Borilni športi

Golovkin in Canelo na pragu boksarske zgodovine

Ljubljana, 31. 08. 2017 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

Sedaj, ko je megalomanski cirkus Mayweather-McGregor zapustil mesto, bodo na svoj račun končno prišli pravi ljubitelji boksa. V noči iz 16. na 17. septembra bo na sporedu dolgo pričakovani veliki obračun za oblast v srednji kategoriji med Saulom "Canelom" Alvarezom in Genadijem Golovkinom.

Javnost nestrpno pričakuje veliki obračun, ki se bo odvil v razprodani T-mobile areni v Las Vegasu.
Javnost nestrpno pričakuje veliki obračun, ki se bo odvil v razprodani T-mobile areni v Las Vegasu. FOTO: AP

O rivalstvu dveh skromnih fantov iz Mehike in Kazakstana, ki sta zrasla iz revščine in osvojila svet, se je začelo intenzivneje govoriti konec leta 2015, ko je še vedno neporaženi Genadij Golovkin suvereno in brutalno opravil z nevarnim izzivalcem Davidom Lemieuxom, Canelo Alvarez pa je v dvoboju za nasledstvo srednje kategorije po točkah premagal Miguela Cotta. Tako smo na eni strani imeli Golovkina, ki je v rokah držal tri pasove (WBA, IBF in IBO) in Alvareza, ki je proti Cottu osvojil WBC in Ring pas. Prav slednji je najbolj prestižen boksarski pas, saj se v širokem loku ogiba politiziranju boksarskih organizacij in prvaka določa po sistemu nasledstva, kar pomeni, da svetovni prvak lahko postaneš le, če v ringu uženeš predhodno univerzalno priznanega prvaka. Ker je bil Golovkin tudi prvi izzivalec na lestvici WBC, bi mu moral Canelo ponuditi dvoboj za združitev vseh naslovov, vendar se je vsej skupaj grdo zapletlo.

Sramota ali čakanje na pravi trenutek?
V nepričakovanem razpletu in na ogorčenje ponosnih Mehičanov, je Saul Canelo Alvarez Kazahstancu predal WBC pas brez boja. Nanj in njegovega menedžerja Oscarja De La Hoyo se je usul plaz kritik. Očitali so jima, da sta osramotila dolgo mehiško boksarsko tradicijo ter da trepetata pred "Kazaško nevihto". Genadij Golovkin je namreč vknjižil 9 let dolgo neprekinjeno serijo zmag s 23 zaporednimi nokavti. Roko na srce gre večji del krivde pripisati Canelovemu menedžerju De La Hoyi, ki je ves čas imel svojo računico. Nekdanji boksar se je namreč zavedal, da je čas na strani njegovega varovanca, medtem ko se Golovkin, pri 35 letih, bliža zenitu kariere. Podobno kot v primeru Floyda Mayweatherja in Mannyja Pacquiaa, je boksarska javnost na eni točki že obupala nad velikim dvobojem. Prvaka sta odšla svojo pot. Canelo je ugnal Amrija Khana, Smitha in mlajšega Chaveza, Golovkin pa Wadea, Kella Brooka in, v tesnem dvoboju, Jacobsa, ki je prekinil Kazahstančev niz zmag z nokavti. Po težavah, ki jih je Golovkin imel z Brookom in še posebej Danielom Jacobsom, je De La Hoya ocenil, da je čas za spopad idealen. Canelova krivulja se približuje vrhuncu, medtem ko Golovkinova, vsaj na videz, počasi drsi navzdol.  Vseeno pa stavnice še vedno dajejo prednost "trojnemu G-ju", medtem ko so boksarski strokovnjaki razdeljeni na pol. Bodo Golovkinova rušilna moč, neutruden napad in jeklena brada preveč za silovitega, izmuzljivega in lačnega Canela? Ali pa bo Mehičan, ki je klonil le proti velikemu Mayweatherju, izkoristil svojo mladost, vzpenjajočo formo in ring inteligenco?

