Borilni športi

Obračun Alija in Frazierja iz leta 1975 ste izbrali za naj boksarski obračun vseh časov

Ljubljana, 21. 09. 2018 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predstavili smo deset borb, ki so zaznamovale boksarsko in celo svetovno zgodovino. Izmed predlagane deseterice ste z glasovanjem izbrali, kateri je tisti ultimativni, najboljši boksarski obračun vseh časov. Ta čast je pripadla tretjemu dvoboju Muhammada Alija in Joeja Frazierja, leta 1975 v Manili.

Dvoboj Alija in Frazierja leta 1975 v Manili.
Dvoboj Alija in Frazierja leta 1975 v Manili. FOTO: AP
Anketa: Kateri je najboljši boksarski obračun vseh časov?
Anketa: Kateri je najboljši boksarski obračun vseh časov? FOTO:
Da je bil dvoboj med velikanoma boksa Muhammadom Alijem in Joejem Frazierjem izjemno tesen ni potrdila samo zgodovina, ampak ste potrdili tudi obiskovalci spletne strani 24ur.com. Njuna spopada v Madison Square Gardnu (1971) ter Manili (1975) sta bila po vašem mnenju skoraj popolnoma izenačena. Na koncu je s pičlimi petimi glasovi prednosti zmagal njun zaključni, tretji obračun v Manili, kjer sta borca zastavila svoj ponos, ugled in celo življenje ter ring zapustila povsem onemogla.

To je bil spopad, v katerem je odločitev Frazierjevega trenerja, da dvoboj zaradi slepote svojega borca zaustavi, za nekaj sekund prehitela predajo izčrpanega Alija. Grozovito, a osupljivo žrtvovanje dveh bojevnikov ste tako nagradili z izglasovanjem za najboljši boksarski dvoboj vseh časov.

Najprej Muhammad in Joe in potem dolgo nič. Med ostalimi boksarskimi klasikami pa so bili razlike zelo majhne. Rocky Marciano in Jersey Joe Walcott sta končala na tretjem, Evander Holyfield in Riddick Bowe na četrtem mestu, sledijo pa Gatti in Ward ter obračuni štirih kraljev (Leonard, Hagler, Hearns in Duran). Čeprav bo dogodke, ki so poleg boksa oblikovali tudi družbo, težko preseči, pa ne smemo pozabiti, da nam je mesec september postregel z izjemnima obračunoma med  Joshuo in Povetkinom ter Canelom in Golovkinom. Sploh slednje rivalstvo se bo morda čez leta uvrščalo med tista, ki so v prvih desetletjih 21. stoletja najbolj zaznamovala boksarski šport.

Tukaj pa je pregled vseh desetih izbranih obračunov:
Muhammad  Ali vs. Joe Frazier I, 8. marec 1971

Začetek velikega rivalstva, ki je tako Alija kot Frazierja naredil neločljiva in nesmrtna. To je bil prvi spopad dveh neporaženih prvakov v zgodovini boksa, ki ga je spremljalo previsoko pričakovanje, a sta ga borca z izjemno predstavo vseeno presegla. Dvoboj, ki je razklal svet in Ameriko, je dobil Joe Frazier in zasejal večno seme rivalstva. 

Arturo Gatti vs. Mickey Ward I, 18. maj 2002
Ne Gatti ne Ward v trenutku spopada nista bila svetovna prvaka, toda, kar sta prikazala v ringu je bilo več kot noro. Odgovor na vprašanje, kako se lahko dobra prijatelja, ki se tako spoštujeta, v ringu spopadeta na življenje in smrt, bo za nekatere ljudi ostal večna uganka. Šlo je za tako izjemen obračun, da je večina pozabila končni rezultat in hotela še. Boks je tako dobil še eno vrhunsko trilogijo.

Julio Cesar Chavez vs. Meldrick Taylor, 17. marec 1990
Če bi ta dvoboj opisali z eno besedo, bi mu verjetno rekli tragedija. Trčila sta mladost in izkušenost ter moč in hitrost. Na koncu je borec, ki se mu je nasmihala svetla prihodnost, v sklepnih trenutkih obračuna izgubil vse in zavedno ostal zlomljen, drugi pa je postal božanstvo v svoji domovini.

Sugar Ray Leonard vs. Roberto Duran I, 20. Junij 1980
Psihološko vojskovanje je eden od ključnih elementov zmage. V seriji medsebojnih obračunov sta to spoznala oba, toda tiste noči v kanadskem Montrealu, je osredotočenost izgubil eden največjih boksarjev vseh časov – Sugar Ray Leonard. Zahvaljujoč njegovi slabo preračunani predrznosti pa so gledalci dobili nekaj posebnega in nepozabnega.

Marvin Hagler vs. Thomas Hearns, 1 april 1985
Edini obračun, ki je v osmih minutah ponudil več kot velika večina dolgometražnih spopadov. V Las Vegasu sta Marvelous Marvin Hagler in Thomas »The Hitman« Hearns zagnala divji puščavski vihar in v mejdanu za naslov prvaka srednje kategorije odboksala verjetno najboljšo prvo rundo vseh časov.

