Borilni športi

Lahko Bellew spiše pravljico in ustavi še Usika?

Manchester, 05. 11. 2018 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obračun Oleksandra Usika in Tonya Bellewa bo dal odgovor, kdo je najboljši svetovni boksar v kruzerski kategoriji (do 90,7 kg). Ukrajinec in Britanec se bosta udarila v sloviti Manchester Areni, tokrat pa bo v vlogi izzivalca nekdanji prvak Bellew, ki napoveduje, da bo to njegov zadnji dvoboj v karieri.

Oleksandr Usik z vsemi šampionskimi pasovi.
Oleksandr Usik z vsemi šampionskimi pasovi. FOTO: AP
Tony Bellew (30 zmag, 2 poraza, 1 neodločena borba) se je potem, ko je leta 2016 osvojil šampionski pas različice WBC v kruzerski kategoriji in ga nato še enkrat uspešno ubranil, za dve borbi preselil v težko kategorijo. Borec iz Liverpoola je dvakrat premagal Davida Hayea, zdaj pa se je odločil, da se vrne v svojo »naravno« kategorijo in sprejeme, morda celo najzahtevnejši, izziv v svoji karieri. V soboto se bo namreč za naslov svetovnega prvaka kruzerske kategorije po različicah WBA, WBO, WBC in IBF pomeril z odličnim Ukrajincem Oleksandrom Usikom. 31-letni levičar je nekdanji evropski, svetovni in olimpijski (London 2012) amaterski prvak, med profesionalci pa še ne pozna poraza. V 15 borbah je prav tolikokrat slavil, ob tem pa je dobil tudi turnir World Boxing Super Series osmih najboljših borcev kruzerske kategorije in s tem osvojil vse šampionske pasove. Bellew na omenjenem turnirju ni nastopil, zato je bil dvoboj, ki ga bomo videli v soboto, le vprašanje časa.

Usik je po mnenju stavnic in boksarskih strokovnjakov v tem dvoboju nedvomni favorit, a promotor Eddie Hearn meni, da lahko Bellew poskrbi za presenečenje in šokira boksarski svet. "Je 100-odstotno prepričan, da mu bo uspelo. Ustvaril si je sliko v glavi, lahko vidi cilj, lahko ga čuti. Enostavno verjame, da mu bo uspelo in mislim, da je to pot do uspeha. Ključno je, da verjameš vase. Ne bo lahko, čaka nas epska borba. Če mu uspe, menim, da bo to največja zmaga kateregakoli britanskega borca v zgodovini boksa. To je ulitimativna borba za njegovo zapuščino. Borba, ki bo zaznamovala njegovo kariero in mislim, da ga je to najbolj vzpodbudilo. Kakšen čas bi to bil za upokojitev! Da premaga Usika in na koncu reče, da je zaključil s kariero. Da se poslovi s takšno zmago," je za Sky Sports svoje občutke pred borbo strnil trenutno verjetno najvplivnejši promotor v svetu boksa.

Tony Bellew verjame, da lahko preseneti favoriziranega Ukrajinca.
Tony Bellew verjame, da lahko preseneti favoriziranega Ukrajinca. FOTO: AP

Eden izmed tistih, ki bodo obračun še kako podrobno spremljali je tudi Anthony Joshua. Svetovni prvak težke kategorije je Bellewev rojak, a še kako pozoren bo tudi na Usika. Mnogi namreč menijo, da se bo Ukrajinec že v kratkem preselil v kraljevsko kategorijo in poskušal izzvati še nepremaganega šampiona. "Z vidika gledalca bo borba zelo zanimiva, saj zares rad navijam za Bellewa. Želim si, da bi zmagal, zato bom navijal zanj. A po drugi strani je Usik popoln boksar, zato upam, da Bellew trenira svoje protiudarce, saj je to način, na katerega ga lahko nokavtira. Videli smo, da lahko Bellew dobro zadane s protiudarci, ima nevaren levi kroše. Če mu bo uspelo zadeti ta udarec, potem se lahko dobro odreže," je Bellewa pohvalil Joshua, ki pa hkrati priznava, da bo Usika težko ugnati: "Če sem pošten, je Usik favorit. Je nepremagan in to mu je uspelo v kruzerski kategoriji. Je nesporen favorit. V boksu je tako, da od srednje kategorije naprej, lahko že en udarec odloči. En udarec lahko spremeni celotno borbo in kot sem že povedal, ima Bellew ta udarec v svojem arzenalu. Vsi vemo, da je tega sposoben, tudi zato je ta borba tako zanimiva."

Težko pričakovani obračun med Tonyjem Bellewom in Aleksandrom Usikom si boste lahko v soboto zvečer ogledali na VOYO!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.