Hokej

Čehi na domačem prvenstvu ostali brez kolajne

Praga, 17. 05. 2015 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hokejisti ZDA so osvojili bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Pragi. V malem finalu so premagali Češko s 3:0. V večernem velikem finalu se bosta za zlato pomerili branilka naslova Rusija in Kanada.

Čehi niso mogli skrivati razočaranja.
Čehi niso mogli skrivati razočaranja. FOTO: Reuters

V dvoboju razočaranih po polfinalu so na koncu krajšo potegnili Čehi. Prirediteljem SP tako ni uspelo postaviti še tekmovalne pike na i prvenstvu, ki so ga sicer zelo dobro izvedli in ki je privabilo doslej rekordno število obiskovalcev na takšnih tekmovanjih, za nameček pa so na zadnjih dveh tekmah, polfinalu in finalu, ostali še brez doseženega zadetka.

Obe ekipi sta imeli za sabo naporen polfinale. Čehi so morali priznati premoč mogočni Kanadi, ki na tem prvenstvu še ni izgubila in je verjetno prvi favorit tudi za zlato medaljo, čeprav so se domačini dobro upirali. Američani pa so proti okrepljenim Rusom z zvezdniško zasedbo Jevgenij Malkin - Aleksander Ovečkin izgubili šele v zadnji tretjini, potem ko so bili 45 minut v igri za finale.

V tekmi za tretje mesto so Čehi sicer napadali, a kaj, ko so imeli Američani v vratih Connorja Hellenbuycka. Ta se je na SP na Češkem že velikokrat izkazal in tudi danes je bil prevelika ovira za Čehe.

Američani so tako pobudo prepustili Čehom, gradili na zanesljivi obrambni igri, zaupali vratarju in čakali na svoje priložnosti. Prvo so dočakali sredi uvodne tretjine, ko je v polno zadel Nick Bonino, drugo pa je spretni Trevor Lewis spremenil v gol dobro minuto pred koncem uvodnega dela in že takrat nakazal, kam bo šla tekma.

Connor Hellenbuyck se ni pustil premagati.
Connor Hellenbuyck se ni pustil premagati. FOTO: Reuters

Podobno je bilo tudi v nadaljevanju. Čehi so se zaman trudili, imeli tudi nekaj smole ob vratnici Jana Kolarja, zadetek bi jih vrnil v igro, a so sodniki po ogledu posnetka ocenili, da plošček ni bil v golu. Tako so hokejisti ZDA nadaljevali svojo predstavo in jo še enkrat tik pred koncem tretjine kronali še z zadetkom. Po 3:0 po 40 minutah je bilo le še malo upanja za češke hokejiste in njihove zveste privržence v praški dvorani.

Zadnja tretjina je bila sicer statistično povsem češka, Američani so se trudili le toliko, da so ohranili prednost. Nerešljiva uganka v ameriškem golu je še naprej spravljala v obup veliko večino 15.000 gledalcev v dvorani O2 Arena, Čehi so pred koncem poskusili še brez vratarja Ondreja Paveleca, kar pa ni prineslo niti častnega gola.

Američani so tako drugič v treh letih prišli do brona na SP, Čehom pa je že drugič v nizu zmanjkal zadnji korak za medaljo, saj so tudi lani v Minsku izgubili boj za bron.

Izid:

ZDA - Češka 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaunelNeuer
18. 05. 2015 00.51
fu-cking america, pa zlata ne bojo osvojili, to jh najbolj boli hahahahah
pako-san
17. 05. 2015 19.38
-2
Kak so jih ameri razbili.....svaka cast
JAMES23
17. 05. 2015 21.08
+1
TAKO KOT RUSI AMERIČANKE..HEHEHE..SVAKA CAST.
pako-san
17. 05. 2015 21.47
+1
Hehe....bojo doble ruskinje danes, nic bat....