Lansko leto maja je Saul "Canelo" Alvarez uspaval Britanca Amirja Khana. Doslej je v 51 dvobojih, vknjižil 49 zmag, 1 neodločen izid in poraz proti Mayweatherju.
Lansko leto maja je Saul "Canelo" Alvarez uspaval Britanca Amirja Khana. Doslej je v 51 dvobojih, vknjižil 49 zmag, 1 neodločen izid in poraz proti Mayweatherju. FOTO: AP

Vse je na kocki. Kdo bo odšel v zgodovino?
Pomena dvoboja se zavedata oba boksarja, še posebej visokomotivirani 27-letni Alvarez, ki je dejal, da v tem dvoboju "vse na kocki", poraženec ostal pozabljen, zmagovalec pa se bo postavil ob bok legendam. Srednja kategorija je v preteklosti postregla z nekaterimi spektakularnimi dvoboji, ki še danes navdihujejo mlade boksarje in občinstvo te plemenite veščine. Spomnimo samo na krvavo vojno v sklepnem obračunu med najboljšim boksarjem vseh časov Sugar Rayom Robinsonom in "Razjarjenim bikom" Jakeom La Motto leta 1951. Prav tako je v analih ostala zapisana surova trilogija med Rockyem Grazianom in Tonyem Zaleom V 40-ih letih prejšnjega stoletja. V modernem času je potrebno izpostaviti predvsem dva obračuna. Leta 1985 je Las Vegas zadrževal dih slabih 9 minut, ko sta Thomas Hearns in Marvin Hagler v dvoboju za primat v srednji kategoriji priredila tri runde dolgo nevihto, po kateri je slavil legendarni Hagler. Prva runda tega dvoboja je bila večkrat izglasovana za najboljšo boksarsko rundo vseh časov. Zadnji masivni dvoboj pa se je zgodil pred 13 leti, ko sta se spopadla Canelov menedžer Oscar De La Hoya in njegov sedanji poslovni partner Bernard Hopkins. Z nokavtom v deveti rundi je takrat slavil Hopkins. Pozabiti tudi ne gre leta 2001 in še ene mojstrovine Bernarda Hopkinsa, ki je v 12. rundi razbil mit do takrat nepremaganega portoriškega junaka Felixa Trinidada. Prav rekord dvajsetih uspešnih obramb naslova v srednji kategoriji, ki ga je v 10-letni vladavini postavil Hopkins, je v vse večji nevarnosti. Golovkin bi jih v primeru zmage nanizal že 18.

Genadij Golovkin je nanizal 17 obramb naslovov prvaka v srednji kategoriji. V bogati beri pasov pogreša le prestižni Ring pas, ki je trenutno v lasti Alvareza.
Genadij Golovkin je nanizal 17 obramb naslovov prvaka v srednji kategoriji. V bogati beri pasov pogreša le prestižni Ring pas, ki je trenutno v lasti Alvareza. FOTO: AP

Oscar De La Hoya je pred dvobojem dejal, da gre za največji boksarski dvoboj letos, čemur bi se s poslovnega vidika seveda dalo protiviti, a v športnem smislu, menedžerjeve besede držijo kot pribite. Mehika in Kazahstan sta mobilizirana in čakata na orjaški spopad v ameriški puščavi. Po dobičkonosni prejšnji soboti pa se tudi ameriška javnost obrača v smeri pravega obračuna. Borca sta slabe tri tedne pred dvobojem na vrhuncu priprav in, glede na videno na javnih treningih, v vrhunski formi. Vstopnice za veliki spopad v T-mobile areni so že zdavnaj razprodane. Canelo naj bi neglede na rezultat v žep pospravil 25 milijonov dolarjev, Golovkin pa 15 milijonov.

Titanski spopad 15. aprila 1985 med Thomasom Hearnsom (levo) in Marvinom Haglerjem (desno) je z velikimi črkami ostal zapisan na straneh boksarske zgodovine.
Titanski spopad 15. aprila 1985 med Thomasom Hearnsom (levo) in Marvinom Haglerjem (desno) je z velikimi črkami ostal zapisan na straneh boksarske zgodovine. FOTO: AP

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.