Hokej

Brez elite in brez selektorja, kaj sledi za rise?

Ostrava, 12. 05. 2015 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na svetovnem prvenstvu v hokeju na Češkem se končuje predtekmovanje. Zvečer bo znanih vseh osem reprezentanc, ki bodo nadaljevale v četrtfinalu, ter še druga ob Sloveniji, ki se bo preselila v drugoligaško konkurenco. Slovenija pa je po svojem zadnjem nastopu ostala tudi brez selektorja.

Matjaž Kopitar je odstopil z mesta selektorja.
Matjaž Kopitar je odstopil z mesta selektorja. FOTO: Damjan Žibert

Sedem tekem, ena zmaga in šest porazov ter tri točke je izkupiček slovenske izbrane vrste v Ostravi. Zmaga je prišla prepozno, na tekmi z Dansko, ki ni več odločala o ničemer, saj so bili Slovenci že prej obsojeni na selitev v nižji rang tekmovanja, Danci pa so se prav tako že pred njo rešili.

Zmaga je vendarle prinesla kanček vedrine v slovenski tabor; hokejisti so po tekmi poudarjali, da sicer tekmovalno nima velikega pomena, je pa dobro, da so prekinili niz tekem brez uspeha in prvenstvo končali z zmago. Te se za Slovenijo precej redke: odkar je v veljavi sedanji sistem s po dvema večjima skupinama, je sploh prva (v Stockholmu 2013 sta bili le dve točki za poraza po dodatnem delu igre), prva pa tudi po Bratislavi 2011 in uspehu proti Latviji v takratni skupini za obstanek.

Obstanka letos ni, prav to je bil sicer glavni cilj slovenske ekipe. Že pred zadnjo tekmo je selektor Matjaž Kopitar povedal, da je razočaran, ker cilja niso dosegli, po uspehu proti Danski pa je nato sporočil, da je zgodba zanj končana.

V dokaj čustvenem sporočilu slovenski sedmi sili, ki je v Ostravi spremljala dogajanje na SP, je dejal, da je to odločitev tehtal že lani po SP v Koreji, pa se odločil za nadaljevanje, ker je menil, da lahko moštvo še napreduje in naredi korak naprej. Na letošnjem prvenstvu koraka naprej ni bilo, zato je že med SP sprejel odločitev o odstopu, ki jo je po tekmi sporočil igralcem, že prej pa je z njo seznanil vodstvo HZS. Dejal je tudi, da je ta njegov korak nepreklicen.

Slovenski hokejisti so v Ostravi vknjižili eno zmago.
Slovenski hokejisti so v Ostravi vknjižili eno zmago. FOTO: Reuters

"Moja zgodba s to reprezentanco je končana. Žal je v Sloveniji toliko negativcev, in če lahko živijo s tem, naj živijo. Jaz bom težko živel brez teh fantov, ker so dobri. Zaslužijo boljšo podporo, kot jo imajo," je svojo odločitev po dvoboju z Dansko pojasnil zdaj že nekdanji selektor.

Odločitev o slovesu je sprejel med letošnjim prvenstvom, ni pa bila hipna. "Hotel sem končati že lani po Koreji, ki je bila zame velik uspeh. Tam sem videl, da je upanje, da igro nadgradimo. Tukaj je nismo nadgradili. Upal sem, da bi vsaj ostali v skupini. Žal nam ni uspelo in zdaj grem."

Morda Kopitar ne bo edini, ki se bo poslovil. Namig v to smer je že dal tudi kapetan Tomaž Razingar ("Moj čas se počasi izteka, vas bom pa obvestil ob pravem času"), ki je sicer skušal po zadnji tekmi najti vzroke za nastope v Ostravi, ki so prinesli razočaranje.

"Razočaranje je veliko, zavedali smo se, da je ekipa skoraj popolna, podobna tisti z olimpijskih iger. Žalost je prisotna, a se lahko pogledamo v ogledalo. Zbrali smo se 15. marca, dva meseca smo skupaj v tej prijetni ekipi, ni nikakršnega 'krega', seveda ni veselja, ko zgubljaš, a prepričan sem, da bo ta ekipa še vedno velika, kljub temu, da smo bili priča neuspehu v Ostravi," je dejal kapetan moštva.

