Hokej

AVDIO: Anže Kopitar: Lahko se kosamo z najboljšimi reprezentancami

Ostrava, 30. 04. 2015 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Do začetka SP v hokeju je le še dan, do prvega nastopa Slovenije po enoletnem premoru med svetovno elito pa dva. Slovenski ljubitelji hokeja od SP veliko pričakujejo, tudi zaradi lanskih olimpijskih iger v Sočiju, toda risi ostajajo na trdnih tleh s prvim ciljem obstati med najboljšimi.

Obstanek, obstanek, obstanek ... čarobna beseda, ki jo hokejisti z risom na prsih radi slišijo, če je povezana z njihovimi uspešnimi nastopi, so je pa tudi že siti, saj se večina reprezentančnih hokejskih tem začenja prav z njo. Ali bo Sloveniji uspelo obstati med najboljšimi ali pa se bo naslednje leto spet prebijala nazaj prek drugoligaškega prvenstva? Optimizmu pred 79. prvenstvom na Češkem botrujeta vsaj dva podatka: Slovenija bo z nekaj izjemami nastopila v skorajda enaki postavi, ki je lani v Sočiju poskrbela za prijetno presenečenje in šok za nekaj bolj uveljavljenih ekip, zraven pa je tudi Anže Kopitar. Nastop prvega zvezdnika Slovenije je v zadnjih letih postal misija nemogoče. Imel je (prijetne) obveznosti v ligi NHL, dvakrat jih je končal šele z dvigom pokala za najboljšega, enkrat mu jo je zagodla poškodba. V takšnih okoliščinah je bil njegov zadnji nastop že precej oddaljen, v Halifaxu 2008, letošnje slovo še pred končnico pa je odprlo vrata tudi za mlajšega Kopitarja v ekipi. Kot je po nekaj dneh negotovosti namignil že ameriškim medijem: očetu je težko reči ne, tako da se je v sklepnem delu priprav pridružil soigralcem v slovenski izbrani vrsti. "Cilj je definitivno obstanek v eliti, mislim, da je mogoče celo malo bolj realen kot prejšnja leta zaradi prikazane igre na OI. Lahko se kosamo z najboljšimi reprezentancami. Fantje so bili že zelo blizu tudi kakšnemu takemu uspehu, pa je čisto malo zmanjkalo. Upam in verjamem, da je letos SP, kjer se bo še delček sreče obrnil v našo korist," je o glavni temi pred SP dejal Anže Kopitar.

Anže Kopitar
Anže Kopitar FOTO: Damjan Žibert

Slovenija bo za začetek na SP igrala z Belorusijo. Ta je že kar stara znanka Slovenije na SP, na prvenstvih najvišje ravni imajo Slovenci sicer z "rusko podružnico" slabe izkušnje, tri poraze v treh tekmah, najhujši je bil v Bratislavi 2011 (1:7), vmes pa je padla tudi lepa izkušnja: v kvalifikacijah za pozneje tako uspešni Soči so namreč Slovenci na Danskem poleg domačinov premagali tudi takrat favorizirane Beloruse s 4:2. "Zavedam se, da sem eden od nosilcev v ekipi. Ampak vsak mora igrati kot posameznik, vsak se zaveda, kaj mora narediti, kaj dati od sebe," svojo vlogo v reprezentanci vidi Kopitar in dodaja: "Naš načrt je, da gremo v posamezno tekmo, odigramo eno in gledamo naprej. Če bi gledali celotno sliko, se lahko hitro uštejemo oziroma zasanjamo. Na vsako se moramo maksimalno pripraviti." Čeprav je priznal, da bi raje igral v končnici NHL, pa se veseli tudi igranja za Slovenijo. Misel, da bo njemu in soigralcem lažje, ker druge ekipe ne bodo v tako močnih postavah kot v Sočiju, pa je hitro zavrgel: "Druge reprezentance imajo večji kader za izbiro. Četrtfinale nas ne bo kar čakal, moramo iti v vsako tekmo posebej, prvi cilj je obstanek, potem pa se lahko pogovarjamo naprej. Soči se je zgodil, mi pa moramo gledati naprej in se pripraviti, kar se da dobro, na sedem tekem, ki nas čakajo." Pri takšnih postopnih razmišljanjih ga je dopolnil tudi vratar Luka Gračnar, eden tistih, ki so se izbrani vrsti prav tako pridružili med zadnjimi. V zadnjih letih je že postal nepogrešljiv člen ekipe za prvim vratarjem Robertom Kristanom, njegova klubska sezona pa se je končala bolje kot tista Anžeta Kopitarja: s Salzburgom je osvojil naslov prvaka. Tudi on pa pravi, da lanski olimpijski uspeh ni samoumevno zagotovilo, da bo tudi na Češkem vse potekalo po podobnem scenariju. "O ciljih ni treba kaj posebej razglabljati. Prvi je obstanek, naprej pa je vse možno. To je skupina A, to so same elitne reprezentance. Ritem bo naporen, zato pa tudi veliko in trdno treniramo. Doslej so prvenstva pokazala, da potrebuješ kakšne štiri točke, Avstrijci so s toliko točkami celo izpadli. A mislim, da smo s temi kalkulacijami že malo predaleč: prvenstvo se ni še niti začelo. Treba je iti tekmo za tekmo, potem pa bomo videli, koliko točk bomo nabrali in če bo to dovolj."

SP se bo začelo v petek s prvimi štirimi tekmami v Pragi in Ostravi, Slovenci pa bodo z Belorusijo v ostravski dvorani ČEZ Arena igrali v soboto ob 16.15.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaunelNeuer
01. 05. 2015 01.43
+2
imate da obstanete, sicer mi bo ušla roka ;) R I S I, vem da zmorete
12king12
30. 04. 2015 18.40
+2
optimistično pričakujem obstanek in ovrstitev naprej
ochi
30. 04. 2015 14.56
-8
kosamo se lahko, samo bo naš kos vedno manjši od tekmeca.
tedoDANB3medo
30. 04. 2015 17.58
+1
Morda bomo koga premagali, ampak po mojem je bolj verjetno, da bomo izpadli.
vojkorudolf
30. 04. 2015 14.56
-4
kokokoo...da...js.asta....unja1,m
vojkorudolf
30. 04. 2015 14.56
+4
unja1.m.....pojdi krampat...butasta kokoš..ker nimaš pojma od hokeja....ko...ko...d...ajsa
pridnaov?ka
30. 04. 2015 14.50
-8
lahko se kosamo,krampamo,lopatamo..itd..igrat pa ne moremo...
MaunelNeuer
01. 05. 2015 01.40
+1
če ti ne moreš še ne pomeni da tud oni ne morejo
JAMES23
30. 04. 2015 14.30
-3
pa da vidmo to kosanje z najbolšimi.(rus.fin,usa.)to bojo petarde škoda kej govorit.seveda ostale pa mormo dobit.o.k.z slovakim bo še teška druga pa more it gladko skoz.go slo!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vojkorudolf
30. 04. 2015 14.57
-3
zakaj ste tolk usekani v glavo---pojma nimate od hokeja pa nekaj blodete v p.lepe matere
JAMES23
30. 04. 2015 15.06
+0
no mojster ebel lige...pol mi pa povej kirga lahk zmagamo od naštetih...ruse,fince,američane.uspeh bo če zmagajo slovake.pa ti nek poznavalc hokeja.seveda mi je ušeč da navijaš za naše tud jst ampaj jz sm realn.
DohtarSLO
30. 04. 2015 12.43
+15
slayer2
30. 04. 2015 14.02
+4