Hokej

Kvalifikacije za OI avgusta z NHL hokejisti

Ljubljana, 19. 09. 2014 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF), ki je ta teden potekal v španskem Tenerifeju, so pripravili spremembe pri sistemu tekmovanja kvalifikacij za olimpijske igre leta 2018, ki bodo v Pjongčangu. Zadnje sito kvalifikacij bo na sporedu avgusta leta 2016.

IIHF je spremenila sistem tekmovanja v kvalifikacijah za olimpijske igre leta 2018. Osem reprezentanc bo na zimske olimpijske igre uvrščenih neposredno, kriterij pa je svetovna lestvica IIHF. Upoštevali bodo razvrstitev po koncu svetovnega prvenstva naslednje leto na Češkem. Slovenija trenutno na tej lestvici zaseda 14. mesto, za teoretično uvrstitev na osmo pa bi se morala na tekmovanju v Ostravi in Pragi spustiti v boj za medalje. IIHF je nekoliko popustila tudi pri kriteriju neposredne uvrstitve države gostiteljice. Na igre v Pjeongčangu je tako neposredno uvrščena tudi Južna Koreja kot prirediteljica iger. Doslej je sicer veljalo pravilo, da mora biti država organizatorka uvrščena najmanj na 18. mesto lestvice IIHF, Južna Koreja pa je trenutno šele 23.

Prvi krog kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah bo na sporedu med 2. in 8. novembrom 2015, na njem se bodo pomerile reprezentance, ki so na lestvici IIHF uvrščene med 27. in 38. mestom. Te bodo uvrščene v tri različne skupine, v drugi krog pa bodo napredovale zmagovalke posameznih skupin. Pridružile se bodo reprezentancam, ki so uvrščene med 18. in 26. mestom, turnirji treh skupin pa bodo med 11. in 14. februarjem leta 2016. Zadnje sito pred uvrstitvijo na olimpijske igre bo po novem na sporedu med 25. in 28. avgustom leta 2016. Ob zmagovalkah drugega kroga bodo na treh turnirjih sodelovale še reprezentance, ki bodo na lestvici IIHF uvrščene med devetim in 17. mestom. V ta krog reprezentanc sodi tudi Slovenija, v pomoč pa jim bo lahko tudi edini Slovenec v ligi NHL Anže Kopitar.

IIHF je določila tudi sodnike, ki bodo sodili na SP elitne skupine v Pragi in Ostravi. Med njimi ni nobenega slovenskega predstavnika. Iz Hokejske zveze Slovenije pa so sporočili, da bosta Inline zveza Slovenije in HZS vložili skupno kandidaturo za svetovno prvenstvo v inline hokeju leta 2017.

Slovenski reprezentant Anže Kopitar bo lahko pomagal ekipi v zadnji fazi kvalifikacij.
Slovenski reprezentant Anže Kopitar bo lahko pomagal ekipi v zadnji fazi kvalifikacij. FOTO: Miro Majcen
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.