Šport

'Dober izkupiček za naše'

Ljubljana, 24. 03. 2007 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Malysz je zmagal na drugi tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih, naši skakalci so se uvrstili v finalno serijo.

Adam Malysz je spet osvojil prvo mesto
Adam Malysz je spet osvojil prvo mesto FOTO: Reuters

Adam Malysz je zmagal tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih v Planici in s tem naredil velik korak proti svojemu četrtemu velikemu kristalnemu globusu v karieri. Poljak je namreč pred zadnjo, odločilno tekmo poolimpijske sezone 2006/07 prednost v svetovnem pokalu pred Norvežanom Andersom Jacobsenom, ki je bil danes drugi, povečal na 66 točk. Najboljši izmed peterice Slovencev v finalu je bil Robert Kranjec, ki se je s tretjim dosežkom finala z 11. povzpel na končno sedmo mesto.

Malysz je kljub velikemu spoštovanju do največje naprave na svetu, letalnice bratov Gorišek, očitno našel pravi ritem in v dolini pod Poncami slavil še drugič zapored, skupaj pa je vknjižil še osmo zmago sezone in že 37. v karieri, pred zadnjim dejanjem sezone pa vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala le še povečal. "Druga zmaga zapored na največji letalnici na svetu res ni mačji kašelj. To ni enostavno. Po prvi seriji sem bil peti, Anders pa sedmi, zato sem vedel, da moram v drugo skočiti bolje. To mi je na koncu tudi uspelo," se je po novi zmagi smejalo poljskemu veteranu, ki pravi, da boj za končno slavje še ni odločen: "Mislim, da si lahko jutri obetamo dobro in razburljivo tekmo in lahko vam obljubim, da se bom boril do konca."

Dobre volje je bil po drugem mestu tudi Jacobsen, ki še ni vrgel puške v koruzo, a je zelo zadovoljen že, ker se pri letenju zabava. "Morda še imam možnosti za končno slavje, če bom imel jutri dobre razmere. Sam moram zmagati, Adam pa mora biti največ osmi. Vendar pa se ne bom obremenjeval z lovom za velikim kristalnim globusom, temveč bom raje užival v poletih in skušal zame res izjemno sezono končati v podobnem slogu. Planiška letalnica mi je res všeč, občutek, ko letiš, je nepopisen in vzdušje v Planici je sijajno," ni skoparil s pohvalami norveški skakalec.

Slovenci zadovoljni

Slovenci so na drugi planiški tekmi slavili popoln izkupiček, saj so se vsi uvrstili v finalno serijo. Kranjčevo sedmo mesto so lepo dopolnili Jernej Damjan, ki je bil po prvi seriji sicer četrti, na koncu pa 11., Primož Pikl z 19., Jure Šinkovec z 29. in Primož Peterka s 30. mestom.

Junaki današnje tekme
Junaki današnje tekme FOTO: Reuters

"Finalni skok mi je res dobro uspel, počakal sem do konca mize in sem zelo zadovoljen. Pri prvem skoku pa sem bil malo prezgoden in tudi zato bom jutri nastopil tudi v poskusni seriji, saj trenutno nisem v tako dobri formi in potrebujem en skok prej, da se malo ogrejem in dobim prave občutke," je po novem odličnem nastopu povedal Kranjec, ki je danes - tako kot tudi Damjan, Pikl in Šinkovec - izpustil poskusno serijo: "Resda veliko skokov na letalnici, ko si pod velikim adrenalinom, ni priporočljivo narediti, saj te lahko hitro preveč utrudi. Ne glede na to, bom jutri šel v poskusno, da se lepo pripravim in najdem prave občutke."

Kranjec je ob tem zaupal še eno veliko željo: "Res močno si enkrat v karieri želim, da bi v Planico prišel dobro pripravljen, v odlični formi, in res videl, kak daleč lahko letim. Ne pa, da po povsem pokvarjeni sezoni tu na koncu popravljam dosežke."

Na planiški letalnici se odlično znajde tudi Damjan, ki je bil po prvi seriji celo četrti, na koncu pa je tekmo končal kot 11. "Pri drugem skoku sem morda spet malo preveč razmišljal, kaj bom naredil, pa sem bil malo preveč zategnjen. Drugače se mi ni zdelo tako slabo, vendar sem imel spodaj občutek, kot da se ni dalo leteti, povsem brez pomoči. Morda sem ga tudi sam malo polomil, a 11. mesto je kljub temu super rezultat," je bil po nastopu vesel Damjan in dodal, da je ohranil sproščenost in še vedno uživa v poletih: "Vse, kar gre čez 200, je čisti užitek in upam, da bo šlo tudi jutri dvakrat čez."

