Hokej

Ebel: Salzburg favorit, zmaji želijo narediti korak naprej

Ljubljana, 11. 09. 2015 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S štirimi tekmami prvega kroga se začenja nova sezona lige Ebel. Razširjeno avstrijsko hokejsko prvenstvo bo, tako kot v vrsti zadnjih sezon, pisano mednarodno obarvano, v njem pa bo tudi letos en slovenski predstavnik. Telemach Olimpija bo sezono začela doma v soboto proti Innsbrucku.

Trener Telemacha Olimpije Fabian Dahlem
Trener Telemacha Olimpije Fabian Dahlem FOTO: Damjan Žibert

Pri slovenskih podprvakih imajo za sabo pestro dogajanje po lanski sezoni. Ne toliko na ledu, kjer je ekipa v ligi Ebel ostala brez končnice na zadnjem mestu, bolj vroče je bilo v pisarni. Črnemu scenariju, ki je grozil s propadom še drugega nekoč velikega slovenskega kluba, so se v Tivoliju izognili. S prisilno poravnavo nameravajo pod vodstvom predsednika Marka Popoviča stvari počasi spet spraviti v normalno delovanje, pri ciljih pred novo sezono pa so v taboru zmajev še precej zadržani.

Trener sicer ostaja isti, Nemec Fabian Dahlem bo spet moral poskušati potegniti najboljše iz kombinacije nekaj preizkušenih domačih igralcev, nekaj obetavnih mladih slovenskih hokejistov in številčne zasedbe tujske legije, med katerimi bodo poleg Severnoameričanov prvič tudi trije Avstrijci.

Zanimivo je, da so se v taboru zeleno-belih odločili, da bodo imeli v novi sezoni dva kapetana: dosedanji Aleš Mušič bo poslej ekipo vodil doma, v gosteh pa ena od okrepitev pred sezono, slovenski reprezentant Andrej Tavželj.

Medtem ko bodo Ljubljančani skušali popraviti lanski vtis in se prebiti z dna lestvice, so na vrhu razmerja moči dokaj jasna. Za favorite tudi letos veljajo igralci iz Salzburga, lanski prvaki, ki bodo lovili tretjo zaporedno lovoriko. Ekipa pod vodstvom Daniela Ratushnyja ne skriva želje po novem pohodu na vrh. Pri tem jim bodo skušali načrte prekrižati predvsem v ekipi Vienna Capitals, ki ima sicer trpke spomine na finale in štiri poraze brez zmage, in v Linzu, kjer pa imajo precej kadrovskih sprememb.

Telemach Olimpija - Dornbirn - 7
Telemach Olimpija - Dornbirn - 7 FOTO: Damjan Žibert

Poleg osmih avstrijskih klubov (Red Bull Salzburg, Vienna Capitals, Black Wings Linz, KAC Celovec, VSV Beljak, Graz 99ers, Dornbirn in Innsbruck) v ligi tudi letos nastopajo še ena slovenska (Telemach Olimpija), italijanska (Bolzano), madžarska (Sapa Fehervar) in češka ekipa (Orli Znojmo).

Pred novo sezono so v ligi Ebel uvedli tudi nekaj sprememb pravil. Med najbolj pomembnimi je novo točkovanje, z dosedanjih dveh točk za zmago so prešli na sistem 3-2-1-0 (tri točke za zmago v rednem delu, dve za uspeh po podaljšku ali kazenskih strelih, ena za poraz po dodatnem delu igre in nič za poraz v rednem delu). Po novem pa bodo drugačni tudi podaljški. Dodatni del igre bo namesto pet minut trajal sedem, za nameček pa bodo po 64. minuti na ledu samo še po trije igralci v polju (začeli bodo po štirje), s čimer želijo dobiti več prostora za napade in odločitev tekem že pred kazenskimi streli.

Sezona bo v rednem delu po sistemu dvakrat vsak z vsakim doma in v gosteh (skupno 44 krogov) trajala do 17. januarja, potem sledi delitev na dve skupini s po šestimi moštvi: v zgornjem delu bodo tista, ki bodo imela že zagotovljen nastop v končnici in bodo igrala le še za razvrstitev, v spodnjem pa se bo šesterica borila še za dve mesti v četrtfinalu. V končnici, začela se bo 26. februarja, bodo vse stopnje igrali na štiri zmage, sezona pa se bo z morebitno sedmo tekmo finala končala najpozneje 14. aprila.

Zmaji bodo za začetek igrali dvojček domačih tekem, začeli bodo v soboto z Innsbruckom, v nedeljo jih čaka še stari znanec iz Beljaka. Naslednji teden sledi prvo gostovanje na Madžarskem (18. september) in tretja domača tekma z Dunajem 20. februarja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.