Hokej

Belorusi maščevali Minsk in rise pahnili iz elitne hokejske druščine

Pariz, 13. 05. 2017 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska hokejska reprezentanca je tudi na šesti tekmi na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Franciji doživela poraz. Tokrat jih je v tekmi za biti ali ne biti s 5:2 premagala Belorusija. Ti so tako maščevali poraz proti Risom, ki so se prav po zmagi nad Belorusi v Minsku uvrstili na olimpijske igre v Pjongčangu. Varovanci Nika Zupančiča tako nimajo več možnosti za obstanek med svetovno hokejsko elito.

Risi niso uspeli premagati Belorusije in se poslavljajo od elite.
Risi niso uspeli premagati Belorusije in se poslavljajo od elite. FOTO: AP

Slovenski hokejisti so po osvojeni točki na uvodni tekmi s Švico doživeli poraze proti Kanadi, Norveški, Finski in Češki in so vedeli, da potrebujejo zmago proti Belorusiji, če želijo tudi na prihodnjem svetovnem prvenstvu nastopati med elito. Obe ekipi sta pred ključno šesto tekmo zbrali po točko. Varovancem Nika Zupančiča pa ni uspelo doseči ključne zmage za obstanek, saj je bila Belorusija boljša s 5:2. Po spodbudni prvi tretjini, katero so risi po golih Žige Jegliča in Davida Rodmana celo dobili z 2:1, je sledil v drugi popoln razpad sistema. Belorusija je v drugem delu dosegla kar štiri gole in prednost brez težav zadržala tudi do konca srečanja. Belorusi se tako veselijo obstanka v elitni skupini hokeja, risi pa se selijo stopničko nižje. Belorusi so tako tudi maščevali poraz, ki jim ga je slovenska reprezentanca zadala na kvalifikacijsem turnirju za Olimpijske igre 2018.

Ker sta imeli ekipi vključno z današnjo do konca predtekmovanja le še dve tekmi, je to pomenilo, da bo Slovenija, če bo zmagala po rednem delu, že imela zagotovljen obstanek.Seveda pa so imeli povsem enake možnosti Belorusi; če bi oni zmagali po rednem delu, bi to pomenilo, da se Slovenci že poslavljajo od elite. Zaradi pomena današnje tekme je bila v ozadju tudi dosedanja medsebojna statistika. Na SP so bili doslej boljši Belorusi, ki so na štirih tekmah štirikrat zmagali (2015 s 4:2, 2013 s 4:3, 2011 s 7:1 in 2003 s 4:3). Slovenija pa je imela na računu dve pomembni zmagi v olimpijskih kvalifikacijah; leta 2013 s 4:2 in lani na terenu tekmecev v Minsku s 3:2. Na koncu se je bitka v Bercyju razpletla z drugim scenarijem, s pravim polomom za Slovence in slovesom od elite.

Že začetek ni bil po okusu slovenskih navijačev. Slovenija si je v prvih petih minutah prislužila dve kazni in to obdobje preživela večinoma pred svojim golom, kjer je bilo nekajkrat tudi precej vroče, a Gašper Krošelj ni klonil in Slovenci so lahko pozneje zadihali. Nadaljevanje prvega dela je bilo bolj izenačeno, vsaka od ekip si je pripravila nekaj polpriložnosti, a so počasi Belorusi spet začeli prevzemati pobudo in stiskati Slovence pred njihov gol.

Belorusi slavijo veliko zmago.
Belorusi slavijo veliko zmago. FOTO: AP
Ta premoč pa se je hitro spremenila še v slovenski rezultatski zaostanek: hiter napad Belorusije je z zadetkom pod prečko končal Aleksander Pavlovič. A na srečo je bil odgovor hiter in v prvi tretjini so se še veselili tudi Slovenci. Ob prvi beloruski izključitvi je bil na pravem mestu Žiga Jeglič in odbiti plošček iz neposredne bližine potisnil v mrežo. Na koncu so Slovenci v svoj prid obrnili tudi razmerje strelov, kar pa je bilo še pomembnejše, tudi število golov. Za drugega slovenskega je v 20. minuti z izjemno natančnim strelom ob vratnici poskrbel David Rodman. Tekma je tako dobila obetaven začetek. A jasno je bilo, da se Belorusi ne bodo kar tako predali; oni so bili tisti, ki so takoj na začetku drugega dela našli pot do slovenskega gola, po zadetku Jevgenija Kovjaršina pa je bil dvoboj v 21. minuti spet na izhodišču. Izkazalo pa se je, da je bil ta gol le napoved popolnega beloruskega napada v tej tretjini, ki je Slovence povsem spodrezal.
Začeli smo z dvema kaznima, a smo bili uspešni, prestali smo tudi prvi gol Belorusije. Zadeli smo dvakrat in takrat je bilo še vse v redu. Druga tretjina je bila odločilna, štirje prejeti goli pa so preveč za to raven tekmovanja. Zadnja ni bila več odločilna, imeli bi majhne možnosti, če bi zadeli takoj, a Belorusija je premočna, da bi dovolila tak scenarij. Beloruski trener je omenil, da so imeli nekaj sreče z odbitki, kar je mogoče res, a si moraš to tudi zaslužiti, mi si danes nismo. Vsi smo v istem čolnu, jaz prevzemam odgovornost glede igre v obrambi, pa ne samo branilcev. Dobivamo preveč zadetkov in med pripravami bi mogoče moral biti na tem področju bolj 'zajeban', po domače povedano. Nik Zupančič, selektor

