NHL: 100 dni lockouta

V ligi NHL so zaradi spora glede delitve dobička med lastniki klubov in igralci prišli že do 100. dneva prekinitve vseh dejavnosti, t. i. lockouta. Za zdaj nova pogajanja med sprtima stranema niso napovedana, tako da je upanja, da bi rešili preostali del sezone, z dneva v dan manj.

Vodstvo lige NHL je za zdaj odpovedalo vse tekme do 14. januarja 2013; skupno gre za 625 tekem, dvorane tako ostajajo zaprte, ljubitelji hokeja pa brez hokejskih tekem. Za prekinitev vseh dejavnosti, gre za enostransko potezo lastnikov klubov, so se v vodstvu lige NHL odločili pred začetkom sezone, da bi igralce oziroma predstavnike njihovega sindikata pred podpisom nove kolektivne pogodbe prisilili v novo razdelitev bogate 3,3 milijarde dolarjev vredne pogače, po kateri bi lastniki dobili več, igralci pa manj. Navijači tako za zdaj ostajajo brez hokejskih bojev v najmočnejši ligi na svetu, ker se že tako bogati lastniki klubov in že tako bogati igralci ne morejo dogovoriti o delitvi več milijard dolarjev vrednega dobička.

Donalda Fehra

Donald Fehra (Foto: Reuters)

Prekinitev vseh dejavnosti je oklestila že več kot polovico sezone, glede na to, da vsaka od strani vztraja pri svojem oziroma hokejisti niti najmanj ne želijo privoliti v zmanjšanje prihodkov, se obeta ponovitev najbolj črnega scenarija. Nazadnje je bila zaradi spora glede delitve denarne pogače odpovedana celotna sezona 2004/05.

Potem ko niti mediacija ni prinesla želenega napredka v pogajanjih, se je spor med lastniki klubov in hokejisti v severnoameriški ligi NHL preselil na sodišče. Vodstvo lige želi od sodišča dobiti potrditev o zakonitosti prekinitve vseh dejavnosti. V sindikatu igralcev bodo počakali na odločitev sodišča, to pa je vodstvo lige pozvalo, naj tožbo dopolni, preden bodo sami posegli po sodnih poteh ter vložili protimonopolno pritožbo proti lastnikom.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev