Hokej

McDavid načel, Duchene pokončal Fince za drugo zaporedno zlato odličje Kanade

Moskva, 22. 05. 2016 22.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kanadčani so drugič zapored svetovni prvaki v hokeju. V velikem finalu so branilci naslova v Moskvi premagali Finsko (2:0). Bronaste kolajne so si priborili domačini Rusi, ki so v malem finalu premagali reprezentanco ZDA s 7:2 in vsaj malce ublažili udarec po polomu s Finsko.

Slavje javorjevih listov po zadnji sireni.
Slavje javorjevih listov po zadnji sireni. FOTO: AP

Zlato kolajno na svetovnem prvenstvu v Moskvi so osvojili Kanadčani in s tem ponovili prevlado z lanskega SP. Res pa je, da je v letošnji postavi le trojica z zlatimi medaljami z lanskega SP: Ryan O'Reilly, Matt Duchene in Taylor Hall. Za drugi zaporedni naslov pa so se v finalu sicer z minimalnim izidom, a v tekmi, kjer so brez težav nadzirali tekmece, tudi oddolžili Fincem za poraz v predtekmovanju. Pred začetkom sta imeli ekipi nekoliko različni izhodišči, a enak motiv. Finci so do zadnje tekme prišli neporaženi, vse tekmece so premagali že po rednem delu, že v predtekmovanju pa tudi današnje nasprotnike. Takrat je bilo 4:0, toda v obeh ekipah so se zavedali, da je finale povsem druga zgodba. V polfinalu pa so v slabo voljo spravili gostitelje in jih prikrajšali za boj za zlato. Kanadska statistika ni bila povsem neomadeževana, a je bila tekma s Finsko edina izgubljena, v polfinalu pa so se bolj, kot so pričakovali, namučili s severnoameriškimi tekmeci.

Po izgubljenem finalu je tolažilno nagrado dobil mladi finski hokejski zvezdnik Patrik Laine. Šele 18-letnega napadalca, ki je zablestel na SP v Moskvi in Sankt-Peterburgu, so po koncu tekmovanja izbrali za najkoristnejšega igralca (MVP). Laine je v desetih tekmah, njegova ekipa je dobila vse razen finala s Kanado, dosegel sedem zadetkov, dodal pa še pet podaj za skupno 12 točk. Obenem se je prebil tudi v idealno šesterko prvenstva; v njej so finski vratar Mikko Koskinen, branilca Rus Nikita Zajcev in Kanadčan Michael Matheson ter v napadu ob Laineju še njegov rojak Mikael Granlund in Rus vadim Šipačjov. Slednji je SP končal na vrhu lestvice strelcev po točkah, za šest golov in 12 podaj jih je zbral 18, s soigralcema v napadu Artemijem Panarinom in Jevgenijem Dadonovom pa so jih zbrali kar 46. Nagrade vodstva tekmovanja pa so prejeli Koskinen kot najboljši vratar, Matheson kot najboljši branilec in Laine kot najboljši napadalec.

Finale je za finske hokejiste predstavljal poseben izziv. Preboj nekaterih mladih igralcev na tem SP ne preseneča, saj je Finska dobila tudi letošnji prvenstvi do 18 in 20 let. Če bi zmagala še v članski konkurenci, bi postala prva reprezentanca s trojčkom zlatih kolajn v enem letu. A se je na SP zataknilo tudi Fincem. Prvi poraz je pomenil, da so ostali brez zlata, na zgodovinski trojček pa bodo ljubitelji hokeja počakali vsaj še eno leto. Finci imajo "samo" srebro, ostajajo pri dveh zlatih iz 1995 in 2011, Kanada pa zanje počasi postaja nočna finalna mora: izgubili so že tretji odločilni boj na SP z njo po letih 1994 in 2007. Kanada je do 26. naslova in petega v tem tisočletju (2003, 2004, 2007, 2015, 2016) v svoji zgodovini prišla lažje, kot kaže končni izid. Tudi na kanadski strani so imeli mladega aduta, v prvi tretjini je namreč zadel 19-letni Connor McDavid, ki je bil na pravem mestu po strelu Duchena in je plošček porinil mimo Mikka Koskinenena. To je bil njegov prvi gol na prvenstvu, a je prišel v najbolj pravem trenutku.

Nadaljevanje je ponudilo odlično kanadsko obrambno igro. Fincem niso dovoljevali, da bi razvili igro, pa tudi sicer evropska ekipa ni bila sposobna prevzeti pobude. Tudi razmerje strelov (33-16) je bilo krepko na strani Severnoameričanov, redke nevarne priložnosti Fincev pa je nazadnje ustavil vratar Cam Talbot. Predvsem to velja za izjemno priložnost mladega Patrika Laineja, ki je bil po natančni podaji Atteja Ohtamaaja sam pred njim, a je dvoboj iz oči v oči izgubil. S svojo trdno obrambno igro in preprečevanjem razvijanja finske igre so Kanadčani tekmece spravljali v obup. Tudi ob igralcu manj so zdržali, spet pa je imel zadnjo besedo Talbot, ko je ustavil strel Jarna Koskirante. Zadnja tretjina je minila v takšni podobi, kot jo je Kanada kazala celotno finalno tekmo. Nobenih napak, trdna obramba in jalovi finski poskusi. Tudi zadnji brez vratarja ob koncu ni bil uspešen, še več, Kanadčani so tri sekunde pred koncem prišli do ploščka, Duchene pa ga je sekundo pred koncem pospravil v prazen gol in kanadsko slavje v ruski prestolnici se je lahko začelo. V malem finalu so tolažilno nagrado dobili domačini, ki so bili strelsko bolj prepričljivi in so s 7:2 ugnali Američane.

Izida:

Finska - Kanada 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Rusija - ZDA 7:2 (2:0, 3:1, 2:1)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.