Borilni športi

VIDEO: Truax šokiral DeGalea sredi Londona in pri 34 letih osvojil premierni naslov svetovnega prvaka

London, 09. 12. 2017 22.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.K./M.G.
Komentarji
2

Ameriški boksar Caleb Truax je v Londonu na boksarski poslastici premagal favoriziranega Jamesa DeGalea in osvojil premierni naslov svetovnega prvaka. Nadel si je šampionski pas super srednje kategorije po različici IBF. Zmagovalci večera so postali še Daniel Dubois, Anthony Yarde in Lee Selby.

Truax (desno) je presenetil favoriziranega DeGalea.
Truax (desno) je presenetil favoriziranega DeGalea. FOTO:

Borba večera je prinesla pravo boksarsko poslastico v super srednji kategoriji med Calebom Truaxom in Jamesom DeGaleom. Američanu je pri 34 letih uspel veliki met. Sredi DeGaleovega domačega terena je v Londonu osvojil šampionski pas po različici IBF, potem ko je premagal branilca naslova. Ta ni našel odgovora na dobro pripravljenega Američana, ki je prevladoval predvsem v prvih sedmih rundah borbe. DeGale se je v poštenih težavah znašel že v peti rundi, a je krizo ob vrveh le uspel preživeti in nato postopoma odgovarjal Truaxu do konca borbe. Sodniki so na koncu na veliko razočaranje domačih ljubiteljev boksa z večinsko odločitvijo (114:114, 115:112 in 116:112) odločili, da je zmagovalec borbe večera Američan Truax. To je bil tako še drugi poraz v karieri poklicnega boksarja za DeGalea, ki se lahko pohvali z zlato olimpijsko medaljo iz Pekinga 2008. 

Posnetek celotne borbe Truax - DeGale si lahko ogledate v VOYO videoteki.

V prvi televizijski borbi večera je vzhajajoča zvezda, 20-letni težkokategornik Daniel Dubois upravičil vlogo favorita proti Valižanu Dorianu Darchu. Že v drugi rundi je Dubois v borbi, ki ni štela za noben naslov, poskrbel za nokavt, s katerim je vknjižil še šesto zmago med poklicnimi boksarji in tako po šestih borbah ostaja stoodstoten (šest borb, šest zmag, vse z nokavtom). 

Yarde pretrd oreh za Sjekloćo
Tudi v drugi borbi večera se je veselil domačin, in sicer je izklesani, 183 centimetrov visoki Anthony Yarde, v četrti rundi s tehničnim nokavtom premagal Črnogorca Nikolo Sjekloćo, s čimer si je priboril naziva medcelinskega prvaka poltežke kategorije po različici WBO ter evropskega prvaka poltežke kategorije po različici WBO. Sjekloća je imel težave že v zaključku druge runde, ko se je prvič znašel na tleh po aperkatu in krošeju Yardea, a je na koncu preživel prvo krizo, nato pa mu ni bilo več pomoči v četrti rundi, ko je sodnik zaradi majavih nog 39-letnega Čronogorca dvoboj prekinil. 

Tretja televizijska borba večera v Londonu je okronala svetovnega prvaka peresne kategorije po različici IBF. To je po polnih 12 rundah in soglasni sodniški odločitvi postal Lee Selby, ki je ugnal Mehičana Eudarda Ramireza. Selby je tako ubranil IBF-pas, potem ko je slavil z rezultatom 118:110, 119:109, 116:112.

Borbe večera:
Težka kategorija:
Daniel Dubois z nokavtom premagal Doriana Darcha

Poltežka kategorija, borba za medcelinski naslov prvaka po različici WBO:
Anthony Yarde s tehničnim nokavtom premagal Nikolo Sjekloćo

Peresna kategorija, borba za naslov svetovnega prvaka po različici IBF:
Lee Selby s soglasno sodniško odločitvijo premagal Eduarda Ramireza

Super srednja kategorija, borba za naslov svetovnega prvaka po različici IBF:
Caleb Truax po večinski odločitvi premagal Jamesa DeGalea

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hachi
10. 12. 2017 11.14
+13
ta boks je postal kr nekaj. nesteto verzij in nesteto svetovnih prvakov. kr neki. pri tem se res ne ve kdo pije in kdo placa. vsak 50 boksar je prvak. vsakih 14 dni boj za svetovnega prvaka. svetovni prvak v neki s kilogrami omejeni kategoriji je lahko samo eden. tile borilni sporti pa so postali prava pralnica denarja. s samim sportom pa imajo bore malo. gre samo za sov in biznis. vse ostalo je postranska stvar.
canelo
10. 12. 2017 15.13
+4
Obstaja 17 težnostnih kategorij. Obstajajo štiri organizacije, ki imajo v vsaki od teh kategorij svojega prvaka. Te organizacije so IBF, WBC, WBA in WBO. Potem so še druge ampak niso tako priznane in prvaki teh organizaciji niso legitimni nosilci naslovov. Če je boksar prvak vseh šritrih organizacij se mu reče nesporni prvak. V osnovi je bilo osem tradicionalnih težnostnih kategorij potem pa so dodajali nove. Verjetno bi jih bilo dovolj devet ker omejitev do 91 kg mora bit. Prvak pa bi moral biti samo eden. Tudi število rund bi jaz zmanjšal na osem ali max deset, da bi bilo več akcije.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.