Šport

Dirka po Franciji: Alpski vzponi pisani na kožo domačinu Alaphilippu, Roglič na odličnem osmem mestu

Annecy, 17. 07. 2018 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Deseta etapa dirke po Franciji je postregla s prvimi alpskimi vzponi. Najbolj se je izkazal domačin Julian Alaphilippe, ki je prišel do zmage, zagotovil pa si je tudi pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih. Z rezultatom je zadovoljen tudi Greg van Avermaet , ki bo še naprej nosil rumeno majico. Odličen je bil tudi Slovenec Primož Roglič, ki je pristal na osmem mestu.

Na kolesarski dirki po Franciji so se tekmovalci v deseti etapi srečali s prvimi vzponi v Alpah. Pet kategoriziranih gorskih ciljev 158,5 kilometra dolge etape od Annecyja do Le Grand-Bornanda je najmanj težav povzročilo domačinu Julianu Alaphilippu, ki je na impresiven način prišel do zmage in tudi pikčaste majice za najboljšega na gorskih ciljih.

Dirka po Francij
Dirka po Francij FOTO: AP

"V meni je zdaj veliko čustev. Zmagati na Touru, pred svojimi navijači, je nekaj neverjetnega. Ni lahko, v prejšnjih dveh letih sem bil blizu, a mi zaradi spleta okoliščin ni uspelo. Tokrat pa je bilo to povsem nepričakovano. Srečen sem zaradi sebe, družine in ekipe. Ta mora na dirki še veliko storiti, naš adut je Bob Jungels, za katerega upam, da mu bo šlo vse po načrtih," je dejal Alaphilippe, ki je bil aktiven od samega začetka etape.

Najprej sta že kmalu napadla s Slovakom Petrom Saganom, ki si je na lažjem vzponu priboril nove točke v boju za zeleno majico, nato je bil poleg tudi pri presenetljivem napadu rumene majice, Belgijca Grega Van Avermaeta. Izoblikovala se je skupina 21 kolesarjev, iz nje pa so tekmovalci počasi odpadali. Francoz je imel na zadnjih vzponih največ moči, pohvale pa si zasluži tudi Van Avermaet, ki je postal drugi junak dneva.

Čeprav olimpijski prvak za razliko od Alaphilippa ni najboljši na zahtevnih vzponih, se je boril do zadnjih atomov moči, bil tudi sam v ubežni skupini, kar mu je zagotovilo, da bo še vsaj en dan nosil najprestižnejšo majico. Belgijec je v etapi s skoraj dveminutnim zaostankom zasedel četrto mesto, nekaj sekund pred njim sta ciljno črto prečkala še Španec Jon Izagirre in Estonec Rein Taaramae.

Julian Alaphilippe
Julian Alaphilippe FOTO: AP

"Tako kot pred dvema letoma sem šel v beg z rumeno majico. Užival sem. Pred etapo sem razmišljal, da bi lahko ubranil vodstvo, toda nikoli ne veš, kako bo etapa potekala. Sam sem na vzponu poskusil in čakal na reakcijo Skyja. Ni je bilo. Ko smo imeli sedem minut prednosti, sem se zavedel, da bo to spet dober dan. A najbrž tudi zadnji, od sebe sem danes dal maksimum. Jutri je na sporedu prava gorska etapa, težja od današnje, majice niti ne nameravam braniti. Zagotovo jo bom moral predati," je specialist za enodnevne klasike napovedal konec boja za skupno vodstvo.

Slovenski adut Primož Roglič je spet kolesaril odlično, v cilj je prišel s skupino favoritov, zasedel je osmo mesto, v skupnem seštevku pa napredoval na deseto. V njegovi skupini na cilj niso prišli največji poraženec dneva, lani drugouvrščeni Kolumbijec Rigoberto Uran, prav tako pa ne Luksemburžan Jungels, Poljak Rafal Majka in Rus Ilnur Zakarin.

Kristijan Koren, ki seveda apetitov za skupno razvrstitev nima, je zaostal še več kot omenjeni, po padcu v deveti etapi se je boril tudi s poškodbo gležnja.

Izidi:
1. Julian Alaphilippe (Fra/Quick-Step Floors) 04:25:27
2. Ion Izagirre (Špa/Bahrain-Merida) + 01:34
3. Rein Taaramäe (Est/Direct Energie) 01:40
4. Greg Van Avermaet (Bel/BMC Racing Team) 01:44
5. Serge Pauwels (Bel/Dimension Data) isti čas
6. Lilian Calmejane (Fra/Direct Energie) 02:24
7. Daniel Martin (Irs/UAE Emirates) 03:23
8. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)
9. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)
10. Geraint Thomas (VBr/Sky) isti čas
...
140. Kristijan Koren (Slo/Bahrain Merida) 27:50

- skupni vrstni red:
1. Greg Van Avermaet (Bel/BMC Racing Team) 40:34:28
2. Geraint Thomas (VBr/Sky) 02:22
3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 03:10
4. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 03:12
5. Bob Jungels (Luk/Quick-Step Floors) 03:20
6. Chris Froome (VBr/Sky) 03:21
7. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)
8. Mikel Landa (Špa/Movistar) isti čas
9. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) 03:27
10. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 03:36
...
104. Kristijan Koren (Slo/Bahrain Merida) 51:10

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
18. 07. 2018 08.48
+2
Vsa čast tem kolesarjem ,ki prevozijo anormne kilometre vsaki dan in so na kolesu po 4-5 ur .Kakšen napor je treba premagovati in kaj vse doživljajo na trasi ,Številni padci in poškodovana telesa , pa kljub temu nadaljujejo svojo vožnjo. Vse topočenjajo za bagatelo v primerjavi z nogometaši. Če nogometaš na teden odigra dve tekmi se že govori o velikem naporu in preobremenjenosti . Vozi se po dežju , po soncu pri veliki temperaturi , po ravni in v klancih. Nogometaš preteče na eno tekomo v povprečju 10 . km . Včerajšnja tekma 158 km s petimi klanci dolgimi med 6-12 km s povprečnim naklonom 6-12 ° je etapa s kolesarji z neomajno voljo in premagovanjem telesnih naporov , ki že predstavljajo zgornjo mejo človeške vzdržljivosti . Vsa čast vsem kolesarjem , posebno pa Primožu. Končalo se je svetovno prvenstvo in hvala bogu ,da se je končalo in dobili smo darilo dirko po Franciji o kateri ne odločajo pristranski sodniki, ampak sam kolesar. Odloča samo fizična pripravljenost , volja in vztrajnost posameznika .
The Dude
18. 07. 2018 12.42
Nogometaši so itak pussyji. Poglej Neymarja.
papi1
17. 07. 2018 19.56
+6
Bravo Roglič!
Farming Papo17
17. 07. 2018 18.48
+9
Sky pa ma najboljšo robo od vseh da ima do konca etape 5 kolesarjev v ospredju vsi drugi pa po enega. Drugače pa čestitke Rogla. Kar pa se tiče skupne zmage pa mislim da letos nebo tako dominanten frum in edina dva ki mu lahko parirata mislim da sta Roglič in Nibali.
The Dude
18. 07. 2018 12.41
gullit
17. 07. 2018 18.34
+10
Bravo Rogla, samo tako naprej!