Evander  Holyfield vs. Riddick Bowe I, 13. november 1992
Šlo je za prvo veliko rivalstvo v težki kategoriji po Aliju in Frazierju. Še več, njuni trije obračuni, se po dramatičnosti lahko primerjajo z najbolj proslavljeno trilogijo težke kategorije. Nižji in skoraj ducat kilogramov lažji Holyfield se je hrabro spopadel z velikanom in iz njega izvabil najboljše. Če prvak izgubi svoj naslov, potem naj ga izgubil kot ga je izgubil Holyfield v prvem obračunu z Boweom.

Aaron Pryor vs. Alexis Arguello, 12. november 1982
Zakaj moramo risati svet črno-belo in zakaj zares potrebujemo zlikovca in heroja, viteza in odpadnika?  Na ta večna vprašanja boks morda ne da odgovora, saj ne rešuje moralnih vprašanj, lahko pa namesto tega odgovori, kdo je bolj utrjen in kdo je boljši. Pryor in Arguello sta priredila enega najboljših obračunov vseh časov v nižjih kategorijah. Tehtnica je nihala zdaj v eno zdaj v drugo stran in na koncu je bila jeziček na njej sumljiva steklenica s čarobnim zvarkom.

Rocky Marciano vs. Jersey Joe Walcott, 23. september 1952
Boks je šport, ki ne dopušča nobenih napak in slabih strateških odločitev, hkrati pa omogoča nepopustljivim in delavnim, da z dovolj vztrajnosti in neizprosne volje, dosežejo svoje. Rocky Marciano je gladko izgubljal dvoboj proti defenzivnemu čarovniku Walcottu. Toda 13. runda, zaznamovana z enim samim udarcem, je dala enega najlepših nokavtov v zgodovini športa.

Sugar Ray Leonard vs. Thomas Hearns, 16. september 1981
Obstajajo dobri borci in obstajajo legende. Prilagajanje. Spreminjanje strategije v najbolj kritičnih trenutkih. To zmorejo samo trezne glave in največji šampioni. Velterska kategorija je imela dva prvaka, ki nista mogla mirno spati, dokler eden izmed pretendentov  na krono ne ostane poražen in je označen za uzurpatorja. V borbi popolnih preobratov pa je bilo na kocki veliko več kot le velterska krona. Šlo je za ponos mesta, domove, prihranke in življenja.

Muhammad Ali vs. Joe Frazier III, 1. Oktober 1975
Sklepni del izjemne trilogije je bil najbolj brutalen. Stara rivala v zenitu kariere sta se v Manili sprehodila po robu smrti. Dvoboj je visel v zraku do zadnje runde, ko se je odvil nenavaden splet okoliščin, v katerem je tombolo zadel onemogli zmagovalec, ki je sklenil odnehati, medtem ko je slepi poraženec prosil za nadaljevanje boja. Triler v Manili je tako tudi končno dejanje zlate boksarske ere.

Dvoboj Alija in Frazierja leta 1973.
Dvoboj Alija in Frazierja leta 1973. FOTO: AP
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

haaaahahahaha
25. 09. 2018 20.44
-1
Lennox Lewis vs Vitali Klitschko
štumbamfirer
22. 09. 2018 08.49
+23
Silvester Stallone vs. Dolf Lundgren ,ha ha ha
Silvester Ali62
21. 09. 2018 20.13
+7
joe louis-max schmelling.št.1
posrečen
21. 09. 2018 17.08
-10
Mijo Drvarić - Josip Ogizek 8:8:12
murate
21. 09. 2018 15.30
+14
najboljši dvoboj je bil surov ,energičen neustrašen napad kacina z časopisom v direktno v glavo ive hvalica.Da je kacin res neustrašen je pokazal z napadom na poln avtobus croatov
Mladi? Plasto
21. 09. 2018 15.24
-1
vsem ljubiteljem ,ki imajo želodec priporočam ogled gatti ward ... epsko .... videl mnogo dvobojev ... ampak trije dvoboji med njima , še posebej zadnji ..... v zadnjem dvoboju si gatti zlomi roko v 4 rundi , boksa do konca (10 rund ker so amaterji) in zmaga !!!!!
Kvagleas
21. 09. 2018 15.04
-12
Herba
21. 09. 2018 15.37
-2
mariomandzukic
21. 09. 2018 14.38
-9
Upam da bo nas Filip Hrgovic, cim prej dobil priliko da se sreca z Joshuo in da celemu svetu pokaže, zakaj ga mnogi smatrajo za najvecjega boksarskega talenta 21 stol
optimist11
21. 09. 2018 20.23
-3
Tebe pa res sovražijo. Tvoje razmišljanje je čisto vredu.
janimir
27. 09. 2018 07.53
giiinem
21. 09. 2018 14.23
+25
jaz proti mojmu bratu.Mat je upila kot cela dvorana
Rade 74
21. 09. 2018 14.10
+13
Ali vs Fraizer definitivno v Manili leta 1973,takoj za tem pa Tyson vs Spinks leta 86,čeprav je trajal le minuto in 27 sekund
Rade 74
21. 09. 2018 14.13
+13
Se opravičujem, imel sem v mislih dvoboj iz leta 1975 Trilla in Manila!