Borilni športi

Genadij Golovkin: Nad Las Vegas prihaja kazaška nevihta

Ljubljana, 13. 09. 2017 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
5

Športno-političnih spletk je konec, zmede z »abecednimi« organizacijami prav tako. V nedeljo zjutraj po srednjeevropskem času bo boks dobil kralja srednje kategorije. S tem pa prihaja trenutek resnice za Genadija Golovkina. 

35-letni Genadij Genadijevič Golovkin, otrok ruskega rudarja in korejske asistentke v kemičnem laboratoriju,  prihaja iz pozabljenega kazahstanskega mesta Karaganda. Kot otrok postsocializma je odraščal na razpadajočih ulicah mesta, kjer se je ob spodbudi starejših bratov Vadima in Sergeja udeleževal pretepov z odraslimi. "Brata sta me vprašala, ali se bojim, in ko sem odgovoril z "ne", je sledil pretep. Vsak dan nov nasprotnik," o otroštvu govori Genadij. Njegovo pripovedovanje se ustavi, ko ga vprašajo po starejših bratih. Oba sta umrla v vojski, vzrok smrti pa ni znan. Genadij in njegov brat dvojček Max sta frustracije prenesla v boksarski klub Maikuduk v domačem mestu, kjer sta pričela spoznavati veščino. Kmalu je bilo jasno, da sta iz drugačnega testa, saj sta začela nizati zmage v amaterski konkurenci. 

Genadij Golovkin
Genadij Golovkin FOTO: AP
Zgodba o boljšem bratu

Večina njunih znancev pripoveduje, da je Max sprva kazal več talenta od Genadija, česar ne zanika tudi aktualni prvak srednje kategorije. Ko se je bilo potrebno odločiti, kateri od bratov bo odšel na olimpijske igre leta 2004, sta vmes posegla starša in odločila, da ima prednost starejši dvojček. Tistega dne se je končala boksarska kariera Maxa Golovkina. Max se odločitvi staršev nikoli ni uprl in vse do današnjega dne je ostal najbolj zvest podpornik in oproda nekaj minut starejšega brata. Genadij je na igrah osvojil srebro, z vseh ostalih velikih tekmovanj je prišel z zlatom okoli vratu.  Amatersko kariero je končal leta 2005 z zmagami nad bodočimi profesionalnimi prvaki Andreom Dirrelom, Lucianom Butejem in Andyjem Leejem ter neverjetno statistiko: 345 zmag in samo 5 porazov. Tako med amaterji kot kasneje med profesionalci, Golovkin ni okusil tal.

Nemška blokada in kasnejši preboj

Kot večina borcev iz nekdanjega sovjetskega bloka, je tudi Golovkin profesionalno kariero začel na nemških tleh. Do začetka leta 2010 je nanizal 18 zmag, kar 15 z nokavtom. Ker so nemški menedžerji Genadija imeli v drugem planu in mu niso dali možnosti za boj proti takratnemu svetovnemu prvaku Felixu Sturmu, je Golovkin sklenil pobrati šila in kopita ter oditi čez lužo. Tam je podpisal za K2 promocijo in spoznal priznanega mehiškega trenerja Abela Sancheza. Tako je nastal stilski hibrid med rusko šolo tehnične discipline in mehiško šolo agresivnega boksa. Prav zaradi stila borbe je Golovkin, ki spominja na Julija Cezarja Chaveza st., močno priljubljen med Mehičani. S pristankom na ameriških tleh pa se je začela rušilni niz, v katerem je Golovkin nanizal 23 zaporednih nokavtov. 

Genadij Golovkin
Genadij Golovkin FOTO: AP

Kategorijo zajame strah

Ko so pod udarci s silo 979 kilogramov – kar je povprečna moč težkokategornikov – začeli padati Proksa, Rosado, Macklin, Stevens, Geale, Rubio, Murray in Geale, so ostale figure na zemljevidu srednje kategorije začele pogledovati drugam. Najprej dvoboja ni sprejel zakoniti kralj srednje kategorije Martinez, ki je raje izgubil proti Cottu, ki je raje izgubil proti Canelu in ki je raje leta 2016 odvrgel WBC pas. V vmesnem času je Golovkin, poleg predanega WBC naslova, pobral še pasove v organizacijah WBA, IBF in IBO. Ko je povsem klinično "razstavil" nevarnega Davida Lemieuxa in povsem potolkel Monroea in Wadea, je javnost želela videti samo eno. Obračun Golovkin - Canelo. Toda vmes je znova posegla politika in pristopical je Daniel Jacobs. Mož, ki je premagal kostnega raka, se ni bal Golovkina in prvič po letu 2008 so se po dvoboju Golovkina brali sodniški lističi. Odločitev je bila tesna, a je Genadij vseeno storil dovolj (v 4. rundi je zrušil Jacobsa, ki se je pogumno pobral) za zmago po soglasni sodniški odločitvi. Kot pravi sam, ga je ta težak dvoboj zelo dobro pripravil za največji obračun kariere, ki ga čaka konec tedna. Trojni G je odločen in visoko motiviran. "Jaz nisem Chavez mlajši in Canelo ni Jacobs. V mojih dvobojih ni preživelih," je nekaj dni pred velikim spektaklom in zgodovinskim obračunom v Las  Vegasu povedal zunaj ringa vedno nasmejani Kazahstanec. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
16. 09. 2017 11.18
+2
Končno en lep komentar, z veliko podatki !!!
kameltrajbar
15. 09. 2017 15.36
+1
...bog vojne...GGG....:)
attack
14. 09. 2017 11.29
+3
Odličen prispevek!
_guest
14. 09. 2017 14.58
poper00
15. 09. 2017 15.37