Borilni športi

'Naj10' kraljeve kategorije: na 10. mestu Kličko, ki si je kljub porazu ob slovesu pripisal status legende

Ljubljana, 21. 03. 2018 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
3

Nobenega dvoma ni, da je v zadnjih dveh letih prišlo do boksarske renesanse, predvsem po zaslugi hudih generacijskih pretresov v kraljevi, supertežki kategoriji. Za prvega je odgovoren Tyson Fury, ki je presenetil boksarski svet in ugnal dolgoletnega vladarja Vladimirja Klička, za drugega pa kolosalni obračun med Anthonyjem Joshuo in Kličkom pred 90 tisoč gledalci na Wembleyju.

Glede na to, da smo se znašli na prelomu zgodovine, je zelo pomembno, da se ozremo nazaj in s tem današnji čas postavimo v kontekst.

Zelo pomembno je, da se ozremo nazaj in s tem današnji čas postavimo v kontekst.
Zelo pomembno je, da se ozremo nazaj in s tem današnji čas postavimo v kontekst. FOTO: AP
Razvrstitev v kategorijo 'Naj10' boksarjev je sestavljena po izboru Mirka Vorkapića, strokovnega komentatorja boksarskih prenosov na VOYO.

V ta namen je avtor (Mirko Vorkapič, strokovni komentator boksarskih prenosov na VOYO) sestavil lestvico, ki poskuša razrešiti več dilem. Z lestvico se želi podati širše gledišče na kvaliteto posameznih borcev, onkraj koncepta popularnosti. To pomeni, da sistem razvrščanja oz. točkovanja borce sodi le po športnih dosežkih in ne po marketinških. Da bi omejil navijaško subjektivnost, zastavljeni sistem točkovanja izhaja iz štirih širše sprejetih kriterijev ocenjevanja uspešnosti borca.

A - zmaga nad legendarnim borcem prinaša 15 točk. Legendarni borci so tisti, ki so vključeni v 'International Boxing Hall of Fame' (Mednarodni boksarskih hram slave).

B - zmaga proti borcu v 'Naj10' po najbolj kredibilni lestvici Ring Magazine. Zmaga proti desetemu prinaša eno točko, proti devetemu dve točki ... proti prvemu izzivalcu 10 točk in proti prvaku 12 točk.

C - Dolžina vladavine. Ker lahko borec "preračunava", se izmika najboljšim izzivalcem, vzame nekajletni premor, ta komponenta po zahtevnosti ni enakovredna prvi in drugi, saj ti dve ne omogočata preračunljivosti. Za leto vladavine boksar prejme 2 točki.

D - Doseženi mejniki, kot so: najstarejši prvak, najmlajši prvak, najdaljša vladavina, število ponovnih osvojitev naslova in združevanje naslovov, prinašajo 5 točk za posamezni dosežek.

Ljubitelji boksa boste marca še kako prišli na svoj račun tudi na VOYO. 24. marca ob 20. uri, ko se bosta pomerila Dillian Whyte in Lucas Browne, poslastica pa sledi 31. marca (20.00) med Anthonyjem Joshuo in Josephom Parkerjem.
Pomanjkljivosti ocenjevalnega sistema
Sistem ima določene pomanjkljivosti. Npr. lestvica je na nek način nepoštena do borcev, ki so boksali v zgodnjih letih 20. stoletja, saj Ring Magazine lestvica obstaja 'šele' od 1924 dalje. Ker pred tem seznama, po katerem bi se orientiral ni bilo, žal nekaterih legendarnih borcev ne moremo vrednotiti. Tako so zaradi točkovnega sistema 'nastradali' veliki šampioni, kot so Jack Dempsey, ki je sicer boksal pred in po uvedbi Ringove lestvice, Gene Tunney in še posebej Jack Johnson. Z drugega vidika pa to točkovanje tudi ni najbolj prijazno do modernih šampionov, od Tysona do Klička, ker so se morali ukvarjati z izzivalci znotraj posameznih federacij, ki pa često niso zasedali 'Naj10' položajev v tistem letu. Marketinško mešetarjenje jim prav tako ni koristilo pri končnem razvrščanju. Verjetno bi se kdo lahko tudi skliceval na to, da je recimo C kategorija pomembnejša od A. Obstaja tudi verjetnost, da je avtor spregledal oz. pozabil kakšno ocenjevalno kategorijo, ki bi jo lahko vključil.

