Hokej

Morski psi v velikem slogu dobili sedmo tekmo z Nashvillom, zdaj po največji klubski podvig v zgodovini

San Jose, 13. 05. 2016 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hokejisti San Jose Sharks so napredovali v finale zahodne konference, potem ko so na odločilni sedmi tekmi povsem nadigrali Nashville Predators in slavili s 5:0 v svoji dvorani SAP Center. Morski psi so si tako priigrali konferenčni finale s St. Louis Blues.

 

Lahko kalifornijskemu moštvu uspe zgodovinski uspeh?
Lahko kalifornijskemu moštvu uspe zgodovinski uspeh? FOTO: AP

Prva tekma med San Jose Sharks in St. Louis Blues, ki bo odločala tudi o tem, kdo se bo boril za Stanleyjev pokal, bo na sporedu že v nedeljo. Morski psi so se v konferenčni finale na Zahodu prebili četrtič v zgodovini franšize, prvič po letu 2011, lokalni nasprotniki Anžeta Kopitarja in Los Angeles Kings pa niso še nikoli napredovali v veliki finale. Statistika je na obračunu San Joseja in St. Louisa napovedovala izenačen boj in tako je tudi bilo. A ne na zadnji, odločilni sedmi tekmi, ki so jo morski psi dobili z veliko razliko. San Jose je pred zadnjo tretjino vodil s tremi zadetki naskoka, medtem ko njihov vratar Martin Jones v mrežo ni spustil niti enega od 20 strelov neprepričljivega Nashvilla za prvi "shutout" v karieri, ko gre za tekme v končnici. Na drugi strani je Pekka Rinne v besu po enem od prejetih zadetkov zlomil palico na prečki, to pa je jasno kazalo na to, kako nemočni so bili v Kaliforniji plenilci. Morski psi so po prvi tretjini vodili z 2:0, to pa ni bilo nič več in nič manj kot so si glede na prikazano zaslužili. Joe Pavelski je z devetim zadetkom v končnici zadel s strelom "na prvo" z okoli treh metrov ob igri z enim več na ledu. Podal mu je Patrick Marleau, ki je pridrsal za mrežo. Joel Ward je poskrbel za 2:0, potem ko je ukradel plošček Romanu Josiju na modri črti gostov. Rinne je bil spet nemočen, že po 36 sekundah druge tretjine pa je moral po nov plošček v svojo mrežo: Logan Couture je s petim zadetkom serije poskrbel za 3:0, San Jose pa je brez težav branil ogromen naskok. Couture je v zaključku tekme izkoristil še eno napako Nashvilla, hitri domači center pa je sam pred Rinnejem zadel ob bližnjo vratnico. Med strelci je bil tudi Joe Thornton, Couture in Marc-Edouard Vlasic sta zbrala vsak po dve podaji.

Nashvillu se je izmuznila prva uvrstitev v konferenčni finale v zgodovini. Skupaj z moštvoma Columbus Blue Jackets in Winnipeg Jets deli neslavno usodo ekip, ki še nikoli niso zaigrale v polfinalu lige NHL. San Jose je povsem onemogočil napad gostujočega moštva, ki je v prvih dveh tretjinah tekme prišel do le osmih strelov na nasprotni gol. Na robu obupa je bil gostujoči vratar Rinne, ki ga je v zadnji tretjini zamenjal Carter Hutton. Rinne je po zadnjem prejetem golu za 0:5, zadel je Marleau, jezo stresel na hokejsko palico, z njo je dvakrat z vso močjo udaril v okvir vrat, ob drugem udarcu se je palica zlomila, zlomljeno palico pa je nato odvrgel za gol. "To je bilo res otročje. Na takšen način nikakor nisem želel končati sezone. Želim si, da tega ne bi storil. Šlo je za veliko frustracijo. Vsekakor te palice ne bom več mogel uporabljati," je po koncu tekme dejal 33-letni finski reprezentant.

Prva tekma finalne serije zahodne konference lige NHL bo v noči na ponedeljek v St. Louisu. Note so v konferenčnem polfinalu s 4:3 v zmagah izločile Dallas Stars, najboljšo ekipo rednega dela na zahodu lige NHL. Prva tekma finalne serije na vzhodnem delu bo v noči na soboto. Tekmo bodo gostili hokejisti Pittsburgh Penguins, ki so s 4:3 v zmagah izločili Washington Capitals, najboljšo ekipo vzhodne konference in lige NHL v rednem delu. Tekmec v boju za uvrstitev v poslednji krog, veliki finale lige NHL, bo ekipa Tampa Bay Lightning, ki je v polfinalu vzhodne konference s 4:1 v zmagah izločila New York Islanders. Kopitar je sezono v ligi NHL končal v prvem krogu končnice. Njegov Los Angeles Kings je z 1:4 v zmagah izgubil proti San Joseju. Morski psi so se prek Nashvilla prvič v zadnjih petih letih uvrstili v konferenčni finale, kar je njihov četrti konferenčni finale; v njem so igrali še v letih 2004, 2010 in 2011 ter vsakič izgubili in tako v velikem finalu doslej še niso zaigrali.

Izidi:

- zahodna konferenca, polfinale:
San Jose Sharks - Nashville Predators 5:0
(San Jose slavil s 4:3 v zmagah)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prototip
14. 05. 2016 14.35
+3
sharksom bi zelo privoščil stankota,bi vsaj kingsi lahko rekli,da so izgubili z prvaki,pa še zato,ker niso bili nikoli,,,,,go sharks go,,
El Diablo 2013
13. 05. 2016 13.09
-6
nimajo šans prot notam