Borilni športi

'Naj10' kraljeve kategorije: Na osmem mestu Indijanec, ki si je upal zavrniti Ala Caponeja

Ljubljana, 23. 03. 2018 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

Strokovni sodelavec boksarskih prenosov na VOYO, Mirko Vorkapić, vam tokrat predstavlja omega z lestvice 'Naj10'. Pred težko pričakovanim spopadom Anthonyja Joshue in Josepha Parkerja odštevamo do številke ena: na osmem mestu je pristal "neuničljivi" Jack Dempsey, ki si je drznil zavrniti celo slovitega Ala Caponeja.

Jack Dempsey na treningu odprtem za javnost leta 1927.
Jack Dempsey na treningu odprtem za javnost leta 1927. FOTO: AP
Ljubitelji boksa boste marca še kako prišli na svoj račun tudi na VOYO. 24. marca ob 20. uri, ko se bosta pomerila Dillian Whyte in Lucas Browne, poslastica pa sledi 31. marca (20.00) med Anthonyjem Joshuo in Josephom Parkerjem.

Lestvico 'Naj10' nadaljujemo s predstavitvijo osmouvrščenega boksarja težke kategorije. V prihodnjih dneh vse do obračuna Joshua ‒Parker sledi predstavitev preostalih sedmih boksarjev. Razlago točkovnega sistema najdete TUKAJ.

#8 Jack Dempsey (109 točk)
Potujemo v surov čas, kjer je odpornost borcev za današnje standarde nenormalna, kjer en poraz ne pomeni nič, ker je največja čednost sposobnost povrnitve izgubljenega. Jack Dempsey je bil Indijanec. Dobesedno. Rojen v zakonu med Cherokee Indijanko in Ircem. Pomembneje, Dempseyevi so bili revna delavska družina. Mali William Harrison "Jack" Dempsey je moral zapustiti šolo, da je lahko pomagal z delom doma. Po državi so se prevažali na delo tako, da so se peljali na podvozju vlaka, ker niso imeli za vozovnice. Za boks ga je navdušil starejši brat in Dempsey se je pri šestnajstih potikal po barih in salonih, kjer ga pomnijo po trditvi: "I can't sing, I can't dance but I can lick any son of a b**** in the house." ("Ne znam peti, ne znam plesati, ampak lahko premikastim vsakega pesjanarja v hiši."). V tistem času je tehtal komaj 70 kilogramov, a je v dvoboju iz katerega se je umaknil njegov brat, že v prvi rundi demoliral več kot 10 kilogramov težjega nasprotnika, veterana Georgeja Copelina. Menedžerji so prepoznali neverjeten potencial v njemu in kmalu se je Jack začel prebijati med profesionalci, čeprav je služil le po 100 dolarjev na dvoboj. 

Jack Dempsey je tako spravil na tla Genea Tunneyja. Slednjemu je sodnik štel kar 14 sekund, a je nato vseeno slavil po točkah.
Jack Dempsey je tako spravil na tla Genea Tunneyja. Slednjemu je sodnik štel kar 14 sekund, a je nato vseeno slavil po točkah. FOTO: AP

Ko je začel premagovati resnejše izzivalce kot so Battling Levinsky, Billy Miske in Carl Morris je bil njegov spopad proti prvaku in velikanu Jessu Willardu neizogiben. Dempsey je meril 185 centimetrov in tehtal 84 kilogramov, Willard 200 centimetrov in 110 kilogramov. Dvoboj je bil brutalen. Dempsey je Willarda v prvi rundi zrušil sedemkrat, mu zlomil čeljust, ličnico, rebra in izbil zobe ter osvojil naslov svetovnega prvaka. Willard je po dvoboju dejal, da nikoli v življenju ni prejel tako močnih udarcev. Obramba naslova proti izzivalcu Carpentierju je potekala pred 91,000 gledalci, Dempsey pa je prvi boksar v zgodovini, ki je z zmago zaslužil milijon dolarjev za dvoboj. Zaustavil ga ni niti nokdavn proti Luisu Firpu, ko je po prejetem udarcu zletel čez vrvi in z glavo počil v novinarski tipkalni stroj pod ringom. Vstal je, se vrnil v borišče in naslednjo rundo zmagal s tehničnim nokavtom. Naslov prvaka je med leti 1919 in 1926 zaradi različnih razlogov branil samo petkrat. V petem poskusu se mu je zalomilo proti Geneu Tunneyju pred največjim občinstvom vseh časov: 122,577 gledalcev. Z zmago proti bodočemu prvak Jacku Sharkeyu si je pridobil možnost za povratni dvoboj proti Tunneyju. Skoraj bi mu uspelo povrniti naslov prvaka, če ne bi ob nokdavnu prišlo do kontroverznega "dolgega štetja" Tunneyu, ki je v resnici trajalo 14 sekund. Tunney je prišel k sebi in na koncu znova po točkah ugnal Dempseya. Al Capone je pred dvobojem Dempseyu ponudil denar v zameno za možnost prirejanja rezultata obračuna, a je Dempsey to zavrnil. Po porazu se je upokojil.

Jack Dempsey, sicer član komunistične irske delavske lige, je kasneje pomagal bankrotiranemu Joeu Louisu, da se je finančno pobral. Številni so ga sicer obtoževali rasizma, saj tekom svoje sedemletne vladavine temnopoltim boksarjem ni dal možnosti za dvoboj. Slovel je po agresivnem stilu, izmikanju levo-desno ter sklanjanju in predvsem po brutalnih udarcih ter neverjetni moči. "Kid Blackie" - Jack Dempsey, 69 dvobojev, 54 zmag, 6 porazov, 9 neodločenih.

Lestvica 'naj10' težke kategorije:
10. Vladimir Kličko
9. Larry Holmes
8. Jack Dempsey
7. ?????
6. ?????
5. ?????
4. ?????
3. ?????
2. ?????
1. ?????

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.