Borilni športi

VIDEO: Teksaški tornado divjal po Sheffieldu: Brook moral v taktični borbi priznati premoč Spencu, ki je novi svetovni prvak

Sheffield, 27. 05. 2017 21.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ž.L./M.G.
Komentarji
2

Na stadionu Bramall Lane sta se za naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verziji IBF pomerila domačin Kell Brook in izzivalec Errol Spence. Zmage in naslova prvaka pa se je veselil Teksašan Spence, ki je prvič postal svetovni boksarski prvak. Brook pa je pred domačimi navijači doživel izjemno boleč poraz.

V osrednji borbi večera pa sta pred razgreto množico navijačev na stadionu Bramall Lane v Sheffieldu stopila domačin Kell Brook in Američan Errol Spence mlajši. Brook je sicer prvič po lanskem septembru znova stopil v ring pred domačimi navijači. Britanec je namreč 10. septembra v O2 Areni izgubil obračun v srednji kategoriji za naslov svetovnega prvaka po verzijah IBF, IBO in WBC proti Gennadyju Golovkinu. Tokrat pa je dobil priložnost, da na stadionu, kjer igra njegov ljub Sheffield United, brani naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verziji IBF. Poraz proti Golovkinu je bil seveda v srednji kategoriji, od takrat pa je Brook prestal tudi operacijo očesne votline, ki mu jo je poškodoval prav Golovkin. Preostali čas pa je namenil treningu in pripravi na naslednjo borbo. In za naslednjega nasprotnika si je zbral 27-letnega Spenca, ki velja za najboljšega Američana v velterski kategoriji. Teksačan namreč v svoji profesionalni karieri še ne pozna poraza, 18 od 21 zmag pa je dosegel z nokavtom. Na drugi strani je ljubljenec domačega občinstva dobil 36 od 37 profesionalnih obračunov, premagal ga je le omenjeni Golovkin. 

Errol Spence (desno) je po enajstih rundah premagal Kella Brooka in postal novi svetovni prvak po različici IBF v velterski kategoriji.
Errol Spence (desno) je po enajstih rundah premagal Kella Brooka in postal novi svetovni prvak po različici IBF v velterski kategoriji. FOTO: Twitter

Borca sta v ringu pred razgretimi navijači uprizorila izjemno borbo, ki je trajala vseh dvanajst rund. Če so uvodne runde pripadle domačinu, pa se je Spence, v kasnejših rundah začel prebujati.. V osmi rundi je Brooku po seriji močnih udarcev tudi močno zateklo levo oko, ki je bilo že popolnoma zaprto. A na krilih domačih navijačev se ni dal. Toda Spence ni popuščal in z udarci z vseh strani še naprej v težave spravljal Brooka. Ta je v 10. rundi tudi prvič padel na tla in gledalci so bili v šoku, saj je bil njihov ljubljenec prvič v nokadavnu. V enajsti rundi pa je bilo stanje Brookvih poškodb prehudo, enostavno ni več videl na levo oko in sodniki so bili primorani dvoboj prekiniti in zmago s tehničnim nokavtom presodili Spencu. Američan je tako še v svoji 22. profesionalni borbi ostal neporažen in še devetnajstič slavil z nokavtom. S tem je tudi postal svetovi prvak po verziji IBF v velterski kategoriji. Brook pa je še drugič zapored ring zapustil poražen in še drugič z močno zatečenim očesom. 

Errol Spence je osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka.
Errol Spence je osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka. FOTO: Twitter

V prvi borbi večera sta se za naslov prvaka v supersrednji kategoriji po verziji WBA pomerila Britanca Jamie Cox in Lewis Taylor. Zmage pa se je po devetih rundah in soglasni sodniški odločitvi veselil Cox, kateremu so sodniki po prekinjeni borbi soglasno prisodili zmago z 88-83, 88-83 in 87-84. Dvoboj so sodniki sicer prekinili v deveti rundi, saj sta po trku z glavo oba borca močno krvavela, Taylor toliko bolj in sodniki so presodili, da ni več sposoben nadaljevati borbe. 

