Šport

Federer se je malo namučil

New York, 04. 09. 2007 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S turnirja v New Yorku se je od nosilcev poslovil Američan Blake, njegovega rojaka Roddicka pa čaka dvoboj s Federerjem.

Rogerja Federerja v naslednjem krogu čaka dvoboj z domačim adutom Andyjem Roddickom
Rogerja Federerja v naslednjem krogu čaka dvoboj z domačim adutom Andyjem Roddickom FOTO: Reuters

Na zadnjem letošnjem teniškem turnirju za grand slam v New Yorku se igralcu bližajo odločilnim bojem. Po nekaj dneh, ko so odpadli številni nosilci, je tudi ponedeljek pomenil slovo za enega od najvišje postavljenih, Američana Jamesa Blaka. Prvi in četrti nosilec Roger Federer in Nikolaj Davidenko sta si napredovanje v četrtfinale zagotovila po štirih oziroma treh nizih, domačinu Andyju Roddicku pa je delo olajšal Tomaš Berdych s predajo.

Federer se je pravočasno zbral

Feliciano Lopez je v začetku dvoboja presenetil Federerja
Feliciano Lopez je v začetku dvoboja presenetil Federerja FOTO: Reuters

Za številko ena svetovnega tenisa je bila zadnja ovira pred pričakovanim četrtfinalnim obračunom z domačim adutom Roddickom dvoboj s Felicianom Lopezom. Federer, ki naskakuje četrti zaporedni newyorški naslov, je tekmecu s 60. mesta lestvice ATP prepustil prvi niz; podobno je bilo tudi v prejšnjem krogu, ko ga je na začetku presenetil malo znani Američan John Isner. Toda tudi tokrat je Švicar po začetni nezbranosti nadaljeval precej bolje in na koncu slavil s 3:6, 6:4, 6:1, 6:4.

"Mislil sem, da je bil že dvoboj z Isnerjem dober poduk in res nisem potreboval še ene takšne tekme. Ko izgubiš prvi niz, začneš hitro razmišljati, da mogoče tokrat ne bo šlo,"
je po dvoboju menil Federer. Švicar se bo v naslednjem krogu srečal z Roddickom. Na turnirjih za grand slam se ta igralca še nikdar nista pomerila tako zgodaj, statistika njunih srečanj pa je trdno na strani Švicarja: od 14 dvobojev je Američan dobil le enega, finale v Montrealu pred štirimi leti.

Roddick naprej po predaji tekmeca

Mladi slovenski teniški igralci so uspešno začeli mladinski turnir zadnjega letošnjega tekmovanja za grand slam v New Yorku. Borut Puc je v prvem krogu premagal domačina Ryana Harrisona s 6:4, 6:4, Aljaž Bedene pa je imel nekaj več dela, a je 14. nosilca Brazilca Henriqueja Cunho le ugnal z 2:6, 7:5, 7:6 (5). Pri mladinkah je Polona Hercog zanesljivo ugnala šestopostavljeno domačinko Julio Cohen s 6:3, 6:2.

Roddick si je napredovanje na domačem turnirju že drugič zapored zagotovil po predaji tekmeca. Tokrat je Čeh Berdych, deveti nosilec, po dobri uri zaradi poškodbe moral odnehati, potem ko je Roddick prvi niz dobil s 7:6 (6). "Na tem tekmovanju pravzaprav še nisem imel pravega izziva. Vendar to pa je še vedno bolje, kot da bi bil utrujen po maratonskih obračunih," je napredovanje pospremil ameriški teniški junak, ki je po prehitro končanem dvoboju opravil še uro treninga pod nadzorom svojega trenerja Jimmyja Connorsa.

Američani pa nimajo več svojega drugega najmočnejšega orožja. Šestega nosilca Jamesa Blaka je ugnal desetopostavljeni Tommy Haas. Nemec pa se je moral za zmago krepko potruditi, saj je dvoboj trajal pet nizov, tri ure in 15 minut. Haas je slavil tudi zaradi dobrega serviranja, saj je imel 17 asov. Končni izid je bil 4:6, 6:4, 3:6, 6:0, 7:6 (4). "V petem nizu sva uprizorila pravo grozljivko. Mislim, da sva oba igrala izredno," je tudi tekmeca pohvalil Haas.

Med ženskami manj dramatično

Ana Čakvetadze je brez težav ugnala avstrijsko najstnico Tamiro Paszek
Ana Čakvetadze je brez težav ugnala avstrijsko najstnico Tamiro Paszek FOTO: Reuters

V ženskem delu je bilo v ponedeljek manj dramatično. Prireditelji so zaradi zahteve televizije premaknili dvoboj med Venus Williams in Jeleno Janković na torek, v štirih odigranih dvobojih četrtega kroga pa so se postavljene igralke zanesljivo uvrstile naprej. V edinem dvoboju nepostavljenih Agnes Szavay in Julije Vakulenko pa je bila boljša Madžarka s 6:4, 7:6 (1). Četrta nosilka Svetlana Kuznjecova je Belorusinjo Viktorijo Azarenko ugnala s 6:2, 6:3, Izraelka Shahar Peer, 18. nosilka, je bila boljša od Poljakinje Agnieszke Radwanske s 6:4, 6:1, šesta nosilka Ana Čakvetadze pa ni imela večjih težav z avstrijsko najstnico Tamiro Paszek (6:1, 7:5). "Zdi se mi, da mi gre na vsakem dvoboju vse bolje. Zame je to zelo pomembno in zelo se že veselim naslednjega dvoboja," je povedala Kuznjecova, zmagovalka tega tekmovanja iz leta 2004. Njena naslednja tekmica bo Szavayeva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.