Borilni športi

Judoist Mihael Žgank do zgodovinske srebrne medalje na svetovnem prvenstvu

Budimpešta, 01. 09. 2017 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski judoist Mihael Žgank je na svetovnem prvenstvu v Budimpešti osvojil srebrno medaljo. V finalu je izgubil proti 21-letnemu Srbu Nemanji Majdovu. To je zgodovinska prva slovenska medalja moških predstavnikov na svetovnih prvenstvih. Žgank je Sloveniji priboril drugo medaljo v madžarski prestolnici, v četrtek je bila srebrna Tina Trstenjak.

"Nekateri pravijo, da moraš rezultat prespati, a jaz že zdaj čutim, da sem medaljist in občutek je fenomenalen. Res je, da sem se na to tekmo res pripravil. Pričakoval sem težak dan, saj sem bil po evropskem prvenstvu v Varšavi zelo razočaran. Rekel sem si, da bom vse vložil v to SP in na koncu se je izplačalo," je neposredno po dvoboju povedal novi slovenski športni junak.

Žgank je osvojil srebrno medaljo, kar je prva slovenska kolajna za moške na SP.
Žgank je osvojil srebrno medaljo, kar je prva slovenska kolajna za moške na SP. FOTO: Twitter

V polfinalu kategorije do 90 kilogramov je Žgank po 2:46 minute podaljška premagal aktualnega evropskega prvaka Srba Aleksandra Kukolja. V polfinalu je bil Žgank boljši tudi od Srba in bil že v rednem delu dvakrat blizu vazariju. Preživeti je moral tudi trenutek groze, ko je Kukolj pripravljal vzvod, a se je Celjan uspešno izvil, v nadaljevanju pa so Srbu pošle moči in v podaljšku je Žgank prišel do zaslužene točke.

Slovenski tekmovalec je v metropoli ob Donavi najprej ugnal Estonca Kena Kristofferja Kaljulaida. Naslednji nasprotnik 23-letnega Žganka je bil Gruzijec Beka Gviniašvili, nato je padel še drugi tretjeuvrščeni z EP v Varšavi Rus Husen Halmurzajev.

A na poti do polfinala je v četrtfinalu stal še branilec naslova in bronasti z zadnjih olimpijskih odločilni Korejec Donghan Gwak. Tudi ta je bil v borbi z Žgankom v podrejenem položaju in v zadnji minuti je Žgank dosegel še en vazari za polfinale ter si na stežaj odprl vrata do prve slovenske moške medalje na svetovnih prvenstvih v judu.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odkimasin
01. 09. 2017 18.31
+1
jjhhggff
01. 09. 2017 18.11
+4
Zanimiva fotografija. :)))