Še tretji polet čez 200-metrsko znamko v karieri je po dveh dneh uspel Piklu, ki je imel s skokom, dolgim 208 metrov, celo 11. dosežek finala in je na koncu s 25. napredoval na 19. mesto. "Ne vem, kje je skrivnost. Mislim, da sem naredil podoben skok kot v prvi seriji, a sem imel malo več pomoči v zraku. Občutki so lepi, da sem spet poletel preko 200 metrov. zame je zaključek sezone enkraten," je poudaril skakalec Ljubnega.

"Zelo sem zadovoljen, saj se je vseh pet fantov uvrstilo v finale - to je super, še posebej po sezoni, ki je za nami. Očitno se pred domačimi gledalci res počutijo bolj sproščeno, še posebej pa je pomembno, da si zaupajo in so samozavestni, kar se takoj pozna tudi pri rezultatih,"
je bil zadovoljen glavni trener slovenske reprezentance Ari-Pekka Nikkola in razkril, kateri štirje slovenski reprezentanti bodo nastopili na zadnji tekmi sezone: "Jutri bodo tekmovali Robert Kranjec, Jernej Damjan, Primož Pikl in Primož Peterka. Resda je bil Šinkovec danes boljši od Peterke, a je slednji te dni skakal bolj konstantno."

Zadnja tekma svetovnega pokala poolimpijske sezone 2006/07 v smučarskih skokih se bo v nedeljo začela s poskusno serijo ob 10.30, ob 11.15 pa bo na sporedu prva serija.

Izidi:

||1. Adam Malysz (Pol) | 419,6 (210,5/217,5 m)
2. Anders Jacobsen (Nor) | 417,7 (209,0/217,0)
3. Martin Koch (Avt) | 417,4 (215,5/211,5)
4. Roar Ljoekelsoey (Nor) | 415,1 (211,5/209,0)
5. Andreas Kofler (Avt) | 412,4 (206,0/213,5)
6. Anders Bardal (Nor) | 412,2 (206,0/212,5)
7. Robert Kranjec (Slo) | 411,7 (206,5/214,5)
8. Simon Ammann (Švi) | 409,8 (212,5/209,0)
9. Janne Ahonen (Fin) | 404,6 (208,5/207,0)
10. Bjoern Einar Romoeren (Nor) | 403,1 (207,0/206,0)
11. Jernej Damjan (Slo) | 401,3 (209,5/202,0)
... |
19. Primož Pikl (Slo) | 379,5 (192,0/208,0)
29. Jure Šinkovec (Slo) | 343,8 (183,5/188,0)
30. Primož Peterka (Slo) | 340,9 (184,5/185,0)||

Veljal poseben prometni režim

Razgreti navijači
Razgreti navijači FOTO: POP TV

Tekmo si je ogledalo več kot 15 tisoč ljudi. Pričakovanih zastojev pa kljub temu dopoldne ni bilo, je pa bil promet proti Planici povečan, a tekoč, so za 24ur.com sporočili z Prometno-informacijskega centra za državne ceste. Povečan promet je bil tudi v popoldanskih in večernih urah, ko so se ljubitelji smučarskih skokov odpravljali domov.

V času prireditev v Planici bo promet na državnih cestah iz vseh smeri proti Planici potekal dvosmerno, prometne tokove pa bodo usmerjali policisti, gasilci, redarji in varnostniki na celotnem območju prireditve.

Težave pri parkiranju

Po besedah prometno-informacijskega centra je gneča nastala ob vznožju Planice, kjer so vozniki parkirali.

Organizator prireditve si sicer skuša na travnatih predelih zagotoviti dodatne začasne parkirne površine, vendar bodo očitno snežne vremenske razmere tovrstno parkiranje omogočale le v izredno omejenem obsegu. Na obstoječih parkirnih površinah v ožjem območju Planice (Krlišče, prodišče Ciprnik, tekaške proge) je možno parkirati okoli 1.700 osebnih vozil (OA) in približno 120 avtobusov.

Parkirne površine na območju od Planice do Rateč, ki obsegajo razširjeni del nekdanje železniške proge od križišča v smeri Ledin, travnik Makše ob robu oz. podnožje nekdanje 60 m skakalnice, v nadaljevanju pa površine nekdanje železniške trase v smeri makadamske ceste za Slatno oz. dovozna cesta v smeri mejnega prehoda, omogočajo parkiranje od 1.000 do 1.100 osebnih vozil; na desnem robu cesta od MP Rateče do križišča za Planico pa je možno parkirati do 120 avtobusov.

Na parkirnih površinah od Rateč do same Kranjske gore, ki obsegajo nekdanjo železniško progo Rateče - Kranjska gora in parkirne prostore ob njej (do smučarskega poligona Podkoren), iztek Starega "S" v Podkorenu, parkirišče Zelenci ob MC ter parkirne površine v Kranjski gori, je prostora za 2.800 osebnih vozil in 20 avtobusov.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.