V drugi borbi večera, pa so britanski navijači doživeli prvi šok večera. Za prvovrstno presenečenje je poskrbel jamajški boksar Lenroy Thomas, ki je po deljeni sodniški odločitvi (115-114, 113-115, 115-114) premagal domačina Davida Allena. Večina strokovnjakov je pričakovala zmago Allena in tudi po prikazanem v ringu je tako kazalo, a sodniki so videli drugačno borbo, ki je sicer trajala vseh dvanajst rund. Tako je Jamajčan postal novi prvak Commonwealtha v težki kategoriji. 

V tretji borbi večera sta v ring za obračun v srednji kategoriji stopila Liverpoolčan Anthony Fowler in Latvijec Arturus Geikins. Britanski boksar pa je od prvega gonga nakazal, da je bistveno boljši nasprotnik, saj je v prvi rundi kar dvakrat na tla položil nasprotnika in sodniki so tudi takoj borbo prekinili in zmago presodili Fowlerju. Anthony je sicer bratranec legendarnega napadalca v dresu Liverpoola Robbija Fowlerja. Za mladega Anthonyja je bil sicer to debitanski nastop na profesionalni boksarski sceni in takoj je dosegel zmago z nokavtom. 

V peti borbi večera sta se za naslov prvaka po verziji WBA super v supersrednji kategoriji pomerila domačin George Grooves in Rus Fedor Čudinov. Do 26. profesionalne zmage v karieri pa je v šesti rundi po brutalni seriji udarcev prišel Grooves. Ta se je nad ruskega nasprotnika "spravil" z vsemi možnimi udarci in sodnik se je odločil, da je bilo dovolj in je dvoboj prekinil ter zmago prisodil Britancu. Grooves je zmago podoživel zelo čustveno, saj so ga do nje ponesli tudi razgreti navijači v Sheffieldu. Predvsem pa zaradi tega, ker je po večih poskusih, končno prišel do tako želenega naslova svetovnega prvaka. Pred tem mu je dvakrat slavje preprečil Carl Froch, enkrat pa Badou Jack.  Čudinov pa je v svoji 16. profesionalni borbi doživel še drugi poraz. 

Spored borb:
Borba za celinski naslov v supersrednji kategoriji po verziji WBA:
Jamie Cox (VB) vs. Lewis Taylor (VB); zmaga po soglasni sodniški odločitvi, potem ko je bila borba v deveti rundi prekinjena

Borba za Commonwealth prvaka v težki kategoriji:
David Allen (VB) vs. Lenroy Thomas (JAM); zmaga po dvanajstih rundah in deljeni sodniški odločitvi

Borba v srednji kategoriji:
Anthony Flower (VB) vs. Arturus Geikins (LAT); zmaga s tehničnim nokavtom v prvi rundi

Borba za naslov prvaka v supersrednji kategoriji po verziji WBA super:
George Groves (VB) vs. Fedor Čudinov (RUS); zmaga s tehničnim nokavtom v šesti rundi

Borba za naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verziji IBF:
Kell Brook (VB) vs. Errol Spence mlajši (ZDA); zmaga s tehničnim nokavtom v enajsti rundi

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nejembureka
28. 05. 2017 09.41
+2
Dobro to za Spenca. Prve 3 runde so zgledale, kot da brook boksa s kakšnim amaterskim začetnikom, Spence se nikakor ni znašel. Potem je Spence začel pritiskati in Angležu dobro zdelal faco. V bistvu je verjetno res, da je Brook malo neumno lani sprejel fajt za velik denar proti veliko močnejšemu Golovkinu, ki mu je najbrž trajno uničil oči. Vprašanje, kaj bo še z Brookom. Spenca pa čaka lepa prihodnost in hudi fajti.
P0K3RC4T912
27. 05. 2017 19.53
-1
Kvota na Brooka 2.62 tko da jz porinem eno stojo na njega.