Borilni športi

Metka Lobnik na VN Portugalske do rezultata kariere

Odivelas, 28. 01. 2024 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska judoistka Metka Lobnik je na veliki nagradi Portugalske osvojila drugo mesto in tako dosegla svoj največji uspeh v članski karieri. 22-letnica je ob tem osvojila tudi lepo število pomembnih kvalifikacijskih točk za letošnje olimpijske igre v Parizu.

Metka Lobnik, ki se lahko pohvali z naslovom evropske mladinske prvakinje iz leta 2020, je za uvrstitev v finale v Odivelasu premagala štiri tekmice.

V prvem krogu je s končnim prijemom premagala domačinko Fabio Conceicao, v drugem krogu pa je na enak način ugnala še Ciprčanko Zanet Michaelidou. V četrtfinalu je dobre pol minute pred koncem uspešno vrgla Britanko Emmo Reid in se uvrstila v polfinale, kjer se je srečala s Hrvatico Karlo Prodan. Judoistki mariborskega Apolona je pol minute pred koncem uspel met s tehniko sode tsurikomi goshi, nasprotnico pa je nato za uvrstitev v svoj prvi finale velike nagrade v karieri še prijela in zadržala v končnem prijemu. 

Metka Lobnik med borbo s Karlo Prodan
Metka Lobnik med borbo s Karlo Prodan FOTO: IJF - Tamara Kulumbegashvili

V velikem finalu se je mlada Štajerka nato pomerila z dobro poznano Nemko Anno-Monto Olek, s katero se je nazadnje pomerila v finalu odprtega prvenstva Oceanije leta 2022 in izgubila. Po dobri minuti borbe je Lobnikova poskusila s telesnim metom vreči Nemko, a se je slednja metu izmaknila in Slovenko prijela v končni prijem, ki ga je zadržala 20 sekund, kar zadošča za zmago.

Metka Lobnik v finalu z Anno-Monto Olek
Metka Lobnik v finalu z Anno-Monto Olek FOTO: IJF - Tamara Kulumbegashvili

Za Metko je to po dveh petih in dveh sedmih mestih sploh prva medalja na velikih nagradah, ki ji bo prinesla pomembnih 490 kvalifikacijskih točk za olimpijske igre v Parizu. 22-letnica se je pred nastopom v Odivelasu na svetovni jakostni lestvici svoje kategorije nahajala na 21. mestu.

"S tem uvodom v sezono sem seveda zadovoljna, lahko pa bi bilo še boljše. Skušala sem dobiti tudi finale. Tekmica je zelo dobra, zato sem morala tvegati in ni se izšlo. Izvajala sem met, kontrola je bila nekaj slabša, nasprotnica je reagirala, padla name in izvedla končni napad," je razplet za STA pokomentirala tekmovalka iz Orehove vasi.

"Dve zmagi v parterju, dve z metom. Vse tehnike so bile lepe in končno potrjujem, kar smo delali na treningih," je po uspehu kariere še povedala študentka Pedagoške fakultete v Mariboru, ki si je za cilj postavila nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

"Z današnjim uspehom sem v res dobrem položaju, seveda pa nekaj dobrih rezultatov še potrebujem. Cilj seveda so igre in da tudi tam pokažem, da to ni naključje," je še povedala tekmovalka, ki doma že ima olimpijsko kolajno, a z mladinskih iger 2018 v Buenos Airesu.

Metka Lobnik s srebrno medaljo na VN Portugalske
Metka Lobnik s srebrno medaljo na VN Portugalske FOTO: IJF - Tamara Kulumbegashvili

Lobnikova je medaljo prejela iz rok olimpijske prvakinje iz leta 2016 in podprvakinje iz leta 2021 Tine Trstenjak, ki je po uspešni športni karieri pri Mednarodni judo zvezi (IJF) prevzela vlogo nadzornice sojenja.

Na tekmovanju se je za pomembne kvalifikacijske točke borilo 644 judoistk in judoistov iz 92 držav.

Zelo uspešno je nastopil tudi nekdanji slovenski reprezentant Mihael Žgank, ki od leta 2018 zastopa turške barve. Svetovni podprvak iz leta 2017 je premagal vso konkurenco v kategoriji do 90 kilogramov in se drugič v karieri na veliki nagradi zavihtel na najvišjo stopničko.

V Odivelasu je sicer nastopila sedemčlanska slovenska ekipa. Martin Hojak, ki se bori v kategoriji do 73 kilogramov, je v prvem krogu izgubil proti domačinu Otariju Kvantidzeju, Vito Dragič v kategoriji nad 100 kilogramov pa proti Japoncu Kantu Nakanu. Maruša Štangar je v kategoriji do 48 kilogramov izpadla v drugem krogu, kot tudi David Štarkel v kategoriji do 60 kilogramov in Patricija Brolih v kategoriji do 78 kilogramov. Kaja Kajzer pa je v kategoriji do 57 kilogramov morala v tretjem krogu priznati premoč Francozinji Ophelie Vellozzi.

Kaja Kajzer med borbo z Ophelie Vellozzi
Kaja Kajzer med borbo z Ophelie Vellozzi FOTO: IJF - Tamara Kulumbegashvili

Turneja tekem Mednarodne judo zveze se že prihodnji konec tedna nadaljuje v Parizu, kjer se bo 667 tekmovalk in tekmovalcev iz 111 držav merilo na prvem grand slamu sezone, ki bo hkrati tudi neke vrste generalka za olimpijske igre, ki bodo pol leta kasneje v Parizu. Na tekmovanje je zaenkrat prijavljena peterica slovenskih judoistov, poleg Hojaka, Dragiča, Štangarjeve in Kajzerjeve bo tekmovala tudi aktualna svetovna podprvakinja in evropska prvakinja Andreja Leški.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bor99
28. 01. 2024 20.50