Borilni športi

Kozinova v Banjo Luko na pomembno preizkušnjo, ki bi ji lahko prinesla borbo s slovito Kristino Hammer

Ljubljana, 08. 12. 2017 20.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska poklicna boksarka Ema Kozin si je po naslovu svetovne prvakinje srednje kategorije po verziji WBU 15. oktobra priborila še naslova po verzijah WBC in WBF, zdaj je pred novim izzivom. Prihodnji petek jo v Banja Luki v okviru tekmovanja Spartan Fight Night čaka borba za naslov ameriške verzije Wiba, pomerila se bo z Madžarko Doro Tolar.

Če bo Ema Kozin v Banji Luki zmagala, se ji obeta borba za naslov proti Nemki Kristini Hammer.

Hkrati bo Kozinova, z 19 leti najbolj perspektivna slovenska boksarka, branila tudi svetovni naslov WBF, njena nasprotnica bo tri leta starejša Madžarka. Kozinova, ki ima vzdevek princesa (The Princess) je doslej v 11 poklicnih dvobojih na vseh zmagala, šestkrat s knock outom. "O nasprotnici ne vemo dosti, za sabo ima 45 amaterskih dvobojev, kaj drugega kot zmaga, me ne zanima. Vemo kaj pošiljamo v ogenj in česa je Ema sposobna. Gremo naprej, to je dobra iztočnica za drugo leto, kjer že prejemamo velike ponudbe iz ZDA. Zdaj, ali bo to Las Vegas ali kaj drugega, ne vemo, gremo pa počasi po stopničkah," je ob tem dejal trener Rudolf Pavlin, ki Kozinovo spremlja že ves ta čas, vse od njenega 12 leta, ko je prišla k njemu v telovadnico. Nazadnje je Kozinova v ljubljanski hali Tivoli ugnala Florence Muthoni iz Kenije, tokrat se bo pomerila z evropsko borko.

Ema Kozin je svetla prihodnost slovenskega boksa.
Ema Kozin je svetla prihodnost slovenskega boksa. FOTO: Damjan Žibert

"Gre za osvojitev naslova Wiba svetovne prvakinje. Sicer zelo malo vem o nasprotnici, a pripravljala sem se na vse mogoče sloge, vadila različne zvrsti 'sparinga', bomo videli, kako bo," je v ljubljanskih Fužinah dejala Kozinova. Ljubljančanka je na odprtem treningu za javnost prikazala tudi borbo s svojim sparing partnerjem, nekdanjim svetovnim prvakom v kikboksu Redžom Ljutićem. "V Ljubljani sem osvojila medcelinski naslov WBC in naslov svetovne prvakinje WBF, kar zdaj tudi branim. Domača tekma je bila zame zelo pomembna, zapomnila si jo bom za vse življenje, saj sem prvič boksala v Ljubljani. Videli so me moji domači navijači, prijatelji, to mi je bilo res super," je povedala študentka finančne matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko, ki je boks odkrila čisto po naključju.

Začela je z rokometom, našla se je v boksu
"Prej sem trenirala rokomet, ki pa mi v določeni fazi ni bil več všeč. Pogovarjala sem se z očetom, če bi poskusila s kakšnim borilnim športom in čisto slučajno odkrila boks. Je zelo plemenita borilna veščina in mi je zelo všeč," je povedala Kozinova, ki pa bo besedah trenerja ni klasični 'southpaw', torej levičarka.

Na jakostni lestvici je v svoji kategoriji do 72,6 kilograma trenutno peta boksarka in če bo v Banji Luki zmagala, se ji obeta borba za naslov proti Nemki Kristini Hammer. Gre za 27-letno vodilno boksarko te kategorije, ki ima v karieri 22 zmag, od tega 10 s knock outom, in je brez poraza.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.