Hokej

Kazahstan po podaljšku in kazenskih strelih previsoka ovira za rise, edini gol prispeval Pance

Ljubljana, 15. 04. 2017 21.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska hokejska reprezentanca je v drugi pripravljalni tekmi pred majskim svetovnim prvenstvom v Parizu izgubila s Kazahstanom (1:2). Za Slovenijo je edini gol v rednem delu dosegel Žiga Pance, Kazahstanci so nato slavili po izvajanju kazenskih strelov.

Uvodni zmagi nad sosedi Madžari je sledil mrzel kazahstanski tuš.
Uvodni zmagi nad sosedi Madžari je sledil mrzel kazahstanski tuš. FOTO: Damjan Žibert

Slovenci so v pripravah na SP pred štirimi dnevi v Celju na prvi tekmi premagali Madžarsko z 2:1. V torek bo Slovenija gostovala pri Madžarih v Budimpešti, naslednjo nedeljo pa še v južnotirolskem Neumarktu, kjer bo njena tekmica Italija. Konec meseca pa gredo Slovenci pred SP v Parizu še na krajšo turnejo v St. Peterburg, kjer bodo igrali še s selekcijo Rusije in z Norveško. Slovenska izbrana vrsta se je danes poslovila od svojih navijačev. Pred SP v Parizu bo igrala še štiri prijateljske tekme, a vse v gosteh. Danes so bili slovenski tekmeci v ljubljanski dvorani Tivoli Kazahstanci, ki so že povsem nared za bližnje drugoligaško prvenstvo, dvoboj pa je bil že precej zahtevnejši kot tisti z Madžarsko pred štirimi dnevi. Selektor Nik Zupančič je v primerjavi s prejšnjo tekmo v ekipo postavil pet novih hokejistov; tokrat sta v vratih dobila priložnost Gašper Krošelj, ki je tekmo začel, ter Matija Pintarič od 31. minute, v polju pa so bili novinci Mitja Robar, Žiga Pance ter Aleš Mušič. Začetek tekme - po krajši uvodni slovesnosti, ko je Rok Tičar dobil jubilejno darilo za 100. nastop v izbrani vrsti - je pokazal, da bo dvoboj z azijsko ekipo ruske šole trd in precej zahtevnejši kot tisti z Madžari, ki so ga Slovenci v Celju po premoči na vsej tekmi dobili po stopnjevanju pritiska v zadnji tretjini.

V uvodnem delu so imeli Slovenci praktično le dve priložnosti, najprej Anže Kuralt po podaji Mihe Štebiha takoj na začetku, pozneje pa še Miha Verlič po protinapadu z igralcem manj sredi tretjine. Krošelj je imel v tem delu tekme več dela, Kazahstanci so bili več pred njegovimi vrati, dobil pa je en gol, ko so ga tekmeci premagali tik ob izteku druge slovenske kazni. Nadaljevanje je bilo podobno, tekma trda in z malo napakami. Spet so bili prvi nevarnejši gostje, naturalizirani Kazahstanec Dustin Boyd je zadel prečko, pozneje pa so se razživeli tudi Slovenci. Prvo priložnost v tretjini je imel Žiga Jeglič, pozneje je bil pred kazahstanskim vratarjem po prodoru nevaren Jan Urbas, Kuralt pa je imel v 34. minuti še dve priložnosti in strela iz neposredne bližine, a ni zadel. Zato pa je za veselje na tribunah ob slovenski številčni premoči poskrbel Pance z zelo natančnim in močnim strelom v 37. minuti. Bolj ko se je tekma bližala koncu, bolj nevarni so bili domači hokejisti. Priložnosti so se kar vrstile, a ne Mušič, ne Urbas in ne Gregor Koblar niso bili dovolj natančni, da bi dosegli vodstvo. Tudi ob številčni prednosti so bili Slovenci nevarni, vseeno pa so vsi ploščki postali plen vratarja tekmecev. Prav tako pa so bili v isti akciji v 55. minuti trikrat nevarni, a neuspešni Jeglič, Aleš Kranjc in Pance. V zadnji minuti bi lahko zmago Kazahstanu zagotovil Nigel Dawes, a je bil potem tudi Tičar zelo blizu golu. V podaljšku so bili Slovenci še vedno boljši, najlepšo akcijo pa sta v zadnji minuti izpeljala Jeglič in Tičar, a slednji ni zadel za zmago. Podobno je bilo pri kazenskih strelih, tekmeci so dva zadeli, pri Sloveniji pa sta zgrešila Jeglič in Pance. Po tekmi je selektor Zupančič tudi naredil prvi rez v ekipi in se zahvalil Andreju Hočevarju in Niku Simšiču.

Izid:

Slovenija ‒ Kazahstan 1:2* (0:1, 1:0, 0:0; 0:1)
Pance 37.; Stepanov 11.
* - po kazenskih strelih

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.