Borilni športi

VIDEO: Frampton s prigarano zmago nad Garcio napovedal šampionski povratek

Belfast, 18. 11. 2017 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Carl Frampton se je vrnil v ring v domačem Belfastu, kjer je po januarskem porazu proti Leu Santa Cruzu v Las Vegasu vrniil stvari na svoje mesto. "Šakal" je po hudi borbi le strl Mehičana Horacia Garcio in ga ugnal po soglasni sodniški odločitvi.

Posnetek sobotnih borb iz Belfasta si lahko skupaj s prejšnjimi, ki smo jih prenašali v zadnjih mesecih, ogledate na VOYO.

Svetovni prvak v superbantamski in peresni kategoriji Carl Frampton (23-1-0, 14 KO's) se je v Belfastu pred domačim občinstvom pomeril z Mehičanom Horaciem Garcio (33-3-1, 24 KO's). Severni Irec, ki je januarja izgubil naslov prvaka proti Leu Santa Cruzu, se je želel vnovič vrniti na svetovni prestol, vendar je imel tudi trdoživi Garcia svoje načrte. Poleg ringa ga je prišel podpirat sloviti rojak in someščan iz Guadalajare Canelo Alvarez. V taktih pesmi Sweet Caroline Neila Diamonda se je vzdušje že približalo vrelišču, nato pa sta v ring prišla oba borca. Seveda je Mehičan slišal prenekateri žvižg, medtem ko je Frampton požel glasno odobravanje. Navdušenje je bilo še večje, ko je domačin že v prvi rundi Mehičanu "prilepil" dva silovita leva krošeja in leva direkta, a nič ni kazalo na to, da bi Garcio to preveč vznemirilo. Frampton je držal pobudo tudi v drugi rundi, nato pa je v tretji prišel tudi odgovor nasprotnika, ki je zadel z nekaj vzpodbudnimi udarci in malce načel Severnoirčevo arkado.  Domačin je v zase morda ne najbolj značilnem umirjenem slogu čakal na Garcio in v borbi na kratko razdaljo z desnim direktom v četrti rundi vnovič "stresel" Mehičana.

Ta mu je vrnil s silovito serijo udarcev, ko se je Frampton znašel na vrveh, a je vsemu temu sledil podobno odločen odgovor lokalnega junaka. Tudi v peti rundi je borca ločil komaj kakšen meter, stoično sta prenašala udarec za udarcem, ko se je dvoboj prevesil v drugo polovico. V šesti rundi je Garcia nasprotnika spravil v največje težave do tedaj in z lepimi kombinacijami (kroše, direkt, aperkat) ob vrveh odločneje napovedal boj za zmago. Frampton se je pravočasno prebudil, a na premor pred sedmo uro odšel že precej načet, krvavel je iz že prej omenjene leve in tudi desne arkade. Sedma runda je prinesla prvi nokdavn v korist Garcie, ki je imel tudi nekaj sreče, saj se je Frampton napol spotaknil, napol pa je šlo res za kakovosten udarec Mehičana. Frampton je v zadnji dve rundi vstopil bolje in po točkah najverjetneje dobil osmo rundo, potem ko je rivala vsaj dvakrat zadel z desnico. Po precej izenačeni deveti rundi sta borca gledalcem pripravila še nekaj zadnjih "sladkorčkov", a Garcii ni uspelo konkretneje ogroziti domače zmage, v ringu pa je obema takoj po zadnjem zvoncu čestital tudi Alvarez. Sodniki so soglasno odločili v korist Framptona z 98:93, 97:93 in 96:93.

Frampton (na fotografiji) je veliko težje od pričakovanj opravil z mehiškim nasprotnikom.
Frampton (na fotografiji) je veliko težje od pričakovanj opravil z mehiškim nasprotnikom. FOTO: AP

V prvi borbi večera je Zolani Tete prvič uspešno ubranil naslov verzije WBO v bantamski kategoriji in v južnoafriškem dvoboju s Sibonisojem Gonyo. In to kako: z nokavtom že v prvi rundi, natančneje šestih sekundah, je Tete napovedal spopad z Ryan Burnettom za unifikacijo. Kar nekaj težav z Bolgarom Milenom Paunovom je imel Alex Dickinson: Britanec, od katerega v težki kategoriji pričakujejo velike reči, je šele svojo tretjo profesionalno borbo dobil po točkah (40:36). 

Dublinčan Jono Carroll je pred (skoraj) domačimi navijači v borbi z Mehičanom Humbertom de Santiagom prevladoval od samega začetka in gledalce dvignil na noge z nekaj natančnimi udarci v drugi rundi, ko pa se mu je po trku z nasprotnikom odprla rana nad očesom. Čeprav ga je sodnik tudi v tretji rundi opozoril zaradi udarca pod pasom in sta borca z glavama zadela še enkrat, je imel Irec dogajanje povsem pod nadzorom in še v tretji rundi slavil s tehničnim nokavtom, ko je De Santiaga spravil na kolena in neusmiljeno udrihal po nemočnemu tekmecu, zato je moral posredovati sodnik. To je bil prvi poraz za De Santiaga po kar sedmih letih nepremaganosti, Carroll pa si je priboril IBF-pas medcelinske superperesne kategorije, ki do sobotnega večera ni imel lastnika.

Paddy Barnes je do pete zmage med profesionalci prišel po šestih rundah, v katerih je brez večjih težav potrdil, da je zasluženo novi medcelinski prvak v mušji kategoriji po verziji WBO. Eliecer Quezada, ki je bil na petkovem tehtanju celo pretežek, je sicer dobro začel z borbo, a ga je nato Barnes zadel z nekaj lepimi kombinacijami. Domačin iz Belfasta je s hitrimi in natančnimi poskusi, predvsem z desnico v lice, nadaljeval tudi v drugi rundi, tik pred zvoncem je bil Quezada prvič na tleh. Borec iz Nikaragve je nekako preživel tretjo in četrto rundo ter se v peti celo povsem prebral, potem ko je opozorilo zaradi udarca pod pasom domačina kar malce zmedlo. A v šesti rundi je bilo vsega konec, prekrasen levi kroše v telo Quezade je rivala iz Srednje Amerike spravil na vrvi, sodnik pa ga je iz izgubljenega položaja rešil s prekinitvijo.

Nepremagani Jamie Conlan je "dvignil streho" dvorane v Belfastu, ki je vneto pričakovala borbo s Filipincem Jerwinom Ancajasom za svetovni naslov po verziji IBF v supermušji kategoriji. A  borba ni potekala po domačih željah, saj se je v zadržani prvi rundi Conlan že znašel v težavah, potem ko si je načel koleno. Domačin je v drugi rundi preživel tudi krvavenje nad levim očesom in nekajkrat z dobro odmerjenimi udarci zadel Ancajasa, a ga je njegov nasprotnik v tretji rundi že drugič v večeru spravil na tla. To se je zgodilo tudi v četrti rundi, ko je Conlan po številnih prejetih udarcih v telo enkrat dobro zadel Filipinca. Toda Ancajasa to ni zmedlo in nadaljeval je v svojem ringu ter po tem, ko bi tudi v peti rundi kmalu "položil" Severnega Irca, dokončal delo v naslednji rundi. Po udarcu v glavo je bil Conlan na kolenih in sodnik je dvoboj, brez pretiranega ugovarjanja, prekinil. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.