Hokej

V Tivoliju padli še Belorusi, Kristan ohranil mrežo nedotaknjeno

Ljubljana, 07. 11. 2014 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 2. kroga prijateljskega turnirja evropskega izziva v Ljubljani premagala Belorusijo s 3:0. Za Rise so zadeli Boštjan Goličič v 25., Ken Ograjenšek v 29. in Marcel Rodman v 47. minuti.

Slovenci so domači turnir, prvega pripravljalnega v novi sezoni, začeli z zmago. V prvi tekmi turnirja so ugnali Japonsko s 3:1 in se ji tako oddolžili za poraz na SP v Južni Koreji. A zmaga je bila trdo priborjena, saj so izbranci selektorja Matjaža Kopitarja žilave tekmece strli šele ob koncu. Slovenski selektor je po prvem dvoboju opozoril na dobro šolo, ki jo je ponudila tekma z Japonci, in poudaril, da bodo Belorusi še hitreje kaznovali vsako morebitno napako. Ekipi se sicer dobro poznata, v zadnjih sezonah pogosto igrata med seboj na različnih tekmovanjih, nobena pa v Ljubljani še ni v polni postavi. Belorusi so turnir začeli s porazom proti Avstriji z 2:3.

Matjaž Kopitar
Matjaž Kopitar FOTO: Damjan Žibert

V prvi tretjini dvoboja reprezentanc, ki bosta prihodnjo pomlad nastopili v hokejski eliti, sta ekipi napadali v intervalih, v prvi minuti so si dve priložnosti pripravili Belorusi, Slovenci so odgovorili dve minuti zatem. Med slovenskimi hokejisti so si nevarnejše priložnosti pripravili Sabahudin Kovačević, Blaž Gregorc, Matej Hočevar, Jan Urbas in Aleš Kranjc, vendar niso bili dovolj natančni, da bi zatresli mrežo nasprotnika. Tudi Belorusom v prvem delu igre ni uspelo premagati vratarja Roberta Kristana, ki je tokrat začel med vratnicami. Obe ekipi sta tudi imeli po enkrat igralca več, ta je ostal neizkoriščen.

V drugi tretjini so kot prvi nevarneje zapretili gostje, nato pa je v 25. minuti po lepi akciji Slovenija prišla do vodstva. Robert Sabolič je podal izza vrat podal pred te, Boštjan Goličič pa je preigral vratarja in ga s strelom po tleh tudi ukanil. Nedolgo zatem sta poizkusila tudi Blaž Gregorc in Hočevar, ki nista bila enako uspešna. Tri minute zatem so imeli Risi igralca več na ledu, plošček je šel od palice na palico, na koncu ga je prejel Ken Ograjenšek in povišal vodstvo na 2:0. Tudi naslednjo odlično priložnost je imela Slovenija, vratar gostov je le s težavo zaustavil poizkus Saboliča. Belorusi so zadihali ob igralcu več, ko se je izkazal tudi Kristan. Do zadnjega nevarnega strela v drugi tretjini so prišli naši hokejisti, s prve je streljal Gregor Koblar, nasprotnikov vratar je bil na mestu.

Začetni beloruski pritisk na začetku zadnjega dela ob igralcu več so Slovenci prestali tudi z nekaj sreče, saj je plošček po enem od strelov zadel prečko, na drugi strani pa so bili domači učinkovitejši. V 47. minuti je, potem ko so Slovenci eno prednost sicer zapravili - lepo priložnost je imel Marcel Rodman -, nato v trenutkih, ko je imel sodnik že dvignjeno roko za novo belorusko kazen, slovenski kapetan le spravil plošček v gol.

Risi so prišli do druge zmage na turnirju v Tivoliju.
Risi so prišli do druge zmage na turnirju v Tivoliju. FOTO: Reuters

Visoko vodstvo so Slovenci tudi znali zadržati. Belorusi so sicer želeli doseči vsaj častni zadetek, lahko pa bi Slovenija vodstvo še povišala: v 54. minuti je z igralcem manj v prodor pobegnil Žiga Pance, tekmeci so ga ustavili s prekrškom, a je nato Pance zgrešil kazenski strel. Vseeno pa so domači brez težav pripeljali dvoboj do konca in Kristanu omogočili, da je ohranil nedotaknjeno mrežo.

Izid:
Slovenija
- Belorusija 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
Goličič 25., Ograjenšek 28., M. Rodman 47.

Avstrijci do preobrata in visoke zmage

Japonci so tekmo začeli podobno kot v prvem krogu proti Sloveniji in povedli v 15. minuti po zadetku Junje Jamade. A Avstrija je nato hitreje kot Slovenija našla odgovor na njihovo igro, Nikolas Petrik in Brian Lebler sta v manj kot minuti v drugi tretjini poskrbela za preobrat, zmago severnih sosedov pa so v zadnjem delu nato potrdili še Petrik, Clemens Unterweger in Raphael Herburger.

Izid:
Japonska - Avstrija 1:5 (1:0, 0:2, 0:3)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frupenski
08. 11. 2014 14.01
...bravo,Risi...bravo Lix...bravo ata Kopitar...Go,Go,Go Slovenija...
MaunelNeuer
08. 11. 2014 02.07
+5
Risiiiii, odlični ste!!
DravaPtujFTW
07. 11. 2014 22.19
+11
Bravo Risi bravo Robi
MaunelNeuer
07. 11. 2014 21.26
-10
bravo Avstrija!!
MaunelNeuer
08. 11. 2014 02.09
-2
za vse ki ste me zminusirali, najprej seveda naši pole Avstrijci/Nemci za Avstrijo navijam pač zarad korenin
dinamitek
08. 11. 2014 19.07
ti pa minusaj one od dole k fuzbal poveličujejo