Hokej

Pogajanja v NHL spet na mrtvi točki

New York, 07. 12. 2012 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so ta teden po uspešnem začetku pogajanj v severnoameriški ligi NHL ljubitelji hokeja vendarle dobili nekaj upanja, da se bo liga kmalu začela, so se optimistična pričakovanja zdaj spet sesula. Sinočnji neuspešen konec pogajanj kaže na to, da je dogovor še daleč.

Sidney Crosby
Sidney Crosby FOTO: Reuters

V torek in sredo so se pogajalci vodstva lige in sindikata igralcev NHLPA presenetljivo dolgo dogovarjali, prav obsežnost pogovorov pa je vzbujala upanje, da bodo le dosegli napredek. A v četrtek po severnoameriškem času so se pogajanja nenadoma končala. Vodstvo je zavrnilo predlog NHLPA in obenem umaknilo tudi nekaj svojih pobud, ki so se že zdele uresničljive. "Žal nam ni uspelo zapreti poglavij, ki so pomembna za takojšnjo rešitev in tudi dolgoročne zdrave temelje tekmovanja," je zastoj v pogajanjih opisal direktor moštva Winnipeg Jets Mark Chipman. Vodstvo lige naj bi bilo najprej po poročanju ameriških medijev pripravljeno dvigniti znesek za provizije pri pogodbah igralcev z 221 milijonov dolarjev na 300 milijonov, druga stran pa naj bi sprejela tri točke, o katerih se do zdaj ni želela dogovarjati. Toda NHLPA je pozneje za te točke podal nove predloge, vodstvo lige pa je umaknilo svojo finančno ponudbo.

Kako nenadna je bila sprememba v pogajanjih, ki so se iz optimističnih prevesila v precej bolj pesimistična kot do zdaj, priča tudi podatek, da je izvršni direktor sindikata NHLPA Donald Fehr v četrtek najprej stopil pred ameriške novinarje, ki so čakali na razplet, z novico, da so blizu dogovora, le nekaj minut zatem pa je sporočil, da je pogajanj konec. "Vedeli so, da je še vedno precejšnja luknja med našima bregovoma, pa so vseeno prišli med vas in dajali upanje," je potezo druge strani obsodil izvršni direktor lige NHL Bill Daly.

Tekmovanje je zdaj spet na izhodiščni točki 16. septembra, ko je potekla stara kolektivna pogodba, odpovedane so vse tekme do 14. decembra, skupno že 421 dvobojev rednega dela. Za zdaj tudi ne načrtujejo novih pogajanj.
Tudi hokejisti, ki so zadnje dni optimistično spremljali pogajanja, so bili razočarani. "Presenečen sem. Zdelo se mi je, da smo naredili korak v njihovo smer," je o prekinitvi pogajanj dejal zvezdnik Pittsburgha Sidney Crosby.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

adsf13254
07. 12. 2012 16.01
+5
Upam da NHL to sezono nebo ker pol bo Kopi špilou za Slo na sp
bluntmagic
07. 12. 2012 15.55
sam da je nba že dov skos to, pa sm čist srečn :)