Borilni športi

V UFC ogorčeni nad sodniško ignoranco: 'Kot da bi medved udrihal po mladi mački'

Belem, 09. 02. 2018 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zadnji dogodek UFC Fight Night Belem še naprej dviga veliko prahu. 'Zasluge' za to gredo predvsem sodniku v kletki Mariu Yamasakiju, ki je kljub očitni neizenačenosti bork obračun med Valentino Ševčenko in Priscilo Cachoeiro dovolil, da se je dvoboj nadaljeval onkraj meje okusnega.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Borbi v ženski mušji kategoriji UFC med Valentino Ševčenko in Priscilo Cachoeiro težko rečemo dvoboj, saj je predvsem borka iz Kirgizistana povsem dotolkla tekmico. Ševčenkova je, preden je borbo (vdelana na zgornji povezavi, op. p.) zaključila z davljenjem, Brazilki zadala neverjetnih 230 udarcev, prejela pa vsega tri. Zaradi popolne dominance Ševčenkove bi lahko sodnik v kletki Mario Yamasaki borbo prekinil že v prvi rundi, a je tudi celotno drugo rundo pustil, da je nekdanja izzivalka za naslov prvakinje v bantamski kategoriji udrihala po povsem nemočni tekmici. Na delo Brazilca japonskih korenin se je na Twitterju usul plaz kritik in ogorčenja, saj je njegova primarna naloga, da skrbi za varnost borcev, v tem primeru bork, v kletki. "Prekini borbo, to nima več nobenega smisla," je zapisal borec James Vick, Brad Tavares pa: "Tekmici si nista niti približno konkurenčni. Kot da bi medved udrihal po mladi mački." "O moj bog Mario Yamaski, kaj pri hudiču pa počneš?" je 'čivknil' Patrick Cote, še bolj ogorčen pa je bil Gilbert Burns: "J*** se Mario Yamasaki! Prekini borbo!"

Še najbolj ogorčen je bil predsednik organizacije UFC Dana White, ki se je z Yamasakijem že večkrat znašel na nasprotnih bregovih. "Upam, da po tej strašljivi in nekompetentni predstavi, nikoli več ne bo stopil v oktagon," je zapisal na Instagramu. Na očitke je s svojo izjavo za javnost odgovoril tudi Yamasaki.

"Med drugo rundo sem povedal 'Pedriti', da bom borbo prekinil, če se ne bo premikala. In vsakič, ko sem želel borbo prekiniti, se je poskušala umakniti udarcem. Na žalost ne morem nadzirati, koliko udarcev bo borka sprožila in, ko se enkrat borka poskuša braniti, je spet v igri. Borci gredo skozi težka obdobja in vložijo veliko truda, da so lahko tukaj. MMA je kontakten šport in noben borec si ne želi, da je borba prekinjena, brez da bi imel možnost, da spremeni potek. Menim, da sem Pedriti dovolil, da je bojevnica in pustil borbo, da se nadaljuje. Lahko bi prekinil borbo v drugi rundi, a se je vseskozi premikala. Priznavam, da bi moral borbo prekiniti, ko je, zaradi davljenja s hrbta, potapkala prvič. Borbo sem prekinil le nekaj sekund pozneje. Glede mnenj ostalih ljudi pa le: vsak ima pravico reči, kar želi," je zapisal Yamasaki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A namesto, da bi pogasil ogenj, je izzval še ostrejši odgovor Whita, ki je za UFC Tonight dejal: "Mislim, da je ogaben in nikoli ga več ne želim videti soditi. Borka ni potapkala, to je res. A ta šport je tako zanimiv, ker v večini primerov borci borbe ne predajo. Večina bork in borcev ostanejo v kletki in ona je to storila kot prava bojevnica. Da nato ta idiot izjavi, da ji dal priložnost biti bojevnica, to je nesprejemljivo. Ne, ti bedak, ti jo moraš zaščititi pred samo seboj. Slabo mi postane, ko ga vidim. Ne bi smel soditi na borbah. Obljubim vam, da ga več ne boste videli." Cachoeirova si je sicer med brbo poškodbovala koleno, razen ureznin pa, na srečo, ni utrpela hujših poškodb glave. A to nikakor ne opravičuje (ne)ukrepanja Yamasakija ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vojko Rudolf
02. 03. 2018 12.18
podprem te...res je ..lenuhi in delomrzneži so se lotli tega športa...ogabno gledati....sem tudi treniral borilne športe ampak ta svinjarija pa res ni šport...ubiti človeka v ringu za dolarje...halo...
RdečiKarton
09. 02. 2018 17.09
-1
Nič spornega ni bilo. Pretiran naslov, pretirane reakcije. Vedelo se je že prej, da ji brazilka ni dorasla pa je šla vseeno v boj. Mario je prekinil dvoboj takoj ko je bil "tap out". Prej pak ni smel.
Brundo
09. 02. 2018 16.11
+3
in to naj bi bil šport ha ha ha, da te prime žalost a to je v človeški naravi agresivnost in slo po ubijanju
YiuYiu
09. 02. 2018 15.14
+4
Sami neandertalci se grejo takšnega športa, ponavadi takšni, ki se jim v mladosti ni dalo učit.
1pipika
09. 02. 2018 14.39
+2
Pobuda: ukinitev boksa!!
PanterOL
09. 02. 2018 15.01
+1
Beslic
09. 02. 2018 17.38
+5
RayManzarek
09. 02. 2018 19.46
-1