Hokej

Kovar prinesel zmago Čehom v loteriji proti branilki naslova Kanadi, domačini 'popili' osmico

Pjongčang, 17. 02. 2018 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Češka je na moškem hokejskem olimpijskem turnirju v Pjongčangu dobila derbi skupine A proti Kanadi po izvajanju kazenskih strelov (3:2). Branilci naslova, ki imajo zaradi prepovedi nastopa igralcev iz lige NHL kar nekaj preglavic, so na olimpijskih igrah izgubili prvič po letu 2010. Švicarji na drugi tekmi skupine visoko ugnali Južno Korejo (8:0).

Čehi so z drugo zmago na turnirju prevzeli tudi vodstvo na lestvici. V drugem srečanju skupine se bosta pomerili še Južna Koreja in Švica. Kanadčane je že po minuti in 13 sekundah v vodstvo popeljal Mayson Raymond, dobrih pet minut kasneje je izenačil Dominik Kubalik, a je še v prvem delu Rene Bourque (14.) ekipi iz Severne Amerike spet zagotovil vodstvo.

Pred golom Češke se je z vratarjem Pavlom Francouzom pomeril Mason Raymond.
Pred golom Češke se je z vratarjem Pavlom Francouzom pomeril Mason Raymond. FOTO: AP

Po vsega 25 sekundah druge tretjine je za Češko zadel Michal Jordan. Izid se do konca in nato v petminutnem podaljšku ni več spremenil, zato so odločali kazenski streli. Odločitev je padla v peti izmeni, ko je zadel Jan Kovar.

Hat-trick Suterja v južnokorejski mreži
To je bil prvi poraz za Kanadčane po februarju 2010, ko so jih je na domačih igrah v Vancouvru premagale sosednje Združene države Amerike (5:3). Poraz takrat ni bil usoden, saj so javorovi listi nato zaporedoma premagali Nemčijo, Rusijo in Slovaško ter se nato sladko maščevali še Američanom za svoj predzadnji olimpijski naslov, ki so ga nato brez enega samega poraza "potrdili" še v Sočiju.

Izbrana vrsta Švice je na drugi sobotni tekmi visoko ugnala domačo Južno Korejo in ji v mrežo pospravila kar osem zadetkov (8:0). Kljub temu so Švicarji tretji na lestvici za Kanadčani in vodilnimi Čehi, ki imajo točko oziroma dve več. Domačini so bili pred navdušenimi gledalci relativno enakovredni in po prvi tretjini zaostajali le za gol, ki ga je za Švico v enajsti minut zabil Denis Hollenstein.

Po drugi tretjini, ki so jo Švicarji dobili z goloma Feliciena Du Boisa in Puisa Suterja, pa je južnokorejska izbrana vrsta razpadla. Suter, do nedavnega član Ottawa Senators v ligi NHL, je v zadnji tretjini, končala se je z 0:5, tudi zaokrožil svoj hat-trick.

Izida:

Skupina A

Kanada ‒ Češka 2:3* (2:1, 0:1, 0:0; 0:0,0:1)
* - po kazenskih strelih

Južna Koreja ‒ Švica 0:8 (0:1, 0:2, 0:5)

Lestvica: 1. Češka 5 točk, 2. Kanada 4, 3. Švica 3, 4. Južna Koreja 0.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.