Golf

Ryderjev pokal še tretje leto zapored v rokah Evropejcev

Glasgow, 28. 09. 2014 20.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ryderjev pokal, ekipno tekmovanje v golfu, kjer se za prestižno celinsko zmago merita Evropa in ZDA, je ostal evropski. Danes so v škotskem Gleneaglesu Evropejci ubranili prednost po dveh dneh in potrdili uspeh, kar je za to ekipo že tretja zaporedna zmaga. Končni izid je bil 16,5:11,5.

Odločilno točko za zmago Evrope je v današnjih posamičnih dvobojih prispeval Martin Kaymer, ki je premagal Bubbo Watsona, izkazal pa se je tudi prvi igralec sveta, Severi Irec Rory McIlroy. Ameriški golfisti tako zdaj že 21 let niso zmagali na tekmi za Ryderjev pokal, ko je bila ta na sporedu v Evropi.

Posamične zmage so za Evropo danes dosegli Rory McIlroy, Graeme McDowell, Martin Kaymer in novimnec Jamie Donaldson, ko pa je bil izid 14,5:9,5, je bilo tudi zadnjih teoretičnih upov za ZDA konec, izid pa je bil nato 16,5:11,5.

Evropejci so se tako veselili prestižnega Ryderjevega pokala.
Evropejci so se tako veselili prestižnega Ryderjevega pokala. FOTO: Reuters

"Težko je čustva ubesediti. Neverjetno, vedel sem, da bo tesno, po drugi strani pa nisem želel preveč gledati na semafor. Osredotočil sem se na svojo tekmo in uspelo mi je," je po zmagi dejal 38-letni Valižan Donaldson. Kapetan evropske ekipe Paul McGinley pa je dodal: "Rad bi poudaril, da je bila velika čast voditi 12 igralcev. Vsem skupaj gre izjemna zahvala, opravili so super delo."

Med navijači, ki so pozdravili evropsko zmago, je bil tudi nekdanji strateg Manchester Uniteda Alex Ferguson, ki se je kot zaveden Škot udeležil tekmovanja v svoji domovini in tudi priskočil na pomoč Evropejcem z nasveti. "Pravzaprav smo samo malo poklepetali. Verjetno sem imel jaz več od tega kot oni, preprosto sem užival v njihovi družbi," je po koncu tekmovanja skromno dejal Ferguson, tudi velik ljubitelj tega športa.

Kapetan McGinley pa je poudaril, da je stari nogometni lisjak njegovi ekipi dal potrebno mero samozavesti, ki jo je črpal v dolgih letih težkih tekem na Old Traffordu. Spodbudni nagovor Fergusona je še posebej goreče spremljal prav McIlroy, saj je tudi sam navijač rdečih vragov.

Ekipa Evrope je vodila že po sobotnem drugem dnevu, ko je bilo 10:6, in že takrat je bilo jasno, da bodo Američani težko naredili preobrat. Evropa je tako potrdila status rahlega favorita, za kar so se gofisti lahko zahvalili tudi zelo glasnemu in navijaško razpoloženemu občinstvu na Škotskem.

Za zmagovalce so igrali Jamie Donaldson (Wales), Victor Dubuisson (Francija), Stephen Gallacher (Škotska), Sergio Garcia (Španija), Martin Kaymer (Nemčija), Graeme McDowell, Rory McIlroy (oba Severna Irska), Ian Poulter, Lee Westwood, Justin Rose (vsi Anglija), Thomas Bjorn in Henrik Stenson (oba Švedska), za poraženo zasedbo ZDA pa so bili na zelenicah Keegan Bradley, Rickie Fowler, Jim Furyk, Zach Johnson, Matt Kuchar, Hunter Mahan, Phil Mickelson, Patrick Reed, Webb Simpson, Jordan Spieth, Jimmy Walker in Bubba Watson.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.