Lestvico 'Naj10' začenjamo s predstavitvijo desetouvrščenega boksarja težke kategorije. V prihodnjih dnevih vse do obračuna Joshua - Parker sledi predstavitev preostalih devetih boksarjev.

#10 Vladimir Kličko (104 točke)
Borec, ki mnogih ni nikoli navduševal, a ima za seboj neverjetno kariero! Leta 1996 je v Atlanti osvojil zlato olimpijsko medaljo in stopil med profesionalce. Njegov vzpon je bil hiter. V dveh letih je nanizal preko dvajset zmag in bil blizu naskoku na svetovni tron. Takrat ga je zaustavil Ross Purity in odprl vprašanja o njegovi bradi. Poraz z nokavtom ga je vrnil za nekaj stopnic nazaj in šele 10 borb kasneje je dobil priložnost, ki jo je dolgo čakal. Pisalo se je leto 2000, ko je premagal Chrisa Byrda, borca, ki je ugnal njegovega starejšega brata in postal svetovni prvak po verziji IBF. Sledilo je nekaj uspešnih obramb naslova in nov poraz z nokavtom proti Južnoafričanu Corrieu Sandersu.

Kljub porazu ob slovesu si je priboksal status legende in za seboj pustil nekaj neverjetnih dosežkov.
Kljub porazu ob slovesu si je priboksal status legende in za seboj pustil nekaj neverjetnih dosežkov. FOTO: AP

Nova pot nazaj za ukrajinskega velikana in nov nokavt poraz proti Lamontu Brewsterju. Po tem porazu ga je pod okrilje detroitskega 'Kronk gyma' vzel legendarni Emanuel Steward, eden najboljših trenerjev vseh časov. Vladimir je z novim taktičnim pristopom zablokiral pot do ranljive Vladimirjeve brade na različne - za marsikoga ekstremno dolgočasne - načine v naslednjih desetih letih postal nezaustavljiv za vse izzivalce. Njegove največje zmage so bile dosežene proti Hayeu, Chagaevu, Povetkinu in Pulevu. Gre za zelo kvalitetne borce, čeravno ne na nivoju konkurence v drugih obdobjih. Mnogi mu očitajo, da je z obrambnim pristopom povzročil zaton težke kategorije. Na srečo kritikov pa se je vendarle izkazalo, da je čas edini nepremagljivi borec. Pojavili so se novi fantje, Vladimir pa je bil že pošteno v letih. Kljub temu je v zadnjem dvoboju leta 2017 pri 41 letih (!) proti sedanjemu vladarju Anthonyju Joshui, morda celo pokazal največ in bil le za las stran od velike zmage. Kljub porazu si je priboksal status legende in za seboj pustil nekaj neverjetnih dosežkov. Njegova vladavina je druga najdaljša v zgodovini. Prav tako je borec, ki je uničil največ neporaženih borcev, njegov levi direkt pa verjetno spada med tri najučinkovitejše v zgodovini težke kategorije. Ob koncu kariere mu je za boljšo uvrstitev zmanjkala zmaga proti velikemu šampionu, a je svojo velikost dokazal na druge načine. 64 zmag, 5 porazov, 53 nokavtov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pako-san
22. 03. 2018 14.12
-4
Kr neki...brez veze. Doping Klickov
Frane Šajn
21. 03. 2018 19.47
-4
najbolj bi bil vesel če bi tega ta desetega sesul kakšen Ruski boksar!
wertex
21. 03. 2018 22.34
-3
NORI FRANČEK ima fetiš na ruse, še posebej goji intimne simpatije do ostarelega diktatorja