Mitja Robar pa je izpostavil usodo slovenske izbrane vrste, ki je nenehno na robu med najvišjim in drugim kakovostnim razredom svetovnega hokeja: "Lani nam je na koncu uspelo, čeprav je kar nekaj igralcev manjkalo. A ta položaj gor - dol vendarle omogoča napredek za mlade. Zdaj gremo pač spet v drugo ligo, kjer pa smo ravno toliko boljši, da ne spadamo tja."

Slovenija, ki je na SP v sedmih tekmah dosegla devet golov, prav neučinkovitost pa so tako selektor kot igralci izpostavili kot enega glavnih krivcev za niz porazov pred zadnjo tekmo, bo zdaj morala iskati pot vrnitve med elito po že znanem scenariju. Tako kot že velikokrat po letu 2001, ko je prvič v zgodovini prišla do najmočnejše konkurence, je slovenska vrsta izpadala in se vračala. Naslednje leto Slovencev ne bo zraven, prvenstvo bo v Rusiji, lahko pa se vrnejo v letu 2017, ko bosta najboljše ekipe sveta skupaj gostili Francija in Nemčija. Za začetek pa bodo morali naslednje leto na SP divizije I pod vodstvom novega selektorja spet priti med elito.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šuštar1
12. 05. 2015 18.45
-2
Na žalost bo slovenski hokej tukaj obstal oz.nazadoval. Če pogledamo kdo bo naslednje leto igral se lahko nadejamo da bomo srečni da ostanemo v "B". Tisti ki zadaj kuha, naj tudi skuha da se vrnemo tja kamor si fantje ob podpiri ljudstva želijo, ne pa da jih fakajo ljudje ki namjo pojma o pojmu....
ajevc
12. 05. 2015 16.19
+0
Čestitke za vse uspehe. Gremo naprejj.. Pozitivni ljudje , kot si ti (trener, selektor)in iekipa hokejistov, so (ste)nam pa lahko za vzgled.
pridnaov?ka
12. 05. 2015 15.03
-6
še zdovc in katanc naj ga oponašata..bleferja ena....
MaunelNeuer
12. 05. 2015 14.40
+0
zdej bo polom še večji
gorgozaver
12. 05. 2015 14.33
+1
Pa poglejmo kariero kopitarja kot trenerja !??
tedoDANB3medo
12. 05. 2015 14.21
+2
Vsi so mislili, da je Anže Kopitar jamstvo za uspeh in so bili srečni, ko potrdil udeležbo. Enako zdaj vsi upajo, da bo Goran Dragić igral za naše na prvenstvu v košarki, kot da je on dovolj za dobre tekme. Se ne bo za čuditi, če bo tudi Dragićev selektor odletel...
jackjernej
12. 05. 2015 14.17
+2
matjaz bi lahko z vsem svojim znanjem sedel na klop olimpije, da se malo dvigne. ob redni plavi seveda hehe
MaunelNeuer
12. 05. 2015 14.39
+1
nikoli ne bo sedel na klopi bednega kluba, če bo, bo sedel na jeseniški
catman
12. 05. 2015 12.40
+9
Saj za nas je značilno, da tolčemo in onemogočamo sposobne in dobre ljudi. Samo manjka še, da bodo "strokovnjaki" postavili za novega selektorja kakega ala bivšega rokometnega. Potem zna biti tudi skupina C blizu.
catman
12. 05. 2015 12.41
+3
bizgecc
12. 05. 2015 12.01
+15
selektor je odstopil zaradi zlobnih jezikov... zdaj pa naj ti pametnjakovici zrenirajo!
Uporabnik458403
12. 05. 2015 11.33
+18
Ocitno je z odstopom selektorja konec slovenske hokejske pravljice. Se zalovali bomo za te case