Borilni športi

VIDEO: Joshua prekinil niz nokavtov, a postal nesporni kralj težke kategorije

Cardiff, 31. 03. 2018 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ž.L./ N.A.
Komentarji
37

Na stadionu Millennium v Cardiffu sta se za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji po različicah WBA, WBO, IBF in IBO pomerila Anthony Joshua in Joseph Parker. Borba za nespornega vladarja težke kategorijeje po sodniški odločitvi pripadla Britancu, ki sicer v ringu ni prikazal svojega značilnega sloga.

Posnetek borbe med Joshuo in Parkerjem si lahko skupaj z ostalimi boksarskimi dvoboji ogledate na VOYO.

Skoraj 80.000 ljubiteljev boksa je napolnilo stadion Millennium v Cardiffu, kjer sta v ring stopila Anthony Joshua in Joseph Parker in se udarila za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji po verzijah WBA, WBO, IBF ter IBO. 

Novozelandec pred tako številčnim občinstvom še ni boksal, kljub temu pa se je v ring podal z veliko mero samozavesti. Svetovni prvak po verziji WBO, se je želel povzpeti na piedistal težke kategorije in si priboriti še vse tri pasove v lasti britanskega boksarskega zvezdnika Joshue. Oba borca pred tem še nista izkusila poraza, Parker je dotlej namreč dobil vseh 24 borb, od tega 18 z nokavtom, Joshua pa se lahko pohvali z 20 zmagami. 

Pesti sta v Cardiffu merila Anthony Joshua in Joseph Parker.
Pesti sta v Cardiffu merila Anthony Joshua in Joseph Parker. FOTO: AP

V cardifski dvorani je napetost naraščala, množica pa je še pred velikim bojem izražala glasno podporo britanskemu ljubljencu občinstva. Vrhunec so napovedali zvoki slavne 'himne' Sweet Caroline, na deset tisoče grl pa je na vse grlo pelo priljubljen napev. Kot prvi je v ring ob bojnem plesu novozelandskih domorodcev imenovanem haka vstopil Parker. Za njim pa je ob šovu ognjemetov vstopil še Joshua. 

V prvi rundi sta se borca še nekoliko okušala teren, Joshua pa je le uspel sprožiti nekaj močnih udarcev v telo Parkerja. Slednji pa se je le nasmehnil, s svojo hitrostjo pa Britancu povzročil nemalo težav. Otočan je tudi v nadaljevanju previdno zasledoval nasprotnika in mu pariral ter stopnjeval pritisk na Novozelandca. V tretji rundi je postal še bolj agresiven, najbolj nevarni so bili Britančevi bližnji spopadi, kjer je sprožil kopico močnih udarcev.

Prihod boksarskega zvezdnika z Otoka.
Prihod boksarskega zvezdnika z Otoka. FOTO: AP
Parker je skušal odgovoriti z direktom, vendar je bil Joshua pripravljen in ostal miren. Ohranil je mirno kri in nasprotniku oteževal borbo z močnimi udarci. Peto rundo je začel z nevarnim petim krošejem, Parker pa se je obupano zagnal v Britanca, ki ga je le s težavo zaustavil. Šesta runda se je pričela bliskovito, Parker pa je nekontrolirano delil težke udarce in Joshua se je po aperkatu znašel v težavah. V sedmi rundi je Britanec spet prevzel nadzor v ringu, v naslednji pa je prav britanski boksar v silovitem napadu ogrozil Novozelandca. V deseti je Joshua Parkerja presenetil z direktom, vendar se 26-letnik le ni dal, kljub poškodbi nad levim očesom, ki mu jo je zadal nasprotnik. 

Dvanajsta runda ni ponudila z nič kaj bolj napadalnim obračunom kot pretekle. V izteku je Joshua sprožil nekaj nevarnih udarcev proti Parkerju, vendar je utrujenost terjala svoj davek. O zmagovalcu je tako odločala sodniška odločitev, 21. karierne zmage pa se je tako razveselil Britanec.

Joshua je po zmagi zbirki treh pasov dodal še četrtega.
Joshua je po zmagi zbirki treh pasov dodal še četrtega. FOTO: AP

 Sodniške odločitve in nokavt v peti borbi

Uvodni obračun je v tretji rundi pripadel Joeju Cordini. Slednji si je ob zmagi nad Hakimom Benom Alijem priboril mednarodni naslov v lahki kategoriji po verziji WBA. 

V  drugi borbi sta se za mednarodni naslov v velterski kategoriji po verziji WBA pomerila vzhajajoča zvezda britanskega boksa Josh Kelly in izkušeni maček Carlos Molina. Britanec je v borbi prišel do številnih čistih udarcev in dominiral v ringu, za kar si je po sodniški odločitvi ob koncu desete runde prislužil tudi zmago. 

Potem ko sta v prvih rundah Anthony Crolla in Edson Ramirez preizkušala nasprotnika se je tempo tekme lahke kategorije v šesti rundi nekoliko razživel. Mehičan je bil v ringu bolj samozavesten od Britanca, z močnimi udarci pa se je odzval tudi Crolla. Slednji je v zadnjih rundah le prevzel vajeti v svoje roke in si prislužil zmago po sodniški odločitvi.

V četrti borbi za prvaka bantamske kategorije po verziji WBA sta se udarila Yonfrez Parejo in Ryan Burnett, slednji pa je kmalu po začetku pričel narekovati ritem v ringu. Kljub poškodbi roke je uspešno pripeljal borbo do konca in se veselil naslova prvaka. 

Gledalci so v peti borbi lahko spremljali obračun med Alexandrom Povetkinom in Davidom Priceom za naslov medcelinskega in mednarodnega prvaka v težki kategoriji po verzijah WBA in WBO. Napeti obračun med je v tretji rundo postregel s prvim nokdavnom večera, na tleh se je znašel Britanec, ki pa se je že v naslednjem udarcu maščeval in na tla spravil Rusa. Ta pa je v peti rundi povsem pomedel priljubljenega domačina, ki je povsem nemočen obležal na tleh. Za to je delno kriva tudi napaka sodnika, ki se je prepočasi odzval po prvem udarcu ruskega boksarja. 

Posnetek osrednje borbe gala boksarskega večera v Cardiffu Joshua vs Parker in ostale dvoboje si lahko ogledate na VOYO.

Spored borb:
Za mednarodni naslov v lahki kategoriji po verziji WBA:
Joe Cordina vs. Hakim Ben Ali 

Za mednarodni naslov v velterski kategoriji po verziji WBA:
Josh Kelly vs. Carlos Molina: zmaga po sodniški odločitvi

Borba v lahki kategoriji:
Anthony Crolla vs. Edson Ramirez: zmaga po sodniški odločitvi

Za prvaka bantamske kategorije po verziji WBA:
Ryan Burnett vs. Yonfrez Parejo: zmaga po sodniški odločitvi

Za naslov medcelinskega in mednarodnega prvaka v težki kategoriji po verzijah WBA in WBO:
Alexander Povetkin vs. David Price: zmaga po nokavtu

Za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji po verzijah WBA, WBO, IBF in IBO:
Anthony Joshua vs. Joseph Parker: po soglasni sodniški odločitvi

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jebalvisvoju
02. 04. 2018 19.36
+1
ze vidim da ga mediji tako napihujejo itd. zdaj bo ta moral spet serijsko zmagovat in nekaj naslednjih bo premagal itd ..imam obcutek da je to vse vnaprej doloceno... premagal je tega Parkerja v kar nisem dvomil.. ker nekdo ki je premagal Klicka nemore kar zgubit od nekega Parkerja..Sicer pa 12 rund pove vse... samo gledanost in soldi.. kaki boks neki to ne na zadnjem mestu..
ehjaehja
02. 04. 2018 17.57
+3
Pa saj tudi kličko mu je dal dobro zaušnico tudi če je pol zgubil to je bol samo dokaz da bi ga kličko v mlajših letih odpihnil:)
CrushLow
01. 04. 2018 21.29
+6
katastrofa ... tole je blo muka gledat 12 rund ce je to se box pol pa tut qr.ac vse skup .... Alexander Povetkin vs David Price je bil pravi fight ... !!!
Petarda10
01. 04. 2018 19.47
-2
Joshua zverinaaa
NDH
01. 04. 2018 12.47
+4
sparing... krs od boksa
Achilleus
01. 04. 2018 10.10
+9
Ja, veliko napisanega je bilo čez Kličkov način boksanja. Anthony naj bi stvari postavil v red in naredil ta šport bolj atraktiven. Moje mnenje je, da je Kličko lepše boksal. Tudi se omenja, da naj bi bil Anthony v prihodnjih letih nepremagljiv in mu pripisujejo dolgo vladavino. Osebno meni se ne zdi nič posebnega. Počasi se giba in deluje togo...nefleksibilno. Je premagljiv, če bo dobil pravi človek priložnost. Toda ČE..............
ondskan
01. 04. 2018 09.50
+4
Vidim, da se doba Klitschk nadaljujej....pa kdo bo gledal to.
janezdollar
01. 04. 2018 09.36
+13
Današnji boksarji so baletke v primerjavi s starimi asi...
Našvasan_zob
01. 04. 2018 09.29
+7
A to,da za voyo kasirate 7eur / mesec je 1 april? :)))))))
Našvasan_zob
01. 04. 2018 09.23
+8
Na kolk steroidih je ta Joshua...
haaaahahahaha
01. 04. 2018 08.45
+11
kva je s tem kretenskim forumom kar kol napišem "Komentar vsebuje nedovoljene besede"
haaaahahahaha
01. 04. 2018 08.41
+0
Deontay Wilder bo polomu tega galofaks napihnjenca
poply
01. 04. 2018 08.40
-1
Dvoboj ni biu nic posebnega parker me je prsenetil joshua njemu se vidi da se ze po 4 rundi ze zmatra za njega je deontay wilder ta bi ga nametau u treh stirih rundah.
CR7bognogometa
01. 04. 2018 08.25
+7
Ta napihnjenec Joshua ni pokazal nič od nič....in ta bi naj bil nek šampion...jojoj.... Mike Tayson v svojih najboljših letih, bi ga pospravil v treh rundah..
Ata_Smrk
01. 04. 2018 08.14
-2
novi Kličko. 😊
Damijan Vov?ko
01. 04. 2018 07.59
+12
U glavnem sem gledu prek voyota tam nekje do druge pol je pa tko zaštekal use skup in nisem sploh mogu več pridit notr....res kapo dol kaj bi brez voyota komaj čakam da bo spet kakšen dvoboj da pogledam preko voyota kake dve rundi dvoboja več tko nebo šlo :D
CR7bognogometa
01. 04. 2018 08.19
+4
Damijan Vov?ko
01. 04. 2018 11.19
+1
Ja sem si pol zjutri vrgu dol posnetek in more rečt da hvala bogu da je use skp zaštekal,ker je bil dvoboj res ziv dolgcajt,kje so časi ko je biu še Mike Tyson,Evander Holyfield,Lennox Lewis,Muhammad Ali pa še bi se dalo naštevat. No mogoče bo pa naslednji dvoboj boljši ampak nevem zakaj močno dvomim :)
carradine
31. 03. 2018 22.47
+7
Prenos na RTL Hrvaška.
bogdajmir
31. 03. 2018 19.32
+3
bo prenos kje na tv, ali se moramo spet zanašati na reddit (kot ponavadi, ko igra Dragič)
crni veter
31. 03. 2018 17.02
+13
a ve kdo kje bo prenos na Tv... mogoče kakem nemškem programu, ker rtla hrvaškega nimam :S
ginem
31. 03. 2018 20.26
-3
selecao
31. 03. 2018 16.49
+2
Upam, da je eden izmed tistih All black-ov, potem bo zanimivo.