretendentom za prestol, Kazahstancem Genadijem Golovkinom, toda vse skupaj je za dve leti padlo v vodo.

Genadij Golovkin in Saul Canelo Alvarez sta takoj po Alvarezovi zmagi nad Chavezom napovedala svoj težko pričakovani obračun.
Genadij Golovkin in Saul Canelo Alvarez sta takoj po Alvarezovi zmagi nad Chavezom napovedala svoj težko pričakovani obračun. FOTO: AP

Igra prestolov in končni spopad

Ker do odločilnega spopada ni prišlo – Canelov menedžer Oscar De la Hoya je trdil, da njegov varovanec še ni zrasel v pravega srednjekategornika – je Alvarez moral sprejeti druge dvoboje. V prihajajočih obračunih ni imel težav. Zabeležil je brutalen nokavt proti nekdanjemu prvaku lahke kategorije Amirju Khanu, osvojil naslov v polsrednji kategoriji proti Liamu Smithu in premagal nezainteresiranega Julija Cezarja Chaveza mlajšega. Žvižgi v dvorani, ki so sledili slabi predstavi Chaveza, pa so se po dvoboju spremenili v navdušene vzklike olajšanega občinstva, ko je Canelo v ringu naznanil, da je prišel čas za veliki obračun. Vrata v avditorij so se odprla in v ring je zakorakal nihče drug kot Genadij Genadijevič Golovkin "trojni G". Borca sta si končno stala iz oči v oči in ko je Kazahstanec mlajšemu rivalu zaželel srečno pred njunim spopadom, je vidno vznemirjeni in razboriti Canelo odgovoril: "Sreča je za povprečneže, prijatelj moj!"

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blaz5ek
12. 09. 2017 22.22
+2
dober match komaj čakam... upam na dober boks, ampak vseeno bi mi bilo ljubše da zmaga GGG ;)
attack
10. 09. 2017 15.32
+2
dober prispevk nekaj ste se profesionalizirali pop ovci:):)