Ob prednosti igralca več Slovenci niso bili nevarni, pozneje je poskušal še Sabahudin Kovačevič. A kar ni uspelo doseči Slovencem, je njihovim tekmecem - sredi druge tretjine so izkoristili nezbrano slovensko obrambo in odbiti plošček zlahka potisnili v mrežo. Slovenci nikakor niso našli načina za boj z Belorusi, v obrambi so jim puščali preveč prostora, v napadu pa ob številnih napakah in nenatančnih podajah ni steklo niti ob prednosti 5-4. Belorusi pa so se, ko so odslužili kazen, še enkrat sprehodili skozi slovensko obrambo in s četrtim golom že napovedali skorajšnji potop Slovenije.

Za piko na i pa je bil beloruski "power play" bistveno boljši in slovenski tekmeci so pred koncem tretjine s četrtim golom v tem delu že dokončno zapečatili usodo Slovenije. V zadnjem delu je bila tekma le še formalnost. Slovenci so se zavedali, da so svojo priložnost zapravili, enkrat so sicer še zadeli prečko, Belorusi pa so igrali dovolj pametno in zbrano, da so visoko prednost in pomembno zmago znali zadržati do konca. Čeprav imajo do konca SP še eno tekmo, pa se je za Slovence pravzaprav vse končalo že danes, ko so izgubili vse možnosti za pot na Dansko 2018, kjer bo naslednje elitno tekmovanje. Slovence po prosti nedelji zdaj čaka le še ponedeljkov sedmi pariški dvoboj, ko se bodo od nastopanja na najvišji ravni poslovili s tekmo proti gostiteljem Francozom, na sporedu bo ob 20.15.

Izid:
Slovenija - Belorusija 2:5 (2:1, 0:4, 0:0)

Lestvica skupine B: 
Kanada      4 4 0 0 0 18:3 12
Češka       5 2 2 0 1 17:9  10
Švica        4 2 1 1 0 14:8    9
Finska       5 2 1 1 1 15:15 9
Norveška   5 2 0 1 2 10:10 8
Francija      5 1 2 0 2 17:13 7
Belorusija   6 1 0 1 4 11:24 4
Slovenija     6 0 0 1 5 12:32 1
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xxdrgregoryhouse
13. 05. 2017 23.28
+1
rabmo kopitarja Anzeta pa njegovga fotra
Gregor Hvastja
13. 05. 2017 22.30
+3
Selektor je odgovoren. Celo prvenstvo je stal tam kot lipov bog. Stil partijskega funkcionarja iz severne Koreje.
KOPITES
13. 05. 2017 21.22
+5
Kaj na vsaki tekmi je petarda pocla...
tekač
13. 05. 2017 20.26
+12
Ne zaslužijo elitno skupino. Predvsem obramba izredno slaba . Vendar bi bilo preveč pričakovati, kajti nimamo svojega prvenstva, oziroma je tako slabo, da ko bo odšla ta generacija je vprašljiva tudi B skupina.
Paštašutar
13. 05. 2017 19.52
+5
Vratarji so v golu da branijo!! Nasa dva,tega ali ne vesta ali ne znata !!!
SFRJJNA
13. 05. 2017 21.58
+2
Ne govori neumnosti. Grošelj je bil popolnoma slab, Pintarič vrhunski z Švico potem pa ni dobil več priložnosti. Če bi branil on bi bilo bolje in bi ostali v A skupini, napaka trenerja!
Chelsea1991
13. 05. 2017 18.35
+3
fihner
13. 05. 2017